Ana Petrescu
2050 vizualizări 13 iun 2019

„Din informaţiile pe care le am, am înţeles că au luat decizia să semneze şi ei pactul. Din ce am înţeles, preşedintele (UDMR - n.r.) nu putea să participe şi e nevoie de preşedinte pentru a semna pactul. Probabil vor semna la o dată ulterioară”, a afirmat Ludovic Orban, joi seară la postul B1 TV.

Preşedinţii PNL, USR, PMP şi Pro România, Ludovic Orban, Dan Barna, Eugen Tomac şi respectiv Victor Ponta au semnat alături de Klaus Iohannis acordul politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României, în cadrul unei ceremonii organizat de şeful statului la Palatul Cotroceni.

Iohannis a precizat că propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.

Kelemen: Voi semna pactul politic iniţiat de Klaus Iohannis săptămâna viitoare, sunt plecat din ţară

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că va semna săptămâna viitoare, în numele Uniunii, pactul politic iniţiat de Klaus Iohannis şi că nu a putut participa la ceremonia de joi deoarece este plecat din ţară, transmite corespondentul Mediafax.

Kelemen Hunor a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că va semna pactul săptămâna viitoare, după ce se va întoarce în ţară.

„Miercuri m-a sunat preşedintele Iohannis şi m-a anunţat că joi are loc ceremonia semnării pactului politic şi m-a întrebat dacă îl semnăm. I-am spus că sunt în drum spre aeroport, iar joi sunt la o conferinţă la Bratislava, programată mai demult, şi a rămas că mă întorc în ţară şi semnez. Voi semna săptămâna viitoare, când revin, de marţi încolo, pentru că luni este zi liberă, de Rusaliile ortodoxe. Nu avem nicio problemă cu semnarea pactului. E vorba de acelaşi text semnat de liderii celorlalte partide”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, sunt câteva chestiuni minore în textul pactului cu care, el personal, nu este de acord, cum este votul electronic, „dar sunt lucruri mărunte faţă de spiritul textului pactului”.

„Noi am fi dorit să vorbească şi despre relaţia majoritate - minorităţi, dar am înţeles că nu se poate deschide textul pentru a se modifica ceea ce este scris acolo, iar legat de acest subiect vom mai trimite observaţii şi propuneri preşedintelui şi sper că, la un moment dat, va urma o abordare a acestui subiect important, girat de preşedinte”, a mai spus liderul UDMR.

Citește și: