Adrian Ilie
Mediafax
2249 vizualizări 9 oct 2017

Mihai Tudose a contestat cifrele prezentate într-un sondaj comandat de către PSD referitor la încrederea de care se bucură miniştrii. ”Dacă nu ai mâncat nişte copii cruzi dimineaţă, nu ai cum să cazi în două săptămâni de la 48 la 20%. Mai mult, târgu-i mic, se află cine a comandat şi cum l-a comandat (sondajul - n.red.)”, a declarat premierul.

Tudose a spus că, în eventualitatea în care sondajul ar prezenta cifre reale, rezultă că ar trebui ca Guvernul să rezolve anumite probleme care au apărut în interiorul său. ”Dacă lucrurile stau aşa ori sunt eu de vină prin ceea ce fac sau nu fac, ori sunt nişte lucruri în Guvern care justifică aceste cifre - prezenţa unor miniştri cu probleme penale, legat de activitatea sau lipsa de rezultate a unor miniştri - şi săptămâna aceasta voi lua nişte decizii dure, dar necesare (...) Să spunem că este adevărat: ori avem o problemă şi trebuie să plec acasă, ori sunt nişte probleme în Guvern şi trebuie să le reglăm”, a declarat Tudose precizând ulterior că este vorba de ”o mini remaniere”.

Întrebat care ar fi miniştrii care vor fi înlocuiţi, pe lângă cei cu probleme penale, prim-ministrul a spus: ”Sunt cel puţin încă doi miniştri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul.”

Tudose a refuzat să dea vreun nume de ministru care va fi remaniat, limitându-se a spus că printre ei sunt ”trei cu probleme care creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi, în unele situaţii, şi la nivelul Comisiei Europene”. Invitat să precizeze dacă înlocuirea unor membri ai cabinetului a fost sugerată de la Bruxelles, Tudose a spus: ”Nu ştiu dacă «sugerat» e cuvântul. Când cineva spune clar un lucru, aia nu-i sugestie, este un mesaj foarte clar.”

În acest moment, în Guvern, miniştrii cu probleme cu legea sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. 

În cazul lui Shhaideh, acesta este urmărită penal de DNA în dosarul Belina. În acelaşi dosar, procurorii au cerut aviz de cercetare pentru Rovana Plumb. În cazul lui Viorel Ilie, senatul a respins cererea DNA de începere a urmării penale pentru permiterea accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. 

În ce priveşte tensiunile din partid, premierul a admis existenţa unei nemulţumiri. ”Poate proveni din nemulţumirea şi frustrarea unor din partid sau din afara partidului că lucrurile merg, de la nişte oameni care nu sunt foarte fericiţi că nu le-au ieşit anumite jocuri, vorbesc şi de anumiţi lideri de sindicat care-şi văd periclitată poziţia sau anvergura cu care se laudă”, a mai spus Tudose, menţionându-l dintre liderii sindicali pe Bogdan Hossu.

Citește și: