Diana Grigore
96 vizualizări 25 mar 2019

„Aţi văzut soarta OUG 13, aţi văzut soarta OUG 7 care a trebuit să fie modificată. Aţi văzut, în general, soarta tuturor actelor normative cu care au agresat cei care conduc astăzi România, sistemul de justiţie din România. De data aceasta lucrurile sunt mult mai grave. Trag un semnal de alarmă, în cazul în care acest Guvern se încăpăţânează să răspundă la comenzile infractorilor, să emită noi OUG împotriva independenţei justiţiei, împotriva tratatelor la care suntem parte, împotriva articolului 2 din Tratatul Uniunii Europene privitor la statul de drept. Este iminentă declanşarea procedurilor, în baza art. 7 din Tratatul Uniunii Europene. Există un risc major ca la nivelul Uniunii Europene să înceapă această procedură privitoare la România şi am fi într-o situaţie penibilă şi fără precedent, ca procedura privitoare la art. 7, care duce la suspendare dreptului de vot al ţării respective, să se declanşeze împotriva ţării care deţine Preşedinţia Uniunii Europene. Astăzi, în Biroul Executiv, am luat decizia de a iniţia o moţiune împotriva Ministrului Tudorel Toader, moţiune care va fi depusă la Senat în cursul acestei săptămâni”, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv.

Referitor la OUG fiscală 114/2018, Ludovic Orban a anunţat că PNL respinge orice modificare adusă ordonanţei şi vrea abrogarea acesteia în integralitate.

„Vă mai anunţ de asemenea, că respingem categoric cârpelile puse la cale de habarniştii din acest Guvern, care au adoptat OUG 114 şi acum încearcă să peticească această OUG 114, venind cu o altă OUG, despre care nimeni nu ştie nimic, care nu a fost supusă dezbaterii publice, în care totul se face exact cum s-a făcut în cazul OUG 114, pe şestache, în secret, fără nici un fel de dezbatere publică. Nu puteţi cârpii OUG 114. OUG 114 a fost ca un tir de mitralieră împotriva unei bărci, care a făcut sute de găuri în barca respectivă şi degeaba încercaţi să astupaţi trei, patru, cinci găuri, pentru că barca oricum se va scufunda. Nu există decât o singură soluţie! Abrogarea în integralitate a OUG 114, care este un monument de incompetenţă şi de nemernicie pe care l-a dat acest Guvern”, a adăugat Orban.

PNL va reveni, de asemenea, cu proiectul de hotărâre prin care Parlamentul să solicite expertiza şi participarea unor experţi europeni pentru elaborarea modificărilor la Codul penal, Codul de procedură penală şi cele trei legi ale justiţiei.

„De asemenea, am luat decizia în încercarea noastră consecventă de a reveni cu Proiectul de hotărâre pe care l-am iniţiat şi anume Proiect de hotărâre care să fie adoptat de Camerele reunite ale Parlamentului, prin care Parlamentul României să solicite expertiză, participarea unor experţi din partea Comisiei Europene, din partea Comisiei de la Veneţia şi din partea GRECO, pentru elaborarea unor modificări la Codul Penal, la Codul de Procedură Penală, legile Justiţiei, care să fie în conformitate cu Tratatele la care suntem parte, cu bunele practici la nivel european, cu tot ceea ce stă la baza funcţionării unui stat de drept care asigură independenţa justiţiei, liberul acces al cetăţenilor la actul de justiţie”, a mai spus Orban.

 

Citește și: