Raluca Pancu Andrei Luca POPESCU
2147 vizualizări 11 mai 2017

Preşedintele Comisiei Europene a vorbit la Bucureşti şi despre MCV, mecanismul prin care justiţia din România este supravegheată şi evaluată anual de UE. Juncker a declarat în Parlament că nu vor fi adăugate noi exigenţe în MCV şi că atunci când va lua sfârşit, nu înseamnă că reformele din justiţie vor lua şi ele sfârşit.

„Eu voi milita pe lângă autorităţile române pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate”, a spus Juncker, adăugând că tinerii care sunt ataşaţi de valorile democraţiei şi statului de drept sunt cel mai mare atu al României.

„MCV nu înseamnă sfârşitul sau retragerea reformelor, după sfârşitul acestui mecanism cooperarea va continua. Eu voi milita pe lângă autorităţile române pentru a garanta carcterul ireversibil al progreselor realizate. Nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii şi exigenţe de pe o zi pe alta. Mecanismul este bine realizat şi nu vor mai fi afăugate alte criterii la aceste exigenţe.

Încrederea cetăţenilor trebuie să fie meritată şi aceasta se realizează prin respectarea independenţei justiţiei şi separarea puterilor în stat. Acestea sunt două mize esenţiale pentru societatea românească şi pentru tinerii români care sunt purtătorii promisiunilor pe viitor. Acesta este atuul dvs cel mai de preţ, aceşti tineri ataşaţi de valorile democratice şi ale statului de drept. Aşteptările, speranţele lor legitime trebuie să fie luate în consideraţie”, a mai afirmat Juncker în faţa Parlamentului.

De asemenea, Juncker a declarat că România trebuie să adere cât mai repede la Spaţiul Schengen.

"Îmi doresc ca România să adere cât mai repede la Spaţiul Schengen pentru că România o merită", a declarat preşedintele Comisiei Europene, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, subliniind faptul că "după sfârşitul acestui mecanism, cooperarea va continua".

Juncker a apreciat faptul că "dezbaterea despre o Europă cu mai multe viteze este o o non-dezbatere" şi că adevărata dezbatere este "cea a cooperării între naţiunile europene".

"În Europa, nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, toate naţiunile sunt egale în drepturi şi libertăţi. Nu vor fi ţări care să fie abandonate (...) Viziunea mea asupra Europei este a unei Europe care să avanseze în ansamblul său (...) O Europă a cetăţenilor e o Europă a libertăţilor, a securităţii şi a justiţiei", a mai spus Juncker, subliniind faptul că şi-ar dori ca Parlamentul român şi societatea românească să participe la dezbaterea privind viitorul Europei.

În acelaşi timp, Juncker a apreciat progresele făcute de România în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, lăudând şi rezultatele muncii comisarului european, Corina Creţu.

"Împărţim aceleaşi valori şi ambiţii. Nu e o întâmplare că i-am încredinţat Corinei Creţu sarcina politicii solidarităţii europene. Trebuie să vă spun că a făcut o treabă excelentă la Bruxelles", a mai spus Juncker.

 

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Comisiei Europene:

-Este o mare onoare să mă pot adresa dumneavoastră

-În acest an al celei de-a 10-a aniversări a aderării, îmi amintesc de acel 1 ianuarie 2007 (...) Am adus pacea, stabilitatea şi libertatea pe continent

-Am susţinut întotdeuna aderarea României la Uniunea Europeană (...) I-am cunoscut pe preşedinţii şi prim-miniştrii ai României democratice şi îi mulţumesc României pentru numeroasele distincţii şi mărturisiri de prietenie pe care mi le-aţi oferit

-Împărţim aceleaşi valori şi ambiţii. Nu e o întâmplare că i-am încredinţat Corinei Creţu sarcina politicii solidarităţii europene. Trebuie să vă spun că a făcut o treabă excelentă la Bruxelles

-Trebuie să ne amintim că acest drum european a fost dificil. Cei mai mulţi dintre europeni nu cunosc performanţa extraordinară a acestei ţări

- Vreau să aduc un omagiu curajului de care a dat dovadă poporul român

- România a făcut paşi importanţi, progrese semnificative în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie

- Cooperarea reprezintă o prioritate absolută, ştiţi că puteţi conta pe sprijinul Comisiei Europene în procesul reformei

- MCV înseamnă cooperare (...) Sfârşitul MCV-ului va însemna şi mai multe reforme (...) După sfârşitul acestui mecanism, cooperarea va continua. Ştiti că puteţi conta pe sprijinul Comisiei prin fonduri structurale. Alte criterii nu vor mai fi adăugate la cele existente.

- „MCV nu înseamnă sfârşitul sau retragerea reformelor, după sfârşitul acestui mecanism cooperarea va continua. Eu voi milita pe lângă autorităţile române pentru a garanta carcterul ireversibil al progreselor realizate. Nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii şi exigenţe de pe o zi pe alta. Mecanismul este bine realizat şi nu vor mai fi afăugate alte criterii la aceste exigenţe”.

- Încrederea cetăţenilor trebuie să fie meritată şi aceasta se realizează prin respectarea independenţei justiţiei şi separarea puterilor în stat. Acestea sunt două mize esenţiale pentru societatea românească şi pentru tinerii români care sunt purtătorii promisiunilor pe viitor. Acesta este atuul dvs cel mai de preţ, aceşti tineri ataşaţi de valorile democratice şi ale statului de drept. Aşteptările, speranţele lor legitime trebuie să fie luate în consideraţie”.

- Îmi doresc ca României să adere cât mai repede la Spaţiul Schengen pentru că România o merită

- În Europa, nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, toate naţiunile sunt egale în drepturi şi libertăţi. Nu vor fi ţări care să fie abandonate, vă garantez că UE va putea realiza lucruri măreţe

- Viziunea mea asupra Europei este a unei Europe care să avanseze în ansamblul său

- O Europă a cetăţenilor e o Europă a libertăţilor, a securităţii şi a justiţiei

- Dezbaterea despre o Europă cu mai multe viteze este o o non-dezbatere. Dezbaterea adevărată e cea a cooperării între naţiunile europene

-Naţiunile europene cooperează şi au noi priorităţi

- Nu trebuie să creem aici 'Statele Unite ale Europei', pentru că popoarele europene nu îşi doresc acest lucru

- Comisia nu trebuie să impună un parcurs identic tuturor naţiunilor (...) Trebuie să participăm la dezbatere (...) Mi-aş dori ca Parlamentul român şi societatea românească să participe la această dezbatere pentru că avem foarte multe lucruri de învăţat de la români. România şi-a dovedit capacitatea de a fi o ţară refondatoare a Europei.

Preşedintele Comisiei Europene a fost întâmpinat, la sosirea la Parlament, de preşedinţii celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu, şi Liviu Dragnea, fiind însoţit şi de comisarul european, Corina Creţu. La discursul său din Parlament, s-au aflat în sala de plen şi foştii prim-miniştri, Adrian Năstase şi Victor Ponta. Ulterior discursului din plenul reunit al Parlamentului, şeful Executivului european se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se află joi, la Bucureşti, în cadrul unei vizite de lucru.

Citește și: