Ionel Dancu
930 vizualizări 15 oct 2018

Moţiunea simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu, a fost dezbătută, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, pe fondul unui absenteism masiv al deputaţilor. Dezbaterea a adus în plen aproximativ 130 de deputaţi, adică mai puţin de jumătate dintre total.

În documentul dezbătut, intitulat pompos ”PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului”, deputaţii din Opoziţie îl acuzau pe ministru, printre altele, de nerealizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia şi de faptul că operele lui Costantin Brâncuşi erau să fie distruse în totalitate şi Ivaşcu nu ia măsuri.

”Conform statisticilor, România are rata cea mai mare de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa, putându-ne compara cu ţările care sunt în stare de război!”, se arată în text.

Pe parcursul celor aproximativ 45 de minute în care ministrul a citit discursul de pe foaie, cvasi-majoritatea deputaţilor, atât din coaliţia PSD-ALDE, cât şi din opoziţie, au ales să-şi consulte tabletele personale sau să răsfoiască hârtii aduse de consilieri. Fostul premier Mihai Tudose a făcut chiar un mic tur printre băncile deputaţilor şi s-a întreţinut, atât cu liberalii, cât şi cu social-democraţii. Deputatul PNL Dumitru Oprea şi-a adus o carte din care a citit minute în şir. Liderul USR Dan Barna a stat aproape pe tot parcursul discursului lui Ivaşcu cu spatele la ministru şi a discutat cu un coleg de partid.

Unii deputaţi s-au plimbat cu telefonul la ureche prin plen, în timp ce alţii au şuşotit non-stop cu colegul de bancă. La finalul discursului, Ivaşcu a primit aplauze anemice de la maximum 20 deputaţi PSD care au sesizat că ministrul şi-a încheiat alocuţiunea, restul fiind implicaţi în alte activităţi în timpul şedinţei.

Ivaşcu le-a spus deputaţilor că nu a politizat Centenarul - ”Nu mi-am dorit un Centenar de sânga sau de dreapta” - şi că nu s-a implicat în manifestările de sărbătorire a momentului ”deşi sunt un om de scenă şi un profesionist al spectacolului”.

Deputatul PSD Beatrice Tudor i-a acuzat pe liberali, de la tribuna plenului, că depăşesc toate limitele bunului simţ, când folosesc numele lui Brâncuşi în lupta politică. ”Cred că marele sculptor s-ar întoarce în mormânt, dacă ar vedea că numele său şi operele sale sunt folosite pe post de muniţie politică”, a spus Tudor.

În replică, liberalii i-au transmis lui Ivaşcu un slogan.

”Domnule ministru, vă spun eu care este sloganul pe care îl vântură toţi cei care participă la nenumăratele manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Ar trebui să îl înregistraţi la OSIM: ”Luaţi micul cu muştar, să uitaţi de Centenar”. Ăsta este sloganul care este vehiculat la ora actuală în toată România”, a spus deputatul PNL Gigel Ştirbu.

Deputatul PMP Emil Paşcan i s-a adresat şi el, lui Ivaşcu, tot în rime.

”Dragi colegi, încep cu două versuri: ”Vai de-al nostru Centenar, numai jale şi amar”. Despre ce Centenar vorbim, oameni buni?”, a declamat Paşcan.

Şedinţa s-a întrerupt fără ca ministrul să mai ia cuvântul, aşa cum se obişnuieşte la moţiunile simple, când demnitarii răspund întrebărilor grupurilor parlamentare. Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Eugen Nicolicea, l-a sfătuit pe Ivaşcu să nu mai vină la pupitru, pentru că opoziţia a creat ”o atmosferă care nu ţine de parlamentarism” când i-a cerut demisia şi a confundat moţiunea cu interpelările.

”Domnule ministru, vă dau un sfat, în calitate de coleg, să nu daţi niciun răspuns,” i s-a adresat Nicolicea lui Ivaşcu.

Ministrul Culturii, care s-a şters energic cu batista pe frunte în timpul şedinţei, nu a reacţionat.

”Nu ţineţi cont de sfatul lui Nicolicea!”, i-au strigat din bănci deputaţii PNL.

După închiderea dezbaterii, ministrul Culturii a ieşit pe o uşă laterală din plenul Camerei Deputaţilor şi i-a evitat, astfel, pe jurnaliştii care îl aşteptau la declaraţii. În urma lui, deputaţii din Opoziţie strigau: ”Du-te acasă!”. Deputaţii vor vota moţiunea în plenul de miercuri.

Citește și: