Sorin Bogdan
2098 vizualizări 28 sep 2018

Procurorii DIICOT au clasat joi dosarul deschis pe 28 iunie pe numele premierului Viorica Dăncilă, pe motiv că faptele incriminate de Ludovic Orban nu există. În plângerea depusă pe 17 mai de preşedintele PNL, se invocau infracţiuni de înaltă trădare, divulgare a secretului care pericliteaza securitatea naţională, uzurpare a funcţiei, divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi de prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri, pentru Mediafax, că i se pare „extrem de ciudat” faptul că s-a clasat dosarul de înaltă trădare, în condiţiile în care „faptele sunt evidente”

„Nu pot să dau o reacţie până nu primesc rezoluţia în integralitatea ei, pentru a vedea cum s-a derulat cercetarea şi ce argumente există pentru clasare. În ce mă priveşte, nu am avut nicio informaţie legat de cum s-a derulat ancheta, nu ştiu exact ce s-a cercetat în urma sesizării mele, ca atare îmi este greu să dau un punct de vedere pertinent, dacă nu văd argumentele care există în rezoluţie. Sigur că, din punctul meu de vedere, existau temeiuri pentru cel puţin două din cele patru fapte pentru care am depus sesizarea, temeiuri extrem de solide, şi mi se pare extrem de ciudat faptul că există această rezoluţie care consideră că nici măcar nu există faptele, când faptele sunt evidente şi de asemenea, aş învedera faptul că eu am depus sesizare şi în privinţa lui Liviu Dragnea şi nu văd în comunicarea publică ceva legat de Liviu Dragnea”, a declarat Orban.

Orban a ţinut să facă precizarea că nu aduce nicio acuzaţie la adresa DIICOT.

"Nu fac nicio acuzaţie. De regulă nu am comentat niciodată rezoluţiile care au fost puse de procurori, hotărârile instanţelor. Cred că politicienii nu trebuie să interfereze cu justiţia. În ceea ce mă priveşte, eu consider că mi-am făcut datoria de cetăţean, să sesizez faptele respective, care au adus prejudicii grave de imagine României. Este treaba Justiţiei să decidă dacă este sau nu este vorba despre nişte fapte care să fie infracţiuni penale”, a menţionat preşedintele PNL.

Întrebat dacă va contesta decizia DIICOT, el aşteaptă să vadă mai întâi care sunt argumentele procurorilor.

„Există cale de atac în instanţă. Nu pot să vă răspund la această întrebare până când nu văd exact care sunt argumentele, cum s-a derulat cercetarea şi ce temeiuri stau la baza rezoluţiei formulate de DIICOT”, a declarat Orban.

Totul a început pe 19 aprilie, când într-un interviu la Antena 3, preşedintele PSD Liviu Dragnea anunţa că guvernul a aprobat un memorandum privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Documentul era atât de confidenţial, încât nici preşedintele Klaus Iohannis, nici Ministerul Afacerilor Externe nu ştiau nimic, însă preşedintele Camerei Deputaţilor cunoştea toate amănuntele.

Şeful statului a sunat-o a doua zi pe Viorica Dăncilă, care însă nu a auzit apelul, fiind ocupată cu Sărbătoarea Lalelelor de la Piteşti. Iohannis a criticat dur guvernul, cerându-i discernământ şi responsabilitate şi invocând ultimul cuvânt pe care trebuie să-l aibă şeful statului în chestiuni de politică externă. Clasat în categoria ”Documente confidenţiale”, memorandumul a ieşit rapid din atenţia tuturor, fiind eclipsat de plângerea penală pe care preşedintele PNL Ludovic Orban a depus-o împotriva Vioricăi Dăncilă şi a lui Liviu Dragnea, pe care i-a acuzat de infracţiuni de înaltă trădare.

Acţiunea lui Orban şi-a atras rapid ironiile tuturor. 

”Sunt convinsă că Justiţia va găsi ridicolă această plângere, care este complet ruptă de realitate. Sunt însă îngrijorată de faptul că un politician român, liderul celui mai mare partid de opoziţie, a găsit nimerit să alăture înalta trădare de un act diplomatic prietenos cu statul Israel. Acest lucru mă îngrijorează”, a declarat premierul Dăncilă, care s-a mulţumit să o considere ”un act deplasat”.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea aprecia că plângerea a fost concepută la Palatul Cotroceni şi plasată lui Orban ca să o depună la Parchet. 

”Eu mi-am făcut datoria, am depus sesizarea, am prezentat faptele pe care le-am considerat că sunt semnificative în ceea ce priveşte derularea procedurii,” explica Ludovic Orban acţiunea sa. ”Am considerat că este necesară această cercetare care trebuie făcută de oameni care au competenţele necesare stabilite prin Constituţie şi prin legi privitor la cele patru posibile infracţiuni: difuzarea de informaţii cu caracter de secret, refuzul de informare a preşedintelui atunci când se comit fapte care afectează interesuil statului, uzurparea funcţiei pentru că premierul pactic a acţionat fără să aibă atribuţii constituţionale în domeniul politicii externe (...), şi de asemenea pentru trădare."

Jurnalistul Ion Cristoiu aprecia pe 22 mai că, în cazul în care DIICOT va clasa plângerea lui Orban, acesta ar trebui să demisioneze din fruntea PNL şi să fie, la rândul său, urmărit penal.

”În aceste condiţii, Ludovic Orban trebuie să plătească. Nu numai politic, prin plecarea din fruntea PNL, dar şi penal, prin atentat la siguranţa naţională. Efectele gestului să tembel - dacă se dovedeşte c-a fost tembel - sînt incalculabile pentru imaginea României de furnizor de securitate în NATO,” scria Cristoiu pe blogul său.

 

Citește și: