Cristina ANDREI
3031 vizualizări 10 aug 2017
Procurorii anticorupţie reţin că primarul din Târgu Mureş „în perioada 9 martie 2016 – 29 iunie 2017, a îndeplinit acte - semnarea a 9198 ordine de plată ale Primăriei mun. Tg. Mureş - ce nu intrau în atribuţiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege. Interdicţia a rezultat din incompatibilitatea stabilită de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi confirmată de instanţă prin decizie definitivă la data de 1 martie 2016. Această împrejurare a avut ca efect pierderea, de către Maior Sergiu Claudiu, a dreptului de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică în următorii 3 ani".
 
Concret, în calitatea sa de primar al oraşului, Dorin Florea a emis două dispoziţii prin care i-a facilitat viceprimarului „cadrul necesar să efectueze acte ce implică exercitarea prerogativelor de putere publică, cu toate că se afla sub interdicţia anterior menţionată. Prin cele descrise mai sus a fost încălcat şi art. 54 alin. 5 din Legea nr. 273/2006 care stipulează că „...Instrumentele de plată se semnează de către contabil şi şeful compartimentului financiar-contabil”. Mai departe, după ce a demisionat din funcţiile de viceprimar şi consilier local, Maior a fost angajat de primar pe un post de consilier, iar printre atribuţiile primite figura şi aceea de a semna ordinele de plată, atribuţie pe care fostul viceprimar o îndeplinise şi atunci când era numărul doi la Primăria din Târgu Mureş. 
 
Edilul din Târgu Mureş a spulberat, astfel, recordul primarului din Caracal, Gheorghe Anghel, care a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru constituirea unui grup infracţional organizat din care făceau parte mai mulţi funcţionari ai primăriei oraşului, alături de care ar fi comis 1.011 fapte de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
 
În cazul său, procurorii au arătat că în perioada 2009-2012 fostul edil a fost cel care a coordonat întreaga operaţiune al cărei scop a fost „obţinerea, de către membrii săi şi persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituţiei publice, în condiţii nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operaţiuni comerciale reale". Printre altele, edilul ar fi folosit după bunul plac bugetul local pentru a organiza mese festive şi de protocol, pentru care a cumpărat produse ce nu erau necesare pentru Primărie şi servicii de presă prin care să se promoveze, toate fiind plătite din numerarul casieriei şi prin ordine de plată, semnate chiar de el şi de directorul economic, Maria Tudor. Prejudiciul în această cauză se ridică la 5.009.500 de lei.
 

Citește și: