Alexandru Costea
91 vizualizări 11 iun 2019

„USR a făcut o cerere în BPR pentru ca Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, să dezbată situaţia din Republica Moldova, situaţie tensionată, şi să vină cu o declaraţie. S-a votat acest lucru. Urmează ca cele două comisii de politică externă şi din Cameră şi din Senat să se reunească şi să vină cu un draft de declaraţie, care ulterior va fi supusă plenului reunit. Credem că este o victorie că am obţinut acest lucru, deoarece Parlamentul este un for care ar trebui să aibă o poziţie pe situaţia din Republica Moldova”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, după şedinţa de marţi a birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Membrii Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-au reunit marţi într-o şedinţă organizată de către preşedintele Igor Dodon, după ce Dodon a semnat luni decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al ţării din care fac parte Maia Sandu şi Zinaida Greceanîi.

Citește și: