Mihai Draghici
2328 vizualizări 2 dec 2018

România poate exercita Preşedinţia Consiliului UE în pofida disputelor politice interne, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat presei austriece, în care prezintă priorităţile Bucureştiului şi aminteşte că va candida pentru un nou mandat.

Într-un interviu acordat publicaţiei austriece Kurier, Klaus Iohannis vorbeşte despre mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE şi despre disputele politice interne, subliniind că susţine principiile statului de drept şi combaterea corupţiei.

Întrebat care sunt priorităţile Bucureştiului la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, Klaus Iohannis a declarat: "Preşedinţia Consiliului UE se confruntă cu multe provocări şi dosare dificile: procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migraţia, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comună asupra păstrării valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre".

"Prioritară trebuie să fie atenţia acordată unităţii, cooperării şi solidarităţii între statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii aşteaptă răspunsuri clare la probleme. România vrea să ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Sperăm că summitul va furniza o perspectivă clară şi pozitivă asupra Uniunii Europene şi că îi va sensibiliza pe cetăţenii europeni", a spus Iohannis.

”Nu este Brexit un semnal politic fatal?” îl întrebă jurnaliştii austrieci pe preşedintele României.
 
”Respectăm această decizie, chiar dacă este regretabilă pentru noi. UE este pregătită pentru orice scenariu. UE este unită ca niciodată, iar acesta este un semnal politic pentru a strânge rândurile. Procesul nu este încă încheiat, preocuparea noastră este să ajungem la un acord cu Londra cât mai curând posibil. Sperăm să avem aprobarea britanicilor pentru o retragere ordonată. Aceasta este condiţia prealabilă pentru relaţiile viitoare apropiate cu Marea Britanie.”
 
Iohannis a aruncat şi câteva săgeţi spre coaliţia guvernamentală din România: ”Sunt un adversar pentru oricine pune în pericol lupta împotriva corupţiei şi statul de drept în România, indiferent dacă este sau nu membru al guvernului. Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susţine guvernul PSD-ALDE, se angajează să slăbească lupta împotriva corupţiei şi a independenţei sistemului judiciar. Susţin lupta împotriva corupţiei. Din prima zi a mandatului meu, îţi folosesc toate puterile pe care Constituţia mi le oferă pentru a împiedica adoptarea unor legi care să slăbească sistemul judiciar şi legea penală,” a declarat preşedintele României. ””Din păcate, coaliţia de guvernământ încearcă să modifice arbitrar legile judiciare şi penale, indiferent de cerinţele opoziţiei, ale asociaţiilor profesionale sau ale românilor care au ieşit pe străzi.”

 

 

Citește și: