Daniela Timofti
Mihaela Gidei
1794 vizualizări 27 sep 2018

Miercuri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor anunţa în Parlament că protocolul de colaborare cu PSD rămâne în vigoare, dar formaţiunea maghiară nu deschide ”niciun subiect” până când Guvernul nu ”rezolvă” problema ordonanţei simple privind predarea limbii române pentru minorităţi.

”Noi am semnat (protocolul - n.r.) pentru patru ani şi dacă nu îl întrerupe cineva, rămâne în vigoare. Noi facem o analiză în fiecare sesiune. În acest moment, eu am spus că, până nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală în clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect”, a declarat Kelemen Hunor, la Parlament, care spera la rezolvarea problemei în această săptămână.

Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR ca orele de Română la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să fie desfăşurate în limbile minorităţilor, de profesori de specialitate. UDMR doreşte revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susţinute - în afara normei de bază şi plătite suplimentar - de către învăţătorii de la clase care predau în limbile minorităţilor şi care, astfel, primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunţat-o pe doamna premier că demisionez”, a declarat Valentin Popa pentru Mediafax.

Decizia lui Valentin Popa vine după ce UDMR i-a reproşat că a introdus anumite modificări în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor. Ordonanţa 9/2018 prevede că, în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Kelemen Hunor l-a acuzat pe ministrul Valentin Popa că a luat două decizii în ultimele trei săptămâni cu care UDMR nu a fost de acord, reclamând faptul că Uniunea nu a fost consultată.

Pe 22 septembrie, preşedintele UDMR reclama că ministrul Educaţiei nu a anunţat coaliţia despre ordonanţa simplă privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limba minorităţilor.

”Ne-am întâlnit şi am vorbit de când a început sesiunea parlamentară despre un singur subiect. Despre acel articol care a fost introdus de ministrul Educaţiei în ordonanţa simplă din august privind Educaţia şi Legea educaţiei şi care prevede predarea limbii şi literaturii române într-un mod neprofesionist. 55.000 de copii sunt afectaţi. Noi am cerut anularea acestui articol printr-o OUG. Urgenţa se motivează prin faptul că a început anul şcolar şi este haos. Ministrul nu a comunicat cu PSD sau cu coaliţia, fiindcă şi ei au fost surprinşi, nu numai preşedintele PSD, dar şi alţi parlamentari care au venit şi ne-au întrebat - dar care e problema, că noi nu ştiam că există o astfel de problemă, de unde a apărut?”, a explicat Kelemen Hunor în Parlament.

Valentin Popa nu este de acord cu solicitarea UDMR.

”Articolul introdus de ministrul Educaţiei în august în ordonanţa simplă şi care dă un răspuns la problemele învăţării limbii române în şcolile cu predare în limba maternă a fost un pas greşit, o greşeală uriaşă, a fost acţiunea singulară a ministrului. Nu există niciun argument profesional şi politic pentru a susţine o astfel de schimbare. Trebuie anulat acest articol şi am cerut OUG, nu trebuie să lăsăm aşa lucrurile. Ministrul, prin faptul că s-a supărat, că s-a gândit la o soluţie neprofesională, a creat o problemă politică", a afirmat Kelemen Hunor. ” Am vorbit cu Liviu Dragnea şi am vorbit cu Călin Popescu Tăriceanu despre acest subiect. Deci cunosc amândoi acest subiect şi au zis că se va rezolva. Punct."

Mandatul de ministru al Educaţiei al lui Valentin Popa a început pe 30 ianuarie 2018 şi a fost presărat de numeroase gafe şi greşeli gramaticale. ”Mă bucur că am ajuns ziua în care să tai pamblica”, ”Le sunt interzise accesul”, ”Consiliul local a aprobat această transfer”, „Manualele şcolare este un subiect intens şi probabil principala sarcină a Ministerului Educaţiei” au fost doar câteva dintre gafele acestuia, care au făcut deliciul adversarilor politici şi al opiniei publice.

 

Citește și: