Departamentul Politic
12109 vizualizări 21 ian 2019

Procedura de selecţie a produrorului-şef european este în curs, iar evaluarea este făcută de o comisie independentă, răspunde Comisia Europeană, la solicitarea Mediafax, în contextul în care media online a anunţat că unul dintre candidaţi ar fi Laura Codruţa Kovesi.

”Procedura de selecţie pentru Biroul Parchetului Public European este în curs. Comisia nu este parte a comisiei independente de selecţie. După cum s-a explicat în anunţul privind acest post vacant, publicat în noiembrie 2018, comisia de selecţie va evalua candidaţii pentru postul de viitor procuror-şef european şi va prezenta evaluarea Parlamentului European şi Consiliului, care vor desemna procurorul-şef european prin consens,” precizează Reprezentanţa CE.

Potrivit unor surse din cadrul instituţiilor europene, citate de ziare.com, fostul procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi este unul dintre candidaţi. Aceştia vor fi evaluaţi de o comisie independentă, formată din 12 persoane, foşti membri ai Curţii Europene de Justiţie, ai Curţii Europene de Conturi, magistraţi sau procurori de rang înalt, care vor propune în final Consiliului şi Parlamentului European, o listă scurtă din care - prin consens - va fi ales procurorul şef european.

Parchetul European (EPPO) va fi o instituţie independentă responsabilă cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

”Parchetul European va efectua investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR,” se precizează pe site-ul Consiliului European. ”Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autorităţile naţionale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust şi Europol.”

Parchetul UE va avea o structură pe două niveluri.

Nivelul strategic va fi compus din:

- un procuror-şef european, responsabil cu gestionarea EPPO şi organizarea activităţii acestuia

- un colegiu al procurorilor, responsabil de luarea deciziilor privind chestiuni strategice

Nivelul operaţional va cuprinde:

- procurori europeni delegaţi, responsabili pentru desfăşurarea investigaţiilor şi urmăririlor penale

- camere permanente, care vor monitoriza şi direcţiona investigaţiile şi vor lua decizii privind chestiuni operaţionale.

Structura Parchetului European

 

Citește și: