Vasile Magradean
1639 vizualizări 12 ian 2018

Tokes Laszlo consideră că doar "iminenta" demisie a lui Tudose ar mai ameliora cumva situaţia după declaraţiile făcute de premier în legătură cu steagul secuiesc, adăugând că "nici dacă şi-ar cere scuze şi nici dacă ar retracta cele spuse, nu e suficient", potrivit unui comunicat transmis, vineri, de preşedintele CNMT.

„Partidele maghiare din România şi-au formulat sub auspiciul oportunităţii punctul de vedere comun privind chestiunea autonomiei maghiare din Ardeal. După acest moment a venit ca un duş rece nechibzuita declaraţia dezaprobatoare a primului ministru român Mihai Tudose, în care, de la autonomie, a ajuns direct la spânzurarea acelor maghiari/secui care se fac răspunzători de arborarea drapelului secuiesc. (…) Nici scuzele de rigoare, nici retractarea celor spuse nu l-ar scuti pe primul ministru, doar imediata lui demisie ar mai ameliora cumva situaţia. Salutând declaraţia de protest al UDMR, îi solicit preşedintelui Hunor Kelemen ca în cazul întârzierii demisiei lui Mihai Tudose să suspende în 24 ore colaborarea parlamentară cu partidele de guvernământ”, se arată în documentul citat.

Tokes a subliniat că reprezentanţii partidelor maghiare şi europarlamentarii trebuie să protesteze pe lângă forurile europene împotriva celor întâmplate „şi trebuie să ia apărarea comunităţii maghiare din Transilvania, a poporului maghiar din Ţinutului Secuiesc, ameninţat letal”.

„La a 450-a aniversare a Edictului de la Turda, decret emis în 1568 de către Dieta Transilvaniei prin care a fost proclamată libertatea conştiinţei şi a toleranţei religioase pentru toţi cetăţenii Transilvaniei, protestăm cu indignare împotriva acestei atitudini maghiarofobe brutale a şefului Guvernului român, poziţie care se asemuie în felul ei doar cu antisemitismul. Este intolerabil ca unul dintre liderii unui stat european să fluture simbolul naţional al secuilor ca pe o <<pânză roşie>> (însângerată), aţâţând societatea românească majoritară împotriva maghiarimii prin criminalizarea aspiraţiilor lor de autodeterminare, juste şi legale”, a mai spus preşedintele CNMT.

Premierul Mihai Tudose a declarat, la Realitatea TV, că, „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”

"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că,dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a declarat Mihai Tudose la Realitatea. 

Citește și: