no author
Cătălina Mănoiu
636 vizualizări 19 mai 2017

„Este o probă de mare specializare juridică şi constituţională. Noi, de exemplu, de la Parlament nu dăm astfel de răspunsuri. Camera Deputaţilor nu răspunde la solicitări făcute pentru speţe ale unor persoane fizice aflate în procese. Noi răspundem când sunt dispute constituţionale între instituţii, conflict între instituţii, contestaţii făcute de Avocatul Poporului. Nu intrăm în astfel de... Dar probabil la Guvern este o altă practică. Nici nu cred că premierul Grindeanu a ştiut despre ce e vorba", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, solicitat să comenteze punctul de vedere transmis de Guvern către CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate invocată de către Bombonica Prodana, fosta sa soţie.

Livu Dragnea a precizat la solicitarea jurnaliştilor că relaţiile sale cu premierul Grindeanu sunt „foarte bune": „Sunt bune, sunt foarte bune", a răspuns liderul PSD.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, a declarat, vineri, la Constanţa, că sesizarea Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, referitoare la excepţia de neconstituţionalitate în cazul abuzului în serviciu se va judeca, cel mai probabil, pe 6 iunie.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, s-a aflat, vineri, la Constanţa, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea unei universităţi particulare. Întrebat de jurnalişti despre cazul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a liderului PSD, Liviu Dragnea, ridicând o excepţie de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, Dorneanu a precizat că judecătorii CCR vor judeca sesizarea acesteia „probabil” în data de 6 iunie.
 
„Cazul Bombonica aşteaptă la rând. Probabil în 6 iunie vom judeca acest caz pentru că a urmat calea obişnuită a excepţiilor de neconstituţionalitate. Nu puteam să-i dăm un termen mai scurt sau mai lung. Aş putea să spun că i-am dat un termen mediu”, a spus Dorneanu.
 
Totodată, Valer Dorneanu a evitat să se pronunţe asupra punctului de vedere al Guvernului României în acest caz. Executivul a cerut CCR respingerea excepţiei formulate de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, privind lipsa pragului valoric pentru abuzul în serviciu.
 
„Mă puneţi în situaţia să mă pronunţ asupra unor aspecte care vizează strict dezbaterile care vor avea loc în plenul Curţii. Noi nu luăm decizii separate şi nici nu vorbim separat. După ce luăm decizia care va îmbrăca toate aspectele, după aceea veniţi în Bucureşti şi vă stau la dispoziţie. În orice caz, odată sesizaţi de principiu, Curtea Constituţională soluţionează acea cauză. Nu suntem ca în procedura civilă unde să funcţioneze retragerea plângerii”, a mai comentat Valer Dorneanu.
 
Instanţa supremă a sesizat CCR în legătură cu abuzul în serviciu, în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. Solicitarea a fost făcută de fosta soţie a preşedintelui PSD. Bombonica Prodana a invocat lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu. În acest dosar, alături de Liviu Dragnea a fost trimisă în judecată fosta soţie a acestuia, Bombonica Prodana, sub acuzaţia de abuz în serviciu dar şi Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, fiind acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
 
Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu a ţinut, vineri, un curs festiv şi a acordat numele său Promoţiei 2017 a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa, în cadrul festivităţii fiind distins cu cel mai înalt titlu academic, titlul de Doctor Honoris Causa.
 
Dorneanu s-a alăturat astfel altor personalităţi care au primit din partea instituţiei această recunoaştere a valorii, între care se numără Constantin Bălăceanu Stolnici, George Maior, Emil Hurezeanu, Teodor Meleşcanu, ÎPS Laurenţiu Streza, Mugur Isărescu, Keith Hitchins, Nicolae Văcăroiu şi alţii.

Citește și: