Firuta Flutur
Mediafax
345 vizualizări luni, 15:52

„În urma adoptării de către Guvern a unei OUG referitoare la modificarea legislaţiei la alegerea preşedinţilor de consiliu judeţean, preşedintele Iohannis arată că PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri. Votul românilor nu e bătaia de joc a PSD. Cetăţenii le-au transmis pesediştilor că practica OUG trebuie să înceteze. Schimbarea legii electorale făcută azi prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul Dăncilă vrea s-o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul. Vor fi favorizaţi cei deja în funcţie, adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. Un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. Primarul reprezintă comunitatea, iar celelalte organe sunt administrative”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a mai transmis că preşedintele de consiliu judeţean nu e consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice şi nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

„Nu există practic un popor al judeţului şi acest argument maschează disperarea PSD care a înţeles că pierde autoritatea în Consiliile Judeţene. Preşedintele României consideră că pesediştii oricât ar încerca să îşi spele imaginea nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bineintenţionaţi”, a mai declarat Mădălina Dobrovolschi.

Reacţia Administraţiei Prezidenţiale vine după ce Executivul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, legislaţia pentru a reveni la votul uninominal la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit prevederilor ordonanţei, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene”, este una dintre modificările propuse”.

În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) şi (5) următoarele: „(2) Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.(5) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”.

Daniel Suciu: Din 34 de preşedinţi de Consiliu Judeţean, 29 susţin votul uninominal

Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, luni, că a primit puncte de vedere de la 34 de preşedinţi de Consiliu Judeţean privind alegerea acestora prin vot uninominal iar 29 dintre aceştia susţin modificarea legislaţiei. Printre susţinători sunt şi preşedinţi de CJ din partea PNL, potrivit ministrului.

„Critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a preşedinţilor de Consiliu Judeţean, anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de a face cu votul popular se alegeau preşedinţii de CJ. Începând cu astăzi (luni-n.red.) a încetat. Votul masiv al românilor din data de 26 mai are şi un rezultat imediat”, a spus la finalul şedinţei de Guvern, dar înainte ca Preşedinţia să critice OUG, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu.

Totodată, oficialul din Guvern a transmis că a primit puncte de vedere de la 34 de preşedinţi din Consiliu Judeţean, dintre care 29 susţin reintroducerea votului uninominal prin OUG. Daniel Suciu a mai spus că există şi membri
PNL, preşedinţi de CJ, care susţin votul uninominal.

„În ultima perioadă am avut consultări cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene şi am şi nominal părerile a 34 de preşedinţi de CJ reprezentând toate forţele politice care au preşedinţi în teritoriu. Din cei 34 de preşedinţi care au trimis puncte de vedere, 29 susţin această modificare a legislaţiei, iar dintre aceşti 29 sunt inclusiv reprezentanţi ai partidelor care astăzi sunt în opoziţie. Mă refer la preşedinţi de CJ ai PNL. Vă dau exemple: Alba, Arad, Braşov, Călăraşi, Sibiu şi Suceava”, a mai declarat Suciu.

PMP propune alegerea preşedinţilor de CJ şi primarilor în două tururi

PMP a acuzat luni PSD că, prin adoptarea OUG privind alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene, PSD arată „un dispreţ profund” faţă de colaborarea loială între instituţii. Liderul PMP a pledat pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor în două tururi.

„Românii trebuie să aibă dreptul de a-şi alege administratorii politici de la nivel local uninominal şi în două tururi. De principiu, PMP nu are nimic împotriva alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene prin votul direct al românilor. Cu condiţia ca acest vot să fie legitim şi să aparţină unei majorităţi a celor care şi-au exprimat opţiunile electorale. Asta înseamnă alegeri în două tururi de scrutin: atât pentru primaţi, cât şi pentru preşedinţii de consilii judeţene”, a scris pe Facebook liderul PMP, Eugen Tiomac.

El a reamintit că ideea uninominalului inclusiv pentru şefii de Consilii judeţene i-a aparţinut Preşedintelui Traian Băsescu.

„Ea nu şi-a dovedit utilitatea până la capăt pentru că majoritatea parlamentară de la acel moment (PSD – PNL) a insistat pe ideea unui singur tur de scrutin. Felul în care a fost dată însă astăzi ordonanţa, fără consultarea publică a tuturor forţelor politice şi a societăţii civile, arată lipsa unei culturi democratice, absenţa oricărei învăţături după votul din 26 mai şi un dispreţ profund al PSD faţă de colaborarea loială între instituţii. Nu poţi să ai încredere într-un Guvern care procedează de o asemenea manieră”, a conchis Tomac.

Tăriceanu, despre alegerea preşedinţilor de CJ: Nu este neapărat avantajoasă pentru noi

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot uninominal nu este „neapărat” avantajoasă pentru ALDE, fiind un partid mic, însă lucrurile trebuie privite în interesul funcţionării acestor instituţii.

„Nu există o soluţie bună în sensul că este soluţia care să convină tuturor. Depinde de fiecare partid cum se poziţionează. Unii cred că au mai multe şanse dacă se votează într-un singur tur, alţii cred că au mai multe şanse să se voteze în două tururi de scrutine. Nu cred că în funcţie de acest vot se va schimba în vreun fel, radical, configuraţia politică la nivelul Consiliilor Judeţene. Din punctual nostru de vedere, care suntem un partid mai mic, soluţia nu este neapărat avantajoasă pentru noi, dar totul este să privim nu din prisma unui interes propriu al unui partid, ci să vedem cum este mai bine în ineteresul funcţionării acestor instituţii, care sunt Consiliile Judeţene şi ce e mai bine pentru cetăţeni”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă alegerea în două tururi nu dau un grad mai mare de reprezentare primarilor şi şefilor de CJ, Tăriceanu a răspuns: „Nu aş spune că se dă un grad mai mare de reprezentativitate, numai că alegerea în două tururi permite realizarea unor coaliţii de cele mai multe ori de conjuncture care pot fi create pe baze politice, între partide, sau chiar pe baze personale, pentru cei care candidează, care îşi pot aranja ei o susţinere personal”.

El a adăugat că partidul pe care îl conduce a fost consultat pe această temă: „Am fost consultaţi şi nu am emis o părere categorică. Nu există argumente decisive în favoarea sistemului de scrutine în două tururi”.

 

Citește și: