Diana Grigore
218 vizualizări 11 iun 2019

Senatorii au respins moţiunea simplă cu 37 de voturi „pentru” adoptarea moţiunii şi 69 de voturi „împotrivă”. Votul a fost secret, electronic.

Anterior votului, UDMR a anunţat că sprijină moţiunea simplă.

„Încă din 2016, USR s-a opus numirii domnului Meleşcanu în fotoliul de ministru al afacerilor externe. Aveam motive temeinice să ne îndoim încă de pe atunci de modul în care dumnealui va fi ştiut să ghideze ministerul într-o perioadă atât de bogată în evenimente şi importantă pentru România şi pentru Uniunea Europeană. (...) Este evident că aţi dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota pe 26 mai în secţiile din străinătate. Aţi încălcat un drept constituţional fundamental al cetăţenilor acestui stat. În numele democraţiei republicii noastre, vă cerem să vă daţi demisia pentru restricţionarea dreptului de vot al cetăţenilor”, arată textul moţiunii simple, semnată de PNL şi USR, la adresa ministrului de Externe.

USR şi PNL au susţinut că ministrul a decis să ignore nevoia de mobilizare a resursei umane în secţiile de votare, în urma experienţei alegerilor din 2014 şi 2016.

Senatorii au mai reclamat în textul moţiunii şi numărul insuficient de buletine de vot la unele secţii din afară şi lipsa urnelor de vot suplimentare.

Citește și: