Departamentul Corespondenţi - Mediafax
Departamentul Politic - Mediafax
1348 vizualizări 24 iun 2018

Preşedintele a declarat la Sibiu că, ”o dată şi o dată, trebuie trasă o linie şi să se termine cu acest sistem de ordonanţe de urgenţă”.

”Cred că una din marile probleme din Constituţia noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea absolut necontrolată de a ordonanţe de urgenţă pe timpul vacanţelor parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonanţe de urgenţă, dar ajunse la putere, au folosit acest sistem. Este contraproductiv şi PERICOLUL constă în faptul că Guvernul poate să dea ordonanţe de urgenţă fără ca cei vizaţi sau cei interesaţi să poată interveni, măcar pentru un control pe constituţionalitate. Bunăoară, la o ordonanţă de urgenţă dată de Guvern, preşedintele nu poate să solicite o verificare pe constituţionalitate şi nici cei vizaţi nu pot interveni, precum se poate interveni de exemplu pe procedura parlamentară”, explică Iohannis.

Klaus Iohannis la Sibiu

”Societatea civilă trebuie să fie în alertă, şi în momentul în care apare o ordonanţă de urgenţă care n-ar trebui să existe, cum a fost ordonanţa 13, SĂ PROTESTĂM cu toată fermitatea,” a adăugat Iohannis.

Kovesi nu vede nici o urgenţă pentru emiterea ordonanţei

Într-un interviu pentru publicaţia Emerging Europe, cu sediul în Londra, procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat că nu există nici o urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale în România. 

”Aceste modificări pot trece printr-o ordonanţă de urgenţă, dar este dificil să comentez. Teoretic, aceste modificări ale codurilor penale nu ar trebui să treacă prin ordonanţă de urgenţă, decât dacă este o nevoie urgentă. Nu există această urgenţă,” punctează Kovesi. ”Aceste modificări vor îngreuna nu doar ancheta cazurilor de corupţie, ci şi a infracţiunilor în general. (...) ”Sunt îngrijorată în mod special de una din noile prevederi care interzice procurorului să facă apel la o instanţă superioară, în cazul unei achitări, fără a aduce probe noi. Este incorect: când un procuror a finalizat un caz, TOATE probele trebuie să fie incluse în dosar. Foarte rar se întâmplă să mai apară probe noi în timpul procesului.”

Protest Piata Victoriei

Lumea se adună la protestul din Piaţa Victoriei (Mediafax Foto)

 

Citește și: