Departamentul Politic - Mediafax
2337 vizualizări 17 iul 2018

Şedinţa de guvern de marţi a început. Pe pagina de Facebook a Executivului, au fost transmise în direct primele 12 minute.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o, miercuri dimineaţa, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Viorica Dăncilă, anunţă Administraţia Prezidenţială. Întâlnirea vine în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii că Executivul ar intenţiona să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru graţiere şi amnistie. O şedinţă de guvern era programată pentru marţi, ora 14:00, dar au apărut zvonuri că Executivul s-ar putea întruni şi joi, au declarat pentru Mediafax surse politice.

Ar fi ultima săpămână în care Cabinetul Dăncilă ar putea emite ordonanţe de urgenţă care pot fi adoptate de Parlament. Joi este ultima zi a sesiunii extraordinare.

Liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au infirmat intenţiile adoptării unei astfel de ordonanţe de urgenţă.

"I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unei OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de marţi. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public," se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea Digi24.

Nici liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu confirmă discuţiile despre o eventuală despre ordonanţaprivind amnistia şi graţierea, dar îşi nuanţează declaraţia, atrăgând atenţia că nu ar trebui să sufere oameni nevinovaţi din cauza suspiciunilor că o astfel de măsură ar fi dedicată lui Liviu Dragnea.

"Nu s-a discutat subiectul. Cred că a fost aruncat în presă pe anumite canale, nu e prima oară când se întâmplă şi atunci văd că foarte mulţi muşcă la subiect şi subiectul se umflă,” a declarat Tăriceanu la TVR. ”Am fost şi astăzi întrebat, dar nu am făcut declaraţii publice, pentru că eram îmbrăcat nepotrivit. E un subiect care îi pasionează pe foarte mulţi. Nu vreau să credeţi că mi-e teamă sau mă jenez să discut acest subiect. Primul lucru pe care vreau să îl remarc este cel că această idee a unei amnistii şi a unei graţierii nu ar fi de neconceput. S-a mai făcut în România, ultima dată cu foarte mulţi ani în urmă.” 

Totuşi liderul ALDE crede că ar trebui iniţiată o dezbatere privind oportunitatea unei astfel de măsuri.

”Unii zic că nu e oportună, pentru că imediat se personalizează discuţia şi spun că CEL CARE AR BENEFICIA este preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Noi încă avem nu mai puţin de 65 de protocoale secrete, din care trei au fost desecretizate, protocoale de colaborare între SRI şi diferite instituţii din Justiţie (...). Există o decizie a CCR referitoare la ilegalitatea interceptărilor telefonice făcute de SRI la solicitarea Parchetului. Toate aceste elemente au indus temeiuri de nelegalitate în toate anchetele şi dosarele şi sentinţele care s-au dat începând din anul 2009. În aceste dosare putem să bănuim că sunt unii oameni vinovaţi care au fost deja condamnaţi sau achitaţi. (...) Această problemă a protocoalelor ar trebui să o ducem într-o bună zi la CCR şi să o tranşăm într-un fel. Cum procedăm în momentul în care conştientizăm că unii oameni au fost condamnaţi pe nedrept, soluţia este una de acest gen, printr-o măsură de corectare a situaţiei. Eu vorbesc, nu de Liviu Dragnea, vorbesc de mii de procese şi sunt mii de oameni care au avut de suferit. Din cauza lui Liviu Dragnea trebuie să lăsăm toţi aceşti oameni să sufere pe nedrept?”, a adăugat liderul ALDE.

Purtătorul de cuvânt al ALDE a ţinut să întărească ideea că formaţiunea nu este promotorul unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere şi exclude ca acest subiect să existe pe agenda Executivului în şedinţa de marţi.

”Informaţiile noastre, dat fiind că avem alături de noi şi pe ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul (Viorel Ilie, membru ALDE - n.r.) sunt limpezi - marţi, pe ordinea de zi nu este prevăzută o ordonanţă de urgenţă care să aibă ca temă graţierea sau amnistia”, a declarat Varujan Vosganian. ”Nu am niciun fel de mandat şi cred că nimeni nu poate da răspunsul dacă nu se va da deloc sau dacă se va da. În acest moment, singura certitudine este că nu am fost printre promotori şi ea nu se va da în şedinţa de Guvern de marţi.”

Liderul Mişcării România Împreună Dacian Cioloş avertizează Coaliţia guvernamentală să se gândească serios înainte de a introduce o astfel de ordonanţă.

”După ultima încercare de acest fel am avut proteste cu sute de mii de cetăţeni în stradă şi o tensiune socială imensă,” scrie Cioloş pe Facebook. ”Forţarea unei ordonanţe de amnistie şi graţiere va fi probabil ultimul act al unei coaliţii care nu doar că şi-a ratat programul de guvernare dar a guvernat haotic şi în niciun caz pentru cei pe care i-a ademenit la vot cu promisiuni deşarte. Ori, nu pentru acest lucru au fost votaţi, ci pentru că oamenii le-au dat credit aşteptând un trai mai bun.”

 

Citește și: