Raluca Pancu
916 vizualizări 13 sep 2017

”Vreau să remarc şi să felicit toţi membrii Guvernului şi pe toţi românii, practic, care au făcut posibil ca în mesajul de astăzi, mesajul anual al preşedintelui Consiliului European, domnul Jean Claude Juncker, a făcut referire la România şi numai pozitiv. Este un mesaj extraordinar. Este prima dată când Comisia Europeană nu ne critică, ci apreciază demersurile pe care le-am făcut noi, cu toţii. România este eroina acestei poveşti”, a spus premierul Mihai Tudose la începutul şedinţei de Guvern.

Afirmaţia şefului Guvernului a venit în contextul în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii, că România ar putea găzdui la Sibiu primul summit al Uniunii Europene, pe 30 martie 2019, a doua zi după ieşirea oficială a Marii Britanii din blocul comunitar. Totodată, Juncker a subliniat faptul că România şi Bulgaria ar trebui acceptate cât mai rapid în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

"Este timpul să aducem România şi Bulgaria în zona Schengen. Şi Croaţia trebuie adusă în Schengen, dupa ce îndeplineşte condiţiile tehnice. Croaţia merită calitatea de membru deplin, dacă vrem ca UE să ne unească continentul, mai degrabă decât să îl împartă. Trebuie să menţinem o perspectivă credibilă pentru deschidere către ţările din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre", a spus Juncker.

Reamintim că într-un discurs susţinut în Parlamentul de la Bucureşti, în luna mai, Juncker declara că România trebuie să adere cât mai repede la Spaţiul Schengen.

"Îmi doresc ca România să adere cât mai repede la Spaţiul Schengen pentru că România o merită", declara, la acel moment, preşedintele Comisiei Europene, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului.

Citește și: