Diana Grigore
821 vizualizări 5 iun 2019

UPDATE 4 PSD vrea includerea a 7 „aspecte vitale” în acordul politic, printre care condamnarea protocoalelor

PSD a anunţat că va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis cu privire la acordul politic şi va formula un răspuns oficial, dar susţine ca documentul să conţină şapte ”aspecte vitale”, printre care condamnarea protocoalelor secrete.

”PSD a luat la cunoştinţă, în urma conferinţei de presă a Preşedintelui Klaus Iohannis de astăzi, şi nu în timpul consultărilor, de intenţia acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis şi va formula un răspuns oficial. PSD susţine consensul politic pe temele majore de interes naţional, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real şi nu un joc electoral. PSD a susţinut şi va susţine întotdeauna orice înţelegere politică benefică interesului României”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, PSD propune ca acordul politic iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis să mai conţină şapte ”aspecte vitale”.

„Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conţină câteva aspecte vitale pentru interesul României:
1. Susţinerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii.
2. Acţiunea tuturor forţelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat şi în România.
3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii. Justiţia trebuie să fie independentă şi transparentă.
4. Asigurarea şi garantarea independenţei judecătorilor faţă de influenţele politice, cât şi faţă de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.
5. Garantarea şi respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi condamnarea publică a oricărei forme de abuz.
6. Armonizarea legislaţiei româneşti la valorile şi principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privinţa salarizării pe teritoriul Uniunii.
În ce priveşte includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, considerăm că politicienii nu au dreptul şi nu pot decide peste voinţa românilor. Cetăţenii s-au pronunţat deja asupra celor două întrebări.
Voinţa românilor nu poate fi negociată între politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislaţie, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic”, se maia rată în comunicat.

UPDATE 3 Dăncilă anunţă că i-a propus lui Iohannis formarea unui grup pentru revizuirea Constituţiei

Preşedintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat, miercuri, că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamentului, condus de Marcel Ciolacu, care să aibă discuţii cu partidele pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului.

„Am participat la consultările cu domnul Iohannis legat de rezultatul referendumului, precum şi următorii paşi pe care trebuie să îi facem. Am reiterat că rezultatul votului e foarte important. E important să dăm dovadă de acţiune pentru a pune în practică cât mai repede rezultatele referendumului consultativ. I-am propus domnului Iohannis formarea unui grup la nivelul Parlamntului, condus de domnului Marcel Ciolacu, pentru a putea obţine un consens între partide. Să putem face primii paşi pentru ca revizuirea Constituţiei să fie pus în practică cât mai repede", a declarat Viorica Dăncilă, după consultările de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele interimar PSD a precizat că social democraţii vor ca referendumul de revizuire să nu se suprapună cu alegerile, pentru că acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor va începe chiar de mâine formarea acestui grup. Sperăm ca acest grup să ajungă cât mai repede la concluziile necesare pentru a pune în practică rezultatele referendumului", a completat Viorica Dăncilă.

UPDATE 2 Dăncilă: Consultările nu înseamnă să încerci să formezi o majoritate ca să dai jos Guvernul

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, referitor la discuţiile de la Cotroceni, că acestea nu sunt pentru formarea unei alte majorităţi pentru a înlocui Guvernul. Ea i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că nu trebuie să aibă atacuri permanente la PSD, ci să respecte Constituţia.

„În cadrul Biroului Permanent de astăzi am vorbit despre mandatul cu care vom merge la consultările cu preşedintele României, am discutat despre dialogul pe care l-am avut cu reprezentanţii Comisiei Europene dar şi cu preşedintele socialiştilor europeni de la Bruxelles, am desemnat purtătorul de cuvânt al partidului şi am luat act de demisia trezorierului partidului. Am discutat despre Congres, despre faptul că în CEx pe care îl vom avea vineri, fiecare va veni cu o dată pentru congres, o dată argumentată, astfel încât să luăm cea mai bună decizie, decizie care bineînţeles va fi stabilită prin vot. Aşa cum am menţionat încă de la preluarea mandatului de preşedinte interimar al PSD vreau ca toate deciziile să fie discutate în forurile statutare ale partidului, astfel încât fiecare să ne spunem punctul de vedere, iar decizia finală bineînţeles aparţine majorităţii”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul BPN al PSD.

Premierul a adăugat că discuţiile de la Cotroceni ar trebui să aibă scopul de a găsi un consens între partide şi nu încercarea de a forma o majoritate care să dărâme Guvernul.

 

„PSD a înţeles foarte bine rezultatul votului. Am spus că nu o să mai vorbim de justiţie. Nu am dat şi nici nu se vor da ordonanţe de urgenţă pe coduri, cum a fost făcut în Guvernul Cioloş. Avem foarte mare deschidere a aaduce echilibru şi consens în socuietate. Toată lumea trebuie să înţeleagă că trebuie respectată Constituţia României. Consultările de la Cotroceni presupun să ajungem la un punct de vedere comun cu toate partidele. Îi transmit preşedintelui României că e important ca şi dânsul să fie un exemplu în respectarea Constituţiei. Ca să mergi la consultări nu înseamnă să încerci să formezi o majoritate pentru a da la o parte Guvernul României. Asta nu se încadrează în prevederile Constituţiei. Cred că atacurile permanente la PSD nu trebuie să le aibă Preşedintele României. El trebuie să se adreseze tuturor românilor, indiferent de opţiunea lor politică. Eu când sunt premier sunt al tuturor românilor”, a completat preşedintele interimar al PSD.

UPDATE 1 Dăncilă a anunţat că va aborda subiectul remanierii la consultările de la Cotroceni

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după şedinţa BPN al PSD, că la consultările de la Palatul Cotroceni va aborda în discuţia cu Preşedintele Klaus Iohannis situaţia ministerelor conduse de miniştri interimari. Şeful statului a anunţat deja că nu îl va numi vicepremier pe Titus Corlăţean.

„Despre interimat discutăm la Cotroceni”, a declarat Viorica Dăncilă.

PSD a stabilit în CEx, săptămâna trecută, noile propuneri pentru ministere. Astfel, pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a fost propus Titus Corlăţean, diplomat de carieră, pentru Ministerul Justiţiei, Ana Birchall, cu specializări aprofundate în domeniul juridic, pentru Ministerul Fondurilor Europene a fost propusă Roxana Mînzatu, cu o experienţă de 15 ani în domeniul afacerilor şi fondurilor europene, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Natalia Intotero, care a mai deţinut acest portofoliu.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va numi pe Titus Corlăţean vicepremier, aşa cum a cerut PSD, numindu-l „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”.

Prin urmare, este posibil ca la reuniunea CEx de vineri, social-democraţii să discute despre o nouă nominalizare pentru funcţia de vicepremier, în contextul anunţului şefului statului.

Referitor la ceilalţi trei miniştri propuşi de PSD, Klaus Iohannis a declarat, marţi la Cotroceni, că va lua o decizie în zilele următoare.

Ştirea iniţială:

Delegaţia PSD, condusă de Viorica Dăncilă, este ultima care a intrat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, pe tema transpunerii în Constituţie a rezultatelor referendumului pe justiţie. Dăncilă a anunţat că va aborda şi subiectul remanierii la consultările de la Cotroceni.

Din delegaţia PSD condusă Viorica Dăncilă fac parte şi Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici.

Biroul Politic Naţional al PSD au discutat despre mandatul cu care delegaţia PSD se va prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni.

Anterior, Viorica Dăncilă a declarat că nu este de acord cu organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, pentru că s-ar încălca recomandările Comisiei de la Veneţia.

Până acum, Iohannis a avut, în cursul zilei, consultări cu PMP, ALDE, Pro România şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

După discuţiile de la Cotroceni, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă la Guvern pentru a discuta „despre paşii care trebuie făcuţi” pentru transpunerea rezultatului referendumului, dar că în acest moment este prematur pentru a lua o decizie în acest sens.

Liderul ALDE a adăugat că la Parlament trebuie constituită o Comisie specială pentru analizarea rezultatelor referendumului de pe 26 mai.

Totodată, şeful statului a avut marţi consultări cu delegaţiile PNL, USR şi UDMR. Toate cele trei formaţiuni au anunţat, prin vocea liderilor acestora, că susţin demersul transpunerii referendumului în Constituţie.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat, luni, la o săptămână după referendumul pe justiţie de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.

La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Citește și: