223 vizualizări 15 oct 2019

„În noiembrie se vor împlini 15 ani de la asumarea de către preşedintele României a Raportului final al Comisiei «Elie Wiesel». A fost un moment de resetare oficială faţă de istoria şi memoria Holocaustului din România. Prin urmare, cu atât mai grave sunt astăzi afirmaţiile senatorului Şerban Nicolae la un post de televiziune, prin care sugera că preşedintele României Klaus Iohannis plănuieşte să introducă legile antisemite de la Nürnberg din timpul lui Hitler”, au transmis reprezentanţii Institutului într-un comunicat de presă.

Sursa citată mai spune că „astfel de afirmaţii, chiar şi într-o campanie electorală, nu fac decât să îndepărteze România de valorile şi principiile democraţiei. Nu considerăm că aduc voturi, ci creează false dispute. Istoria Holocaustului nu este şi nu poate fi subiect de campanie”.

Reacţia vine după ce Şerban Nicolae a declarat la Antena 3 că preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte despre dispariţia pesediştilor, acesta fiind un mod de abordare care îl face să se ducă cu gândul la legile de la Nürnberg, din perioada lui Adolf Hitler.

„Din punctul meu de vedere faptul că domnul Iohannis şi-a pus în gând, pe un model văzut acum vreo 70 – 80 ani, exterminarea pesediştilor, vorbeşte despre dispariţia pesediştilor, uitând probabil sau neuitând că un asemenea mod de gândire, care bagă de-a valma membrii de partid, simpatizanţi, votanţi ai PSD, şi vorbeşte în termeni de dispariţie, nu ştiu, mă gândesc că mâine, poimâine vine şi cu legile de la Nürnberg, ca să fie tacâmul complet. Altfel poate să facă orice, să propună orice, să facă ce negocieri vrea. Găsiţi pe YouTube înregistrări cu Klaus Iohannis în care spunea că el niciodată n-o să facă negocieri aşa de-a valma cu toate partidele, doar ca să pună un Guvern”, a afirmat Şerban Nicolae.

 

Citește și: