Silviu Bănilă
1615 vizualizări 8 aug 2018

Opt parlamentari au luat cuvântul doar o singură dată, la depunerea jurământului, deşi a trecut un an şi jumătate de la preluarea mandatului. Alţi 130 au vorbit de mai puţin de 10 ori. La polul opus avem aleşi cu peste 500 de luări de cuvânt.

Din 329 de deputaţi, opt au luat cuvântul în plenul Camerei o singură dată, la depunerea jurământului, în decembrie 2016. Printre aceştia se numără actualul ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă, deputatul Furic Iarco, din partea minorităţilor naţionale, membru al Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi Nicolae Bănicioiu, care a demisionat, în mai, din PSD şi a trecut în partidul lui Victor Ponta, Pro România.

Alţi 98 de membri ai Camerei Deputaţilor au luat cuvântul de mai puţin de 10 ori în mandatul de un an şi jumătate. Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, a vorbit doar de două ori în acest mandat de parlamentar. În mai 2017, Sorin Cîmpeanu a demisionat din ALDE, rămânând deputat neafliat, iar în primavara acestui an s-a alăturat formaţiunii Pro România, partidul lui Victor Ponta.

Nici deputatul ALDE din Buzău, Adrian Mocanu, nu a fost prea vorbăreţ în cele trei sesiuni parlamentare: doar de şase ori au avut ocazia colegii să-l asculte. Şi el a schimbat taberele după ce a intrat în Parlament. Acesta a fost exclus din PMP după ce a votat modificările aduse Codului Penal şi s-a înscris în ALDE.

Nici social-democratul Florin Manole nu a fost auzit în Parlament. Fost activist, actual politician care militează pentru drepturile omului, Florin Manole, a luat cuvântul de cinci ori, într-un an şi jumătate. El se află la primul mandat de parlamentar.

La polul opus 14 deputaţi au luat cuvântul în plen de peste 100  de ori. Primul în top este fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, pe care parlamentarii l-au putut auzi vorbind de 1.141 de ori în 66 de şedinţe. Diferenţa mare dintre el şi ceilalţi aleşi este faptul că deţine funcţia de preşedinte în mai multe comisii parlamentare, precum Comisia juridică sau Comisia specială pentru modificarea Legilor Justiţiei.

Alţi deputaţi cu activitate remarcabilă, din punctul de vedere al luărilor de cuvânt sunt Florin Roman (PNL) cu 202 în 89 de şedinţe, Corneliu Bichineţ (PMP) cu 176 în 94 de şedinţe şi Márton Árpád (UDMR) cu 153 în 86 de şedinţe.

Nici senatorii nu au fost foarte activi de la depunerea jurământului până acum. Un număr de 32 de senatori din totalul de 136 au luat cuvântul de mai puţin de 10 ori, în plenul Camerei superioare a Parlamentului , cei mai mulţi aleşi fiind de la PSD. 19 social-democraţi nu s-au afirmat în actuala legislatură, printre care ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care are doar trei luări de cuvânt în plen. Nici vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, politicianul desemnat să îi preia atribuţiile premierului Viorica Dăncilă în perioada 6-13 august, când aceasta este în concediu, nu s-a afirmat. El a vorbit doar de şase ori în plen, din 2016 până în prezent. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a vorbit în faţa colegilor din Senat de cinci ori în acest an şi jumătate, de când a depus jurământul.

Existat şi 30 de senatori care au luat cuvântul în plenul Senatului de peste 100 de ori. Cei mai activi au fost senatorii USR, Remus Mihai Goţiu, luând cuvântul în plen de 482 de ori. Pe locul doi se află senatorul PSD, Şerban Nicolae, cu 377 de luări de cuvânt, urmat de senatoarea USR Florina Presadă, care a vorbit în faţa colegilor de 365 de ori.

Şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, s-a afirmat în faţa colegilor, senatorul PMP luând cuvântul de 227 de ori. Acesta a condus Partidul Mişcarea Populară până pe 16 iunie 2018, când în locul lui a fost ales în funcţia de lider al partidului Eugen Tomac. Băsescu a rămas „preşedinte de onoare”. Grupul PMP din Senat a fost însă desfiinţat în luna iunie, după ce mai mulţi senatori au migrat la PSD şi ALDE. Regulamentul Senatului prevede că un grup parlamentar poate exista dacă are minimum şapte senatori, aleşi pe listele aceluiaşi partid.

Citește și: