Gandul.info
Clarice DINU
3748 vizualizări 22 nov 2017

Rezoluţia PSD pe tema statului paralel a fost calificată de, joi, de Klaus Iohannis drept „o glumă proastă”, preşedintele susţinând că persoanele cu probleme penale ajunse în fruntea statului nu vor decât să-şi „scape pielea”. Iohannis a adăugat că ar fi trebuit ca Liviu Dragnea să demisioneze după ce a fost pus sub urmărire penală de DNA în dosarul Tel Drum, calificând tot ceea ce a urmat după acest moment drept un circ. 

„Este o glumă destul de proastă asta cu statul paralel. Sper ca românii să înţeleagă că nu există statul paralel. Cu aşa rezoluţii se situează singuri la marginea unui comportament democratic. Este greşit ca în conducerea statului să ajungă oameni cu probleme penale, ajung acolo şi vor să îşi apere pielea proprie, nu pielea romanului(...) Cred că trebuie să demisioneze(Liviu Dragnea - n.r). Trebuia nici să se nu ajungă acolo. Acest tip de circ cu victimizări nu fac bine”, a declarat Iohannis. 

Şeful statului a susţinut, răspunzând unei întrebări, că este pus adeseori în situaţii neplăcute în timpul întâlnirilor cu şefi de stat şi de guvern care, spune el, nu înţeleg cum s-a ajuns în situaţia în care două din cele mai importante persoane în stat, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au probleme penale. 

„Îţi pui mâinile în cap şi te gândeşti ce se întâmplă acolo. Vă daţi seama ce întrebări interesante primesc de la alţi şefi de stat. Lumea nu înţelege cum s-a putut ajunge aici şi cum românii tolerează o asemenea abordare în fruntea statului. Nu mă simt stânjenit, dar nu pot să evit aceste întrebări şi chiar dacă găsesc explicaţii care ţin de statul de drept e totuşi neplăcut cum e posibil ca numărul doi şi trei în stat să fie implicaţi în cercetări penale”, a spus Iohannis. 

Cu toate problemele penale însă, preşedintele i-a invitat pe Dragnea şi Tăriceanu la parada de 1 Decembrie, deşi anul trecut i-a şters de pe listă tocmai din cauza dosarelor în care cei doi sunt implicaţi. 

„Anul trecut, într-adevăr, nu am invitat pe toată lumea, fiindcă am vrut să subliniez că există oameni care au probleme care, după părerea mea, sunt foarte mari. Însă, am constatat în acelaşi timp, că românii îşi doresc ca în conducerea statului să existe o bună înţelegere. Acum, nu întotdeauna este posibilă această bună înţelegere, dar anul acesta, de Ziua Naţională, am hotărât să invit oamenii după funcţii, după merite. De exemplu, dacă cineva a fost ales parlamentar, are un merit că a convins un număr important de alegători. Deci, una peste alta, am luat lista de protocol aşa cum există ea, şi avem o legislaţie nouă în materie şi am invitat pe toată lumea”, a explicat şeful statului. 

 

Citește și: