Catalina Iordache
210 vizualizări 13 mar 2019

„Nu mi se pare normal să trecem Legea bugetului fără intervenţia Guvernului. Nu mi se pare normal ca ministrul de finanţe să fie tăcut. S-a redus singur la tăcere. Este prezent aici şi nu a avut nimic de spus în apărarea bugetului. Nu avem un Guvern normal, nu avem un ministru de Finanţe normal. Avem un ministru de Finanţe neserios, care se ţine de glume, care insultă membrii Comisiei de buget, membrii Parlamentului în loc să vorbească cu argumente. Domnule ministru, vă rog să vă apăraţi acest buget. ”, a declarat deputatul USR Cosette Chichirău, miercuri, la dezbaterea Legii bugetului.

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat, miercuri, la dezbaterea Legii bugetului de stat, că nu a fost ţinut cont în actul normativ de impactul negativ al OUG 114 fiscală sau de recomandările partenerilor străini.

„Nu avem doar un stat care creşte foarte mult cu acest buget, ci un stat căruia îi cresc chetuielile cu 46 miliarde de lei, pe când veniturile i-au crescut cu 43. Avem un stat care creşte pe datorie şi pe creşteri de taxe şi impozite. Din acest buget cei mai pierduţi o să reiasă contribuabilii români, ce care plătesc deja printre cele mai mari taxe pe muncă din Europe de Est. Veţi face ce aţi făcut şi în 2017 şi în 2018 şi veţi cere mai mulţi bani tot de la cei care muncesc. În acest buget, nu aţi ţinut cont de nimic, de efectul nefast pe care l-a avut OUG 114, de recomandările partenerilor externi, nici măcar de ce ne spune preşed României şi îl duceţi înainte. În acest buget aţi meţinut notoriile şi ruşinoasele pensii speciale la un nivel foarte mare. Menţineţi faimosul program PNDL din care se fură ca din codru şi care este numit puşculiţa partidelor şi duceţi banii către grupurile de interese care speraţi că o să vă aducă victoria la următoarele cicluri electorale”, a declarat Claudiu Năsui.

Bugetul a primit raport de adoptare în forma iniţială de la Comisiile reunite de buget-finanţe. La şedinţă a fost prezent şi Eugen Teodorovici, care l-a numit pe senatorul PNL Florin Cîţu „prost” şi „urât”.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, raportul de admitere al Comisiilor de specialitate la Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare, respingând astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susţinând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Demersul preşedintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea şefului statului pe actul normativ.

Potrivit Constituţiei, „dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.

Bugetul pe 2019 a fost iniţial votat de Parlament pe 15 februarie.

 

Citește și: