Alexandru Costea
125 vizualizări 11 iun 2019

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a suspendat şedinţa plenului de marţi, constatând că în această săptămână grupul parlamentar al PSD are dreptul de a convoca Ora Guvernului şi nu Opoziţia.

Ora Guvernului solicitată de PNL avea tema „Dreptul la vot al Diasporei călcat în picioare de ministrul Meleşcanu”. Şi grupul parlamentar al USR a cerut invitatea ministrului de Externe tot pe subiectul „Blocarea votului românilor din diasporă”.

Senatul dezbate şi votează, tot marţi de la ora 16.00 moţiunea simplă la adresa lui Teodor Meleşcanu. PNL şi USR invocă faptul că oficialul din Guvern a dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota la europarlamentare, pe 26 mai, în secţiile din străinătate.

Senatorii USR şi PNL arată că ministrul a decis să ignore nevoia de mobilizare a resursei umane în secţiile de votare, în urma experienţei alegerilor din 2014 şi 2016.

Politicienii Opoziţiei îi reproşează ministrului Afacerilor Externe că în Florenţa, unde locuiesc 10.000 de români, în 2016 au fost două secţii de votare iar anul acesta nu a mai existat niciuna. De asemenea, potrivit moţiunii, în Atena a fost o singură secţie de votare faţă de ultimele alegeri din 2016, când au fost două.

Senatorii mai reclamă în textul moţiunii şi numărul insuficient de buletine de vot la unele secţii din afară şi lipsa urnelor de vot suplimentare.

De asemenea, politicienii Opoziţiei mai atrag atenţia şi asupra altor aspecte din mandatul lui Teodor Meleşcanu, precum mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Alt aspect invocat în moţiunea simplă la adresa ministrului de Externe este intrarea României în Schenghen.

Nu în ultimul rând, senatorii notează că ministrul de Externe, din 2016 până în prezent, a întreţinut „o poziţie oscilantă” în ceea ce priveşte relaţia României cu Federaţia Rusă.

Foto: Mediafax Foto

 

Citește și: