Diana Grigore
383 vizualizări 13 iun 2019

„Sunt foart bucuros că semnăm noi cinci acest acord naţional. Această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alţii. Dvs preşedinţii de partide v-aţi declarat de acord cu mine să semnaţi acest acord. Lista semnatarilor rămâne însă deschisă. E posibil ca pe parcurs şi alţii să revină la gânduri mai bune şi vreau să păstrăm deschisă poarta tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună”, a afirmat Klaus Iohannis, joi la Cotroceni.

Şeful statului a felicitat liderii partidelor prezente pentru rezultatele obţinute la alegerile europarlamentare.

„Pe 26 mai au avut loc alegeri europarlamentare la termen şi formaţiunile dvs au obţinut rezultate frumoase. Vă felicit pentru acesta. În paralel cu alegerile europarlamentare am convocat un referendum naţional, pentru că am considerat că cetăţenii trebuie să dea un răspuns ferm şi clar unei guvernări eşuate şi unui asalt asupra justiţiei. Românii au ieşit în număr mare la vot şi au dat un răspuns clar, ferm şi uşor de citit. La întrebările pe care le-am formulat la referendum au răspuns afirmat 6 milioane de români”, a completat Iohannis.

Preşedintele României şi liderii PNL, USR, PMP şi Pro România au participat la Cotroceni la ceremonia de semnare a Acordului politic naţional care vizează consolidarea parcursului european al României.

Iohannis a precizat că propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.

Dan Barna, despre pact: Un prim pas spre transformarea CCR într-un arbitru adevărat şi neutru

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, joi, la semnarea acordului naţional care vizează consolidarea parcursului european al României, că pactul reprezintă un prim pas dintr-o construcţie în cadrul căreia, alături de iniţiativa "Fără penali", CCR trebuie să devină un arbitru adevărat şi neutru.

„USR a semnat acest acord naţional pentru că el conţine ceea ce de trei ani în Parlamentul României, în toate judeţele României şi în diaspora, USR a susţinut, că România trebuie să fie un stat de drept, că România trebuie să fie un stat în care justiţia să funcţioneze independent şi să fie o putere respectată. Acest pact este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi "Fără penali în funcţii publice", este cel mai simplu instrument pe care noi, ca societate şi un milion de români au confirmat lucrul acesta, putem să-l introducem în Constituţie pentru ca politica românească să devină ceva mai bună. Acest pact este de asemenea un prim pas dintr-o construcţie unde, alături de „Fără penali”, trebuie să transformăm Curtea Constituţională într-un arbitru adevărat şi neutru al funcţionării statului, iar justiţia şi legile justiţiei să fie corectate”, a declarat Dan Barna, la Palatul Cotroceni.

Orban: Mă bucur că am ocazia să îmi pun semnătura pe un document extrem de important

Ludovic Orban a declarat, după semnarea pactului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis că partidul pe care îl conduce a militat pentru ca România să devină o ţară cu adevărat europeană. Liderul PNL a adăugat că partidele care nu ţin cont de voinţa oamenilor vor dispărea.

”Mă bucur că am ocazia să îmi pun semnătura pe un document extrem de important care poate să pună bazele realizării unei democraţii autentice în România, care să se bazeze pe valorile, principiile şi normele europene, pe respectarea cu sfinţenie a drepturilor şi libertăţilor individuale, pe respectarea statului de drept, a independenţei justiţiei, a liberului acces a cetăţeanului la justiţie, care să se bazeze pe o competiţie onestă între cetăţenii României şi care să permită fiecărui cetăţean român să-şi găsească dreptatea în societatea democratică românească”, a afirmat Ludovic Orban, joi la Palatul Cotroceni.

Acesta a mai spus că PNL a acţionat, încă de la formarea partidului, ca România să devină o ţară cu adevărat europeană.

”Încă de la înfiinţarea sa, PNL a acţionat constant, hotărât, cu determinare, pentru ca România să devină cu adevărat o ţară europeană, o ţară respectată, o ţară care să stea pe picior de egalitate la masa UE”, a completat Orban.

Liderul liberal a adăugat că pactul conţine obiective pentru care PNL şi preşedintele Iohannis militează de doi ani şi jumătate.

”În ceea ce priveşte obiectivele cuprinse în acest pact, sunt obiective care alături de preşedinte milităm de foarte mult timp, iar mai ales de doi ani şi jumătate suntem angajaţi cu preşedintele şi Opoziţie într-o bătălie foarte dură în care am folosit toate armele constituţionale. Sunt convins că orice formaţiune politică care nu va ţine cont de voinţa oamenilor va dispărea de pe scena politică pentru că suveranitatea aparţine cetăţenilor”, a mai spus preşedintele PNL.

Tomac, despre pactul politic propus de Iohannis: Am semnat din convingere

Liderul PMP Eugen Tomac a declarat că a semnat din convingere acordul politic naţional iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, precizând că partidul pe care îl conduce este deschis şi la semnarea altor acorduri pe diferite teme majore, precum educaţie, sănătate sau Republica Moldova.

„În numele colegilor din PMP, ne-am aşezat şi noi semnătura pe acest acord politic pe care l-aţi iniţiat, din convingere”, a afirmat Eugen Tomac, joi la Palatul Cotroceni, precizând că PMP crede în valori precum democraţia, libertatea şi parcursul european al României.

Liderul PMP a adăugat că speră ca toţi politicienii vor înţelege mesajul pe care l-au transmis românii la alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai.

„Sper că toţi politicienii vor înţelege mesajul transmis de români pe 26 mai. Îmi doresc domnule preşedinte, aşa cum v-am spus şi la consultări, şi vom răspunde cu aceeaşi deschidere, ca atunci când ne veţi invita pentru un acord legat de educaţie, sănătate, de diaspora pe teme mari, ce ţin de priorităţile ţării. Chiar şi un acord pentru Republica Moldova. PMP va răspunde cu deschidere”, a completat Tomac.

Foto: presidency

Citește și: