527 vizualizări 18 mai 2017

„Procedural, toate punctele de vedere pe care Guvernul le trimite către Curtea Constituţională, pot să spun că semnez zeci, dacă nu sute, săptămânal, de asemenea puncte de vedere. Procedural, lucrurile stau în felul acesta: Ministerul Justiţiei are un departament special care se ocupă cu aceste sesizări nepersonificate şi care dau, atunci când se solicită din partea CCR, un punct de vedere al ministerului Justiţiei pe care îl înaintează, prin adresă, către Guvern, iar procedural, pleacă sub semnătura primului ministru. Specialiştii din departamentul respectiv, care nu are legătură cu persoana x, y, au făcut acest punct de vedere pe care Guvernul l-a înaintat către Curtea Constituţională. V-am asigurat de la început că nu vreau să interferez în ceea ce înseamnă muncă pe care specialiştii o fac. Tot timpul s-a respectat această procedură de care vă aminteam", a declarat Sorin Grindeanu.

Şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, joi, că punctul de vedere asumat de Guvern referitor la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana a fost întocmit de ministerul Justiţiei, el apreciind că nu crede că acest act l-ar fi supărat pe liderul PSD Liviu Dragnea.

„Da (a fost întocmit de ministerul Justiţiei, n.r.) de către colegii noştri. Nu le fac eu punctele de vedere. Avem o direcţie care se ocupă cu aşa ceva”, a spus ministrul Justiţiei.

„Dar cred că în subsidiar vă interesează altceva. Sunt 2 ipoteze total diferite. O ipoteză care a fost rezolvată de CCR prin decizia 405. Există o jurisprudenţă şi, după lege, după art. 29 din Legea 47, că atunci când o problemă de drept e rezolvată de CCR prin admiterea excepţiei, ori de câte ori vine altcineva şi critică acelaşi text de lege din aceeaşi perspectivă, excepţia devine inadmisibilă”, a spus Tudorel Toader.

„Prin urmare, prin decizia 405, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate cu privire la sintagma <îndeplineşte în mod defectuos>. Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă”, a adăugat ministrul Justiţiei.

El a arătat că, dacă un autor de excepţie critică aceeaşi lege, respectiv acelaşi articol, din altă perspectivă, cum este cazul acestei excepţii, atunci nu mai este competenţa nici a ministerului Justiţiei, nici a Guvernului, fiind de competenţa exclusivă a CCR.

„Prin urmare, dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă. Dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exclusivă a CCR, care va stabili că trebuie sau că nu trebuie”, a mai spus Tudorel Toader. Întrebat dacă crede că l-a supărat pe liderul PSD Liviu Dragnea acest punct de vedere, Tudorel Toader a răspuns negativ.

Citește și: