Ana Petrescu
2972 vizualizări 15 mai 2018

UPDATE 14:46 ”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi (marţi - n.r.) consultări cu preşedintele României, Klaus Iohannis, pe teme de politică externă, evoluţiile din Orientul Mijlociu, inclusiv problematica relocării Ambasadei României în Statul Israel. Cu acest prilej, premierul României a declarat că, în calitate de şef al Guvernului, căruia îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă, are ca obiectiv principal susţinerea intereselor României şi identificarea celor mai bune modalităţi de a consolida rolul şi profilul României pe plan internaţional. A subliniat că lansarea unui proces de analiză şi evaluare privind posibilitatea relocării Ambasadei României în Statul Israel este menit să susţină obiectivele mai sus-menţionate, într-un moment în care SUA, partenerul şi aliatul strategic principal al României, a luat această decizie, iar mai multe state analizează această propunere”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidenţiat, potrivit sursei citate, că elementul principal pe care se fondează această analiză este poziţia principială şi susţinută constant de România în ceea ce priveşte soluţia existenţei a două state: Israel şi Palestina, care să trăiască împreună în pace, în securitate şi recunoaştere reciprocă.

Premierul a amintit că recentul demers al României la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o soluţie de pace care să consfinţească existenţa a două state, Israel şi Palestina şi să evite orice măsuri unilaterale, care ar avea potenţialul de a compromite procesul de pace.

”Elementele propuse de România erau, astfel, în linie cu limbajul şi concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 şi în deplin acord cu poziţia oficială susţinută la nivel naţional, inclusiv de Preşedintele României”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Premierul României a reamintit angajamentul României de a sprijini eforturile comunităţii internaţionale în gestionarea provocărilor cu care se confruntă contextul regional deosebit de complicat.

„Pentru gestionarea cât mai eficientă a tuturor acestor provocări este nevoie de adoptarea unei poziţii moderate şi echilibrate din partea tuturor actorilor implicaţi, iar la nivel naţional prezenţa mea astăzi, la Palatul Cotroceni, este o dovadă a susţinerii reale a acestui angajament şi a dorinţei de continuitate în domeniul politică externă”, a declarat, conform comunicatului, premierul la finalul întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 13:11 "În cadrul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României şi că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca ţara noastră să rămână un actor credibil în relaţia cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care ţara noastră este angajată", transmite Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sursa citată precizează că şeful statului a atras atenţia că politica externă trebuie caracterizată "de constanţă şi predictibilitate, având câteva linii roşii de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziţiei echilibrate şi echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare şi nelinişte".

În acest sens, Klaus Iohannis a solicitat cooperare instituţională corectă, în conformitate cu cadrul legal în vigoare.

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi membrii Guvernului prezenţi la consultările de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituţională loială în ceea ce priveşte politica externă a României. Preşedintele României a evidenţiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale ţării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate şi discernământ", se mai arată în comunicatul de presă.

La discuţiile de marţi, de la Palatul Cotroceni, au participat, alături de Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu şi viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall.

UPDATE 11:15 Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, luni, că va onora invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a discuta probleme de politică externă.

"Am primit invitaţia dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluţii din Orientul Mijlociu şi relaţiile bilaterale ale României cu Statul Israel.
Pe această cale, confirm participarea", anunţă Guvernul.

În invitaţia transmisă de Klaus Iohannis se arată că: "având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită".

Totodată, în document se precizează că la întâlnire premierul poate fi însoţit şi de miniştrii de resort.

Înainte de confirmarea premierului, Călin Popescu Tăriceanu declarase că Dăncilă nu are niciun motiv să nu se prezinte.

"E problema premierului, nu stabilim noi ce face premierul, dar cred că, de această dată, pentru că am aflat că a fost o scrisoare trimisă din partea preşedintelui, cred că avem formula corectă instituţional şi, bănuiesc că doamna prim-ministru va da curs acestei invitaţii. Nu vă niciun alt motiv pentru a refuza, cred că acesta va fi răspunsul", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

"Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită", se arată în invitaţia transmisă de preşedinte. 

Invitaţia vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat pentru ziua de marţi pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu la Cotroceni, însă ulterior a apărut public informaţia că ministrul nu ar mai fi acceptat să onoreze invitaţia.

Decizia ar fi venit după ce premierul Viorica Dăncilă, dar şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi al Senatului, au criticat invitarea ministrului de Externe, pe motiv că premierul a fost "sărit".

"Sper să am o discuţie cu domnul preşedinte. Domnul preşedinte, dacă vrea să mearga un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu prim-ministrul, aşa e normal. Dânsul hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru trebuie să vorbeşti cu prim-ministrul şi această reguţă trebuie respectată de toată lumea. Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, preşedintele trebuie să sune. Domnul Meleşescanu a vorbit cu mine şi, dacă îşi va da acordul prim-ministrul, va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentru ceva în care nu sunt întrebată", a declarat Viorica Dăncilă.

Relaţia dintre preşedinte şi Guvern este una extrem de tensionată, Klaus Iohannis cerându-i, în ultimele săptămâni, de două ori demisia premierului Dăncilă despre care a spus că nu face faţă funcţiei de şef al Guvernului. Conflictul a izbucnit după ce şeful PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că Guvernul a aprobat un memorandum privind relocarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Ulterior, şeful statului a susţinut că premierul Viorica Dăncilă a plecat în vizită în Israel fără a avea mandat. 

De asemenea, Klaus Iohannis vrea lămuriri despre decizia MAE de a bloca o declaraţie a UE de condamnare a demersului SUA de a-şi muta ambasada la Ierusalim. 

"Acum, despre cea mai recentă speţă cu declaraţia care a fost pregătită de Serviciul de Acţiune Externă a UE, o să-l chem pe ministrul de Externe ca să îmi explice ce şi cum s-a discutat şi care a fost motivaţia pentru măsura care s-a luat, iar în privinţa mutării ambasadei nu s-a făcut absolut niciun pas în nicio direcţie. Ambasada nu poate să fie mutată fără acordul meu, indiferent cine ce spune", a declarat sâmbătă Klaus Iohannis.

Întrebat dacă a fost consultat înainte de această decizie luată de România, şeful statului a răspuns: "Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document european fără să se consulte cu preşedintele. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut cu salarizarea, şi iese prost. Prin blocarea unei declaraţii, România este adusă în marginea Uniunii, alături de nişte ţări faţă de care am tot respectul, dar sunt eurosceptice. Măsurile antieuropene care vin pe linia PSD, acestă măsuri riscă să ne scoată realmente din Europa. Nu e admibisil ca PSD să ia anumite decizii din ce în ce mai des, care sunt convins că sunt dictate de la nivelul aprtidului şi nu guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă a Europei."

MAE a anunţat sâmbătă că propunerea Serviciului European de Acţiune Externă de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care şi România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

foto: presidency.ro

Citește și: