Departamentul Politic
1399 vizualizări 21 aug 2018

"Eu am văzut o tentative de lovitură de stat eşuată. Asta se vorbea pe reţelele de socializare. Domnule, nu o să mai fie legile justiţiei, dăm noi jos guvernul şi luăm puterea. Ceea ce a făcut Iohannis cu acea postare pe Facebook iresponsabilă din partea unui şef de stat, să descurajezi jandarmii, care au acţionat conform legii, şi tu să inciţi în continuare la violenţă, exact în minutele în care acea fată mai avea puţin şi era linşată de acele brute. Aceia erau oameni, aceia erau paşnici. Tot ce a început Orban, Gorghiu, şi alţi pe la TV, nu au zis nimic că au dat foc, dădeau cu bucăţi din caldarâm. Erau organizaţi, să nu mai stea în primul rând. Să stea în spate cu 4, 5 rânduri, să îi incite şi pe cei din faţă. Deci era organizare paramilitară foarte bine pusă la punct. Eu asta am văzut. O încercare de lovitură de stat", a spus Liviu Dragnea, la Antena 3.

Preşedintele PSD a daclarat că în seara de 10 august a vorbit cu Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu.

"Am vorbit la telefon cu doamna premier. Nu şi cu minsitrului de Interne. Doamna ministru era plecată, constitutional cred, şi sigur că am discutat despre ce se întâmplă, urmărea pe tabletă, Antena 3 am înţeles. Cu doamna ministru nu am vorbit, pentru că avea nişte atribuţii şi nu am vrut să interfereze. Nici n-am sunat, nici nu a sunat. (...) Cred că am vorbit la telefon cu domnul Tăriceanu în seara aceea. Cred că era, cred că venise acolo (la mare – n.r.). Am mai vorbit cu câţiva colegi", a afirmat preşedintele PSD.

Liviu Dragnea este de părere că Jandarmeria nu a acţionat disproporţionat.

"Nu pot fi de acord cu violenţele, cu excepţia lui Iohannis care a spus că jandarmii trebuie să îi lase pe oaameni să protesteze. Jandarmii erau loviţi şi Iohannis le zicea, lăsaţi-vă loviţi, să intre în Guvern. Lui şi PNL –ului, lor le place violenţa. Ştiu exact că dacă acest guvern merge până în 2020, ei ştiu că vor avea un scor de prăbuşire şi la locale, prezidenţiale şi parlamentare. Ei pot intra în coşul de gunoi al istoriei. (...)Nu am de unde să ştiu cum au gândit cei din dispozitivul Jandarmeriei, dar probabil tocmai din aceste motive. Erau aceste focare de violenţă care se tot regrupau, tot dădeau foc. Cred că din cauza asta. Dar sunt absolut convins că Jandarmeria acţionat legal şi nu am văzut nicio disproporţie", a mai spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a susţinut că o susţine în continuare pe Viorica Dăncilă

"Ultima invenţie este pentru că primesc mesaje de la colegi din presă, dacă e adevărat scenariul lui Tăpălagă că vrem să dăm jos premierul pentru suspendarea premierului. Eu aş vrea (să îl suspende pe preşedintele Iohannis - n.r.). Să vedem dacă domnul Tăriceanu şi-a schimbat opinia. Eu în continuare, fără nicio ezitare o susţin pe Viorca Dăncilă, din toate punctele de vedere, pentru că este un premier bun. Şi ea a devenit o ţintă. Vreau să îi anunţ pe toţi şi pe toţi susţinătorii noştri că nu vom sta cu mâinile în sân", a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liderul PSD s-a declarat mulţumit de activitatea premierului 

"Categoric nu ( vreau să o schimb -n.r.). Doamna Viorica Dăncilă trebuie să rămână până în 2020, să încheie acest mandate. Este un premier foarte bun. Cu toată campania care încearcă să o descurajeze. E un record istoric de încasări la buget pe luna iulie şi cu o inflaţie negativă. Nu a avut experienţă administrativă doamna Dăncilă, dar a învăţat repede cum să conducă un guvern şi o face din ce în ce mai bine", a declarat Dragnea

Preşedintele PSD a mai anunţat că la Comitetul Executiv Naţional al partidului se va discuta şi activitatea miniştrilor, menţionând că este nemulţumit de unii dintre ei. Liviu Dragnea a mai spus că premierul va avea iniţiativa, dacă se pune problema de remaniere.

"În Comitetul Executiv vom discuta despre activitatea miniştrilor, va avea un cuvânt de spus doamna Dăncilă. Nu ştiu dacă se va decide o remaniere acolo, dar discuţii despre activitatea miniştrilor vor trebui să fie. Doamna Dăncilă ne va spune despre activitatea miniştrilor. Eu, da (miniştri de care e nemulţumit personal – n.r.). Doamna premier va avea iniţiativa dacă se va pune problema cu vreun ministru. I-am spus aseară să analizeze cu maximă atenţie şi celeritate schimbarea procedurilor de avizare în ministere şi în Guvern, pentru că e inadmisibil ce se întâmplă de ani de zile. Sunt unii funcţionari care vor să împiedice cu tot dinadinsul orice iniţiativă, iar România nu se poate dezvolta în felul acesta. Am rugat-o să facă o schimbare radicală a acestei birocraţii care sugrumă actul de guvernare. Trebuie să facă nişte procedure foarte simple în care decizia să fie la ministru. Mi-a zis că se va aplica cu atenţie asupra acestui lucru", a declarat Liviu Dragnea.

Despre excluderea Ecaterinei Andronescu: nici vorbă

Chestionat legat de o posibilă excludere a Ecaterinei Andronescu, Dragnea a declarat: "Nici vorbă (...) Nu ştiu. Înainte de începutul fiecărei sesiuni parlamentari grupurile se reunesc. Asta se face înainte de fiecare sesiune. Simplu".

Senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a cerut, la începutul săptămânii trecute, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, ca liderul social-democrat Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului, altfel PSD va pierde guvernarea, precum şi pregătirea unui guvern PSD de „super profesionişti”. Andronescu afirmă că PSD trebuie să salveze atât ţara cât şi partidul "de la un dezastru major" spre care se îndreaptă "vertiginos". 

 

 

Citește și: