Ana Petrescu
2375 vizualizări 17 iun 2019

„Nu va trece moţiunea, însă opoziţia nu avea ce să facă. Tema preşedintelui PNL în campanie internă a fost jos Dragnea, jos PSD, ori dacă nu depuneau o moţiune de cenzură erau penibili. Au depus-o, dar din păcate nu va trece. Va fi un motiv de consolidare a zdruncinatului PSD şi ALDE. Vor spune la vot – suntem puternici, nu putem fi daţi jos”, a declarat Traian Băsescu, luni seară, la Digi 24.

Acesta a adăugat că este deranjat de abordarea PNL de a negocia individual cu oameni din PSD pentru moţiunea de cenzură, în contextul în care partidul blama astfel de practici în trecut.

„Pe mine mă deranjează chestia asta cu negociem individual cu oameni din PSD. Exact ce afişăm ca opoziţie noi nu luăm parlamentari de la putere, exact aia facem. Ce e cu sesiunea asta de mercato de parlamentari? Acuzăm orice altfel de acţiune de genul acesta, dar acum e bună. Datorită modului cum s-a desfăşurat campania pe tema jos PSD, PNL n uavea ce să facă, trebuia să depună o moţiune pentru că altfel se descalifica în faţa propriului electoral”, a explicat Băsescu.

Senatorul PMP a adăugat că „plan comun nu există în opoziţie, dar foarte probabil îi va strânge nevoia, ca şi pe mine, iar soluţia e să bată PSD la locale. PSD nu are om cu care să îl bată pe Iohannis la prezidenţiale”.

Ludovic Orban a declarat, joi, că şansele moţiunii de cenzură de a fi adoptată în Parlament sunt mai mari decât la restul demersurilor făcute de la începutul legislaturii, în 2016. Preşedintele PNL a precizat că opoziţia are în prezent circa 215, din necesarul de 233 de voturi. Liderul liberal a adăugat că negocierile individuale vor continua până în ultima zi.

Camera Deputaţilor şi Senatul vor dezbate şi vota, marţi, în plen reunit, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură prin care partidele de opoziţie vor demiterea Guvernului Dăncilă.

PSD a anunţat că va asigura cvorumul de şedinţă, însă nu va vota moţiunea. În ceea ce priveşte ALDE, parlamentarii partidului nu vor vota la moţiunea de cenzură, a anunţat liderul grupului senatorilor ALDE Daniel Zamfir.

Despre Dăncilă: Va fi preşedinta PSD, mai cu un CEx, mai cu un sex

Traian Băsescu a declarat că Viorica Dăncilă va fi aleasă preşedinte al PSD. Senatorul PMP a precizat că, deşi Dăncilă nu a fost om „de primă dimensiune politică”, aceasta creşte „mai cu un CEx, mai cu un sex, le încurcă dânsa”.

„Va fi preşedinta PSD şi premier pentru că are atuul maxim, le spune «băieţi, dacă nu sunt şi preşedinta PSD luaţi mandatul meu de prim-ministru de aici», dar nu îl dă lor, se duce şi îl predă la preşedintele Iohannis şi atunci îi seacă la inimă şi nimeni nu va juca varianta ieşirii de la guvernare. Gândiţi-vă că ai un premier, că ar vrea să candideze la funcţia de preşedinte al partidului din care provine şi că partidul îi spune «nu», păi pe bună dreptate îşi depune mandatul premierul. Acum ăsta e principiul, faptul că este doamna Dăncilă în postura de a face acest joc este doar un ghinion al PSD, faptul că nu a fost un om de primă dimensiune politică, dar uite că şi doamna Dăncilă creşte, mai cu un CEx, mai cu un sex, le încurcă dânsa”, a afirmat Traian Băsescu, luni seară la Digi 24, întrebat dacă va supravieţui PSD şi dacă Viorica Dăncilă va fi aleasă preşedinte al partidului.

Acesta a adăugat că, deşi nu este la un alt nivel politic, Viorica Dăncilă pare mai relaxată şi destul de liberă.

„Nu este la un alt nivel, dar îmi pare mai relaxată, cert e că e destul de liberă şi acum văd că îşi asumă să nu dea prin OUG Codul administrativ, mult aşteptată de baroni, pentru pensiile speciale. A fost respins de CCR şi să vii cu o OUG sună rău, care nu e din categoria actelor pe care le respecţi când le face premierul. Ai o decizie a CCR care spune că pensiile speciale sunt o pomană neconstituţională, iar acum să vii să dai prin OUG nu merge”, a conchis Băsescu.

Premierul Viorica Dăncilă a gafat în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, spunând în loc de CEx, cea ce înseamnă prescurtarea numelui forului, cuvântul sex, au precizat surse politice prezente la şedinţa social-democraţilor.

Eu sper în acest sex”, a spus Viorica Dăncilă la şedinţa Comitetului Executiv, au spus sursele citate.

Ulterior premierul s-a corect, spunând „nu sex, CEx”.

Foto: Mediafax Foto

 

Citește și: