Departamentul Social - Mediafax
5954 vizualizări 11 iul 2018

Procurorul general Augustin Lazăr a hotărât, până la urmă să o păstreze pe Laura Codruţa Kovesi în Bucureşti, unde a delegat-o în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând de miercuri, 11 iulie 2018. 

Secţia pentru procurori a CSM hotărâse, câteva ore mai devreme, să o repartizeze pe Laura Codruţa Kovesi la DIICOT Sibiu, unde să activeze în calitate de procuror, începând cu data de 9 iulie. Kovesi solicitase să revină ca simplu procuror, la instituţia de unde provine. În loc de Parchetul General, unde fusese procuror general înainte de a trece la conducerea DNA, CSM a trimis-o la Sibiu, de unde venise acum 12 ani. 

Dimineaţă, actualul procuror general al României Augustin Lazăr anunţase că nu are nici un post liber de consilier pentru Kovesi, după cum speculase media în ultimele zile.

”Cele trei posturi de consilier la Parchetul General sunt ocupate în acest moment, prin urmare sunt speculaţii din media," a declarat Lazăr. ”Secţia de procurori a CSM va decide unde îşi va desfăşura activitatea. În continuare, o vom vedea ca un procuror cu un nivel de experienţă considerabil în DNA. De fiecare dată când un procuror s-a întors în Ministerul Public, şi-a continuat activitatea pe profilul de activitate pe care îl are, tocmai pentru a valorifica experienţa."

Ulterior, Lazăr a început să îndulcească tonul şi a explicat jurnaliştilor că ar fi posibil să aibă discuţii cu Kovesi, privind o activitate ce ar aduce un plus în Ministerul Public.

„Procurorii care îşi incheie activitatea la DNA, de regulă, îşi continuă activitatea în cadrul Ministerului Public, folosindu-şi experienţa pe care au dobândit-o la DNA,” a declarat Lazăr în jurul prânzului. ”Este foarte posibil să ne gândim la o activitate care să fie bună şi care să aducă un plus Ministerului Public cu experienţa câştigată la DNA. Urmează să vedem în perioada următoare.” 

Până la încheierea zilei de muncă, Augustin Lazăr s-a decis şi e semnat delegarea Laurei Corduţa Kovesi la Parchetul general.

Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi

În timp ce Secţia pentru procurori a CSM dezbătea o acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare împotriva Laurei Codruţa Kovesi pentru ca a refuzat să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare care investiga eventuale ilegalităţi sau nereguli din timpul alegerilor din 2009, a fost anunţată o nouă cercetare disciplinară împotriva fostului procuror şef al DNA, pentru că instituţia pe care a condus-o a emis un comunicat de presă în luna februarie, unde ar fi fost difuzate informaţii dintr-un dosar în curs de soluţionare.
Inspecţia Judiciară s-a autosesizat după ce, în 12 februarie 2018, DNA a emis un comunicat de presă pentru a răspunde acuzaţiilor lansate de Vlad Cosma la Antena 3, când acesta a prezentat înregistrări dintr-un dialog cu fostul şef DNA Ploieşti, Lucian Onea. Pentru a clarifica situaţia, DNA a prezentat transcrierile discuţiilor între Mircea Cosma, tatăl lui Vlad Cosma şi un ofiţer de poliţie de la Ploieşti, dar şi discuţii cu apropiaţi ai acestora.

În acest moment, situaţia în interiorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este sensibilă, iar procurorii sunt îngrijoraţi, dezvăluie procurorul general Augustin Lazăr.

”Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-şi îndeplinească rolul pe care-l au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituţional” a declarat Lazăr. ”Este o situaţie sensibilă, pe care o vedem în jurul nostru, nu trebuie să o descriu eu. Viitorul procuror-şef al DNA va avea o misiune sensibilă, care-l va provoca să-şi arate nivelul de expertiză şi contribuţia pe care o poate aduce la creşterea încrederii în instituţie.”

 

Augustin Lazăr a explicat miercuri dimineaţa de ce a delegat-o pe Anca Jurma pentru funcţia de procuror-şef interimar al DNA, deşi nu a mai făcut o anchetă penală de peste 10 ani.

”Domnia sa este o persoană experimentată, este un procuror experimentat al DNA, este un diplomat al Ministerului Public,” spune Lazăr. ”Este vicepreşedinte al reţelei internaţionale anticorupţie din Europa şi este foarte bine cunoscută atât la nivel european, cât şi la nivel intern. Este un procuror echilibrat, care nu trebuie să exceleze în anchete, fiindcă sunt anchetatori. Ceea ce se reproşează public acum DNA, nu sunt în niciun caz incisivitatea şi anchetele pe care le face. Sunt destui care să facă anchete, trebuie să fie şi procurori care să asigure echilibrul, să ia nişte măsuri înţelepte, echilibrate în acest moment, care este foarte sensibil.” 

 

 

Citește și: