Departamentul Social - Mediafax
13757 vizualizări 21 nov 2018

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova şi ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu s-ar fi întâlnit, în urmă cu câteva zile, cu intermediari ai preşedintelui Klaus Iohannis, concluzia întrevederii fiind ca cei doi să nu-şi dea demisiile din funcţii, potrivit jurnalistului Doru Buşcu.

"Pe surse, am aflat că a fost o întâlnire între interpuşi ai domnului Iohannis sau intermediari şi cei doi miniştri care acum sunt în funcţie, şi anume Lucian Şova de la Transporturi şi Paul Stănescu de la Dezvoltare. Concluzia întâlnirii a fost că ei vor rămâne pe funcţie, ca dovadă, să spunem, intermediară a acestui fapt, este refuzul celor doi de a pleca şi omisiunea a lui Iohannis de a-i revoca. Astăzi, când a anunţat miniştrii care sunt revocaţi nu i-a menţionat pe cei doi. Care este situaţia? Dacă, de exemplu - mâine sau poimâine, sau când se hotărăşte - PSD vrea să numească un nou ministru, să facă o nouă propunere la Ministerul Dezvoltării şi o nouă propunere la Ministerul Transporturilor, câtă vreme oamenii ăştia nu-şi dau demisia, câtă vreme ei există în poziţia legală de ministru, aceste nominalizări pot fi refuzate râzând de preşedintele Iohannis," a explicat pentru Mediafax, Doru Buşcu.

Acesta a precizat că schema este blocarea funcţionării complete a Guvernului, prin persistenţa pe post a celor doi miniştri, iar în acest fel, se blochează, de fapt, numirea unora noi.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu este de acord cu propunerile formulate de PSD la Transporturi şi Dezvoltare, respectiv Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, pe motiv că aceştia sunt nepotriviţi. Printre decretele de revocare semnate de şeful statului nu se află cele pentru aceste două portofolii.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean confirmă, din punct de vedere tehnic şi juridic, teoria susţinută de jurnalistul Doru Buşcu. El a explicat pentru Mediafax că şi propunerea Olguţei Vasilescu la Ministerul Dezvoltării ar putea fi refuzată de preşedintele Klaus Iohannis.

”Probabil mâine (miercuri – n.r.) vor trimite o propunere din nou de revocare şi de numire a unei alte persoane în funcţia de ministru. Suntem din nou în situaţia de primă propunere (a Olguţei Vasilescu în funcţia de ministru al Dezvoltării – n.r.). Şi atunci sigur că nu putem spune că suntem într-un conflict juridic de natură constituţională. Dacă cineva va solicita - din cei care pot să solicite Curţii Constituţionale - să constate că este un conflict juridic prin faptul că preşedintele va refuza din nou numirea persoanei respective în funcţia de ministru, Curtea va da o decizie şi vom vedea ce va spune Curtea”, a declarat Zegrean.

Acesta a explicat, tehnic, cum stau lucrurile.

”Suntem în situaţia în care preşedintele a refuzat revocarea ministrului Transporturilor şi a ministrului Dezvoltării, fără să motiveze de ce refuză, dar a motivat într-un cuvânt refuzul numirii celor doi miniştri, că sunt nepotriviţi. Sigur că în spatele acestui cuvânt există documente, există informaţii, preşedintele are ceva în vedere când spune că sunt nepotriviţi, nu ne-a spus de ce sunt nepotriviţi. 

Şi atunci, întrebarea care s-ar putea pune ar fi, dacă sunt nepotriviţi, sunt nepotriviţi pentru acele ministere sau sunt nepotriviţi pentru a fi miniştri în general? Constituţional vorbind, Constituţia vorbeşte despre numirea, deci formarea Guvernului şi despre remaniere a Guvernului, în două articole: 85 şi 103. Într-un loc spune <preşedintele desemnează o persoană pentru a îndeplini funcţia de prim-ministru>, în alt loc spune <preşedintele numeşte Guvernul în baza votului de încredere acordat de Parlament>. Deci preşedintele este cel care are decizia în ambele situaţii, atât la numire, cât şi la remaniere.

Pentru că tot în Constituţie, în articolul 85, alineatul 2, spune că în situaţie de remaniere sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte unii membri ai Guvernului, la propunerea primului ministru, deci primul ministru doar are propunerea, preşedintele are decizia. Dacă preşedintele a decis să nu o numească, înseamnă că el nu vrea să o numească pe o anumită persoană în postul de ministru.”

Augustin Zegrean a făcut trimitere la o decizie din 2007 a Curţii Constituţionale, anterioară celei din 2008, care arată că ”preşedintele nu are drept de veto, dar poate să ceară primului ministru să schimbe, să renunţe la propunerea făcută şi să facă o altă propunere”.

”Deci Curtea îi îndeamnă pe cei doi actori implicaţi în această activitate să coopereze, să colaboreze, să discute. Cooperarea, colaborarea loială între instituţiile statului este necesară. Dacă cei doi ar fi vorbit înainte de a se face propunerea, probabil că nu s-ar fi ajuns în situaţia aceasta”, apreciază fostul preşedinte al CCR.

”Eu cred că, atâta vreme cât la Ministerul Dezvoltării postul este încă ocupat, nu se poate pune problema că ar fi a doua propunere. Probabil vor trimite o propunere din nou de revocare şi de numire a unei alte persoane în funcţia de ministru. Suntem din nou în situaţia de primă propunere. Şi atunci sigur ca nu putem spune că suntem într-un conflict juridic de natură constituţională. (...) Părerea mea este că nu suntem în situaţie de conflict şi că preşedintele poate să refuze din nou”, a afirmat Augustin Zegrean.

Vicepremierul Paul Stănescu a replicat, printr-un comunicat de presă, că Doru Buşcu face "jocurile murdare” ale unor PSD-işti.

"Am citit cu uimire declaraţiile făcute aseară de Doru Buşcu... L-am întâlnit de câteva ori şi mi-a făcut impresia unui jurnalist riguros şi echidistant. Sincer, nu mă aşteptam să intre în aşa ceva şi să facă jocurile murdare şi disperate ale unor colegi de-ai mei de partid! Ar fi trebuit să ştie că teoria colaboraţionismului a fost o practică a sovieticilor... şi, totuşi, suntem în 2018, nu în anii ꞌ50... E absolut penibil şi jenant!”, a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale.

 

Citește și: