Raluca Pancu
Raluca Pancu
365 vizualizări 18 mai 2017

"După părerea mea, alegerile nu au fost fraudate, cum nici alte alegeri nu au fost fraudate, dar cu siguranţă e un exerciţiu democratic nu neapărat important, dar interesant ce se întâmplă cu comisia de verificare", a declarat şeful statului, joi, la Palatul Cotroceni.

În schimb, întrebat dacă, în calitatea sa de premier propus la acea vreme, s-ar prezenta la o audiere în Parlament, Iohannis a sugerat că nu s-ar duce în faţa comisiei pentru a da explicaţii cu privire la alegerile din 2009, în condiţiile în care acum este preşedinte al României şi are "altă calitate".

"Nu aş avea niciun lucru interesant să le spun. Atunci am participat la campanie, nu am fost ceea ce se numeşte un "insider", dar la niciun moment nu mi s-a părut că s-ar fi întâmplat lucruri care nu sunt în regulă", a declarat Iohannis.

În plus, şeful statului a refuzat să comenteze cele dezvăluite de jurnalistul Dan Andronic privind reuniunea care ar fi avut loc în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 2009, la locuinţa lui Gabriel Oprea.

"Nu comentez deloc. Nu am fost în acest cerc intern care s-a întâlnit. Cum nu am fost acolo, nu am ce comenta", a spus Iohannis.

Iohannis a continuat în aceeaşi linie în momentul în care a fost întrebat dacă i se pare normală prezenţa şefilor de instituţii, din acea seară, acasă la fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, Iohannis, replicând că "aceste lucruri vor fi lămurite de această comisie parlamentară".

În ceea ce priveşte obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă, Iohannis a opinat că "e bine" să fie lămurite aceste lucruri, dacă tot a fost înfiinţată comisia de anchetă.

"Anumite persoane pot fi obligate prin lege, alţii care nu pot fi obligaţi, pot face declaraţii dacă consideră că ajută în demersul găsirii adevărului", a mai punctat Iohannis.

Pe de altă parte, având în vedere desfăşurarea concomitent a unei anchete la Parchetul General pe aceeaşi temă, întrebat dacă i se pare oportună înfiinţarea comisiei de anchetă, Iohannis a declarat că "parlamentarii găsesc tot felul de temeiuri pentru a se face interesanţi".

"La noi parlamentarii şi, în general, politicienii dacă nu prea au succes în demersurile de zi cu zi, găsesc tot felul de temeiuri pentru a se face interesanţi şi aşa putem să explicăm şi aceasă comisie", a mai spus şeful statului.

Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului, care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009, va începe audierile, luni dimineaţă, cu jurnalistul Dan Andronic, urmând să fie chemaţi, marţi, Mircea Geoană, Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc, iar miercuri Vasile Blaga, conform calendarului decis în prima şedinţă a comisiei, condusă de senatorul PSD, Mihai Fifor. La audieri vor fi chemaţi şi responsabili ai AEP, de la vremea respectivă, inclusiv fosta şefă a instituţiei, Ana Maria Pătru. În ceea ce priveşte lipsa accesului presei în sala de şedinţă, în timpul audierilor, Firor a promis că membrii comisiei vor încerca să asigure "o transparenţă totală", fără să spună exact cum. Asta în contextul în care, la debutul şedinţei de miercuri, jurnaliştii nu au fost lăsaţi să asiste la lucrări, deşi doar s-a stabilit calendarul de lucru, neavând loc nicio audiere.

"Vreau să repet şi să subliniez faptul că această comisie e o comisie deschisă, în sensul că oricine are informaţii legate de la evenimentele din 2009 e chemat să sesizeze comisia. Vom analiza şi vom sta de vorbă cu cât mai multă lume pentru că scopul comisiei este să aflăm adevărul", a spus Mihai Fifor, la finele şedinţei, anunţând calendarul audierilor pentru săptămâna viitoare şi menţionând că membrii comisiei nu vor întreprinde vreo acţiune în cadrul comisiei care să se suprapună cu ancheta pe care Parchetul o are în desfăşurare.

Concret, programul audierilor, anunţat de MIhai Fifor, va arăta astfel:

- luni: Dan Andronic (autorul dezvăluirilor potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 2009, la locuinţa lui Gabriel Oprea se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, Vasile Dîncu şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror-general al României) dar şi Ana Maria Pătru (fosta şefă a AEP);

- marţi: Mircea Geoană (candidat la prezidenţiale la acea vreme), Dan Şova (senator PSD) şi Viorel Hrebenciuc (coordonatorul de campanie al PSD în 2009);

- miercuri: Vasile Blaga (ministru de Interne la acea vreme), Marian Tutilescu, Mihai Capră (secretari de stat), generalul Marcel Opriş (director STS la alegerile prezidenţiale din 2009).

Aşa cum arată proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea comisiei de anchetă, adoptat săptămâna trecută de plenul reunit, parlamentarii şi-au arogat o serie de competenţe pentru a lămuri o serie de aspecte care ţin de alte instituţii. Mai exact, potrivit unor amendamente ale aleşilor PSD, comisia ar trebui să verifice legalitatea unor reglementări privind organizarea alegerilor, să determine implicarea unor instituţii şi persoane în procesul electoral, să verifice legalitatea atribuirii contractului pentru softul pentru alegeri şi chiar să facă o expertiză în cazul secţiilor de votare din străinătate. Mai mult, ei vor să oblige pe oricine va fi citat să se prezinte la comisie, în caz contrar putându-se alege cu dosar penal. Liberalii acuză PSD că „şi-a făcut o procuratură paralelă în Parlament”.

Comisia de anchetă a fost decisă de PSD ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 2009, acesta a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

 

Citește și: