Cristina ANDREI
51622 vizualizări 9 iun 2017

Conferinţa de presă comună a celor doi a debutat cu un elogiu adus României şi preşedintelui Klaus Iohannis de către Donald Trump, care a salutat parteneriatul strategic dintre cele două state ce durează de mai bine de 20 de ani, subliniind că legătura România-SUA datează de mai bine de un secol şi că popoarele noastre au foarte multe lucruri în comun. Şeful Statelor Unite l-a numit pe Iohannis „un bun prieten" şi a început prin a spune că este „o onoare" să-l primească la Casa Albă şi să contribuie la consolidarea relaţiilor româno-americane. 

„Îi mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru că se află aici, este o onoare să întâmpin un asemenea bun prieten al Americii la Casa Albă. După cum ştiţi, românii şi americanii au foarte multe în comun: dragostea pentru libertate, culturi prospere, tradiţii bogate şi un foarte vast peisaj pe care îl numim 'acasă'. Relaţia dintre cele două ţări datează de mai bine de un secol, dar astăzi reafirmăm şi celebrăm în mod special parteneriatul nostru strategic care a început acum mai bine de 20 de ani. Acest parteneriat acoperă mai multe domenii - inclusiv legături militare, economice şi culturale - iar astăzi facem aceste legături şi mai puternice", şi-a început discursul preşedintele american. 

Un singur minut au durat, însă, laudele lui Trump la adresa României, acesta folosindu-se de prilej pentru a face trecerea spre problema crizei din Qatar şi pentru a deplasa discursul spre lupta împotriva terorismului şi meritele sale în acest domeniu, după „vizita istorică" pe care a făcut-o recent în Orientul Mijlociu, unde „a luptat pentru formarea de noi prietenii şi pentru a uni toţi oamenii civilizaţi în lupta împotriva terorismului". 

Astfel, Donald Trump a avut grijă să enumere contribuţiile pe care SUA le are în acest domeniu, importanţa deciziilor luate recent, şi să detalieze concluziile la care a ajuns împreună cu celelalte state participante la summit, iar la România a revenit doar contextual, aducând în discuţie şi ceea ce a făcut statul român în materie de combatere a terorismului şi salutând decizia ţării noastre de a mări bugetul destinat Apărării de la 1,4 la 2% din PIB. 

„Vreau să recunosc meritele preşedintelui Iohannis pentru angajamentul luat de România în acest an de a creşte cheltuielile dedicate Apărării de la 1,4 din PIB la peste 2%. Sper ca şi celelalte state membre NATO vor urma exemplul României. (...) Voi spune un lucru: datorită acţiunilor noastre banii încep să vină spre NATO, alte ţări încep să realizeze că e timpul să plătească şi fac acest lucru", a mai spus Trump atunci când s-a întors la discuţia despre ţara noastră, concluzionând că „viitorul României şi viitorul relaţiilor dintre SUA şi România este foarte, foarte luminos", nu înainte de a saluta „curajul şi eforturile pe care dumneavoastră le-aţi făcut în România pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru a apăra statul de drept”

Dintre cei doi, Klaus Iohannis a fost cel care a păstrat discursul în limitele legăturilor româno-americane, declarându-se „foarte bucuros" că întâlnirea a fost una „bună" şi că au avut ocazia de a discuta despre „parteneriatul nostru strategic solid": „Acest parteneriat a contribuit imens la ceea ce este România astăzi, a fost şi va fi extrem de important, nu doar că trebuie să continue, ci chiar să devină şi mai puternic, să definească relaţiile noastre bilaterale şi să contribuie la rezolvarea multor probleme", a spus preşedintele României.

Iohannis a vorbit şi despre contribuţia militară a ţării noastre pe câmpurile de luptă şi Irak şi Afganistan, dar şi despre bugetul crescut alocat Apărării, subliniind importanţa unui parteneriat UE-NATO solid, reciproc benefic atât din punctul de vedere al Apărării, cât şi în ceea ce priveşte comerţul şi schimburile economice,. aducând, însă, în discuţie şi problema presiunilor ruseşti din extremitatea estică a Alianţei Nord-Atlantice. 

„România este foarte conştientă de faptul că se află pe flancul de Est şi ne bazăm pe dumneavoastră din această postură pentru că fără SUA nu putem să rămânem singuri în regiune. Pe de altă parte, parteneriatul nostru oferă o foarte mare oportunitate nu doar din punct de vedere militar, ci şi în chestiunile comerciale şi economice. România este membră UE şi cred că este interesul dumneavoastră de a avea o Uniune puternică drept partener. Acest lucru este vital pentru noi toţi. Legătura noastră transatlantică nu este doar despre diplomaţie, este baza civilizaţiei noastre vestice", a adăugat şeful statului român. 

Şi mai departe, însă, în sesiunea de întrebări şi răspunsuri, ceea ce trebuia să fie o conferinţă de presă comună despre România, SUA şi parteneriatul strategic, s-a transformat, în mare parte, într-un prilej speculat de Donald Trump pentru a-şi promova propria agendă. Nici jurnaliştii nu s-au concentrat strict pe întâlnirea celor doi şefi de stat, presa din SUA fiind mult mai interesată să obţină răspunsuri din partea preşedintelui american în legătură cu disputa legată de fostul şef al FBI, James Comey, de exemplu, sau despre relaţia SUA-Rusia. 

Nici în aceste situaţii Trump nu a ezitat să se folosească de prezenţa preşedintelui român, încercând să scape de întrebările presei şi îndemnându-i să discute cu Iohannis. „Nu aveţi o întrebare şi pentru...?", i-a întrebat preşedintele american pe jurnaliştii prezenţi, arătând spre Klaus Iohannis şi  reuşind, cu această ocazie, să evite câteva întrebări incomode. 

Iohannis l-a salvat, astfel, indirect pe Donald Trump de la deschiderea unei discuţii în care i s-ar fi cerut, probabil, răspunsuri referitoare la cele mai fierbinţi probleme dezbătute în aceste zile pe teritoriu american, iar atenţia a fost transferată spre discursul pe care preşedintele SUA l-a susţinut la Bruxelles acum câteva săptămâni şi în cadrul căruia a precizat că statele care nu au alocat suficiente fonduri pentru Apărare până în acest moment ar trebui chiar să plătească retroactiv diferenţa. Şeful statului român s-a declarat de acord cu această ipoteză şi ţinut să precizeze că şi el a fost la Bruxelles, a ascultat argumentele lui Trump şi chiar a fost de acord cu ele, pentru că o alianţă de tipul NATO are nevoie de bani ca să funcţioneze optim, iar membri ar trebui să-şi împartă ecehitabil contribuţiile financiare. 

Rusia şi angajamentul în a aplica articolul 5, dacă e cazul

O altă problemă sensibilă, cea referitoare la pericolul rusesc din Europa a fost adusă în dezbatere, moment în care Donald Trump a răspuns destul de lacunar, afirmând că SUA este angajată în a aplica articolul 5 din tratatul NATO şi să protejeze statele din flancul estic dacă acestea vor fi cumva ameninţate din punct de vedere militar, fără a insista suplimentar. Mai explicit a fost Iohannis, pe subiectul Rusia. „Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat ar trebui să te ducă către la a fi pregătit, aşa că trebuie să fim foarte clari şi foarte deschişi dacă vorbim despre Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte avem nevoie de ceea ce noi toţi am decis la NATO — o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluţie fezabilă”, a spus preşedintele României. 

Trump: N-am discutat de Visa Waiver

O altă întrebare care l-a luat pe nepregătite pe Trump a fost cea referitoare la programul Visa Waiver. 

Rugat să spună dacă astăzi s-a discutat sau nu despre momentul în care România va fi inclusă în acest circuit, Trump a răspuns negativ, pasându-i din nou replica lui Klaus Iohannis: „Nu am discutat despre asta, dar cu siguranţă vom discuta. Domule preşedinte...". 

Cel care a vorbit mai pe larg despre acest subiect a fost Iohannis, argumentând importanţa includerii ţării noastre în program şi reiterând necesitatea rezolvării cât mai rapide a situaţiei: „Am menţionat această problemă, şi acum şi în cadrul altor întâlniri pe care le-am mai avut, pentru că este ceva important pentru România. Pentru că oamenii vor să vină în SUA, domnule preşedinte, tot mai mulţi vin din România către Statele Unite, unii ca turişti, alţii pentru afaceri, iar cei care vin pentru acest ultim scop ar trebui să fie încurajaţi. Aşa că problematica Visa Waiver va fi, probabil, important de discutat şi sperăm cu toţii că vom face progrese în acest sens". 

 

Gândul a transmis LIVE cele mai importante declaraţii ale preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi ale liderului SUA, Donald Trump

Donald Trump: Îi mulţumesc preşedintelui Iohannis pentru că se află aici, este o onoare să întâmpin un asemenea bun prieten al Americii la Casa Albă. După cum ştiţi, românii şi americanii au foarte multe în comun: dragostea pentru libertate, culturi prospere, tradiţii bogate şi un foarte vast peisaj pe care îl numim 'acasă'. Relaţia dintre cele două ţări datează de mai bine de un secol, dar astăzi reafirmăm şi celebrăm în mod special parteneriatul nostru strategic care a început acum mai bine de 20 de ani. Acest parteneriat acoperă mai multe domenii - inclusiv legături militare, economice şi culturale - iar astăzi facem aceste legături şi mai puternice. 

- Domnule preşedinte, vizita dumneavostră vine într-un moment important nu doar pentru acest parteneriat, ci şi pentru toate naţiunile responsabile ale lumii. Tocmai m-am întors dintr-o vizită istorică în Europa şi în Orientul Mijlociu, unde am lucrat pentru a întâri alianţele noastre, pentru a forma noi prietenii şi pentru a uni toţi oamenii civilizaţi în lupta împotriva terorismului. 

- Nicio naţiune civilizată nu trebuie să tolereze o asemenea violenţă şi nici să permită acestei ideologii bolnave să se răspândească dincolo de graniţele actuale. M-am adresat unui număr important de lideri în cadrul unui summit, o întâlnire foarte importantă în istoria naţiunilor, iar jucătorii-cheie din regiune au fost de acord să înceteze să susţină terorismul, fie că vorbim despre suport financiar, militar sau chiar moral. 

- Din nefericire, Qatarul este un finanţator istoric al terorismului la un nivel foarte înalt, iar în lumina acestui summit naţiunile au căzut de acord şi mi-au vorbit despre necesitatea de a confrunta Qatarul în ceea ce priveşte comportamentul său. Aşa că am avut de luat o decizie: adoptăm calea cea uşoară sau recurgem, în final, la acţiuni dificile, dar necesare? Trebuie să oprim finanţarea terorismului. 

- Am decis, împreună cu secretarul de stat Rex Tillerson şi cu oamenii aflaţi în cele mai importante funcţii ale armatei, că a venit timpul să cerem Qatarului să pună punct finanţării sale. Acest lucru trebuie să se întâmple şi vreau să fac apel la toate naţiunile să înceteze imediat să mai susţină terorismul, să înceteze să-i mai înveţe pe oameni să-şi omoare semenii, să nu le mai spele creierele cu ură şi intoleranţă. Nu voi puncta nominal alte state, dar vă spun că nu am rezolvat această problemă şi că o vom soluţiona, nu avem de ales. 

- Aceasta este cea mai mare prioritate a mea, pentru că este prima mea datorie ca preşedinte, să păstrez securitatea oamenilor. Înfrângerea ISIS şi a altor organizaţii teroriste este un scop pe care l-am evidenţiat încă din timpul campaniei electorale şi până în prezent. Pentru asta, vă cer să nu mai finanţaţi terorismul, să nu mai predicaţi ura şi să încetaţi crimele. În ceea ce priveşte Qatarul, ne sprijim pe unitatea celoraltor naţiuni şi le cerem şi altor state din regiune să ia mai multe măsuri şi mai repede. 

- Vreau să mulţumesc Arabiei Saudite şi tuturor statelor care au participat la acel summit istoric. A fost cu adevărat istoric. Nu a mai fost unul asemănător până acum şi probabil că nici nu va mai fi. Sper că va fi începutul sfârşitului finanţării terorismului, începutul sfârşitului terorismului. 

- Vreau să le mulţumesc şi românilor pentru modul în care au contribuit la lupta noastră comună pentru apărare şi pentru luptă împotriva ameninţării malefice a terorismului. Această ţară are propriile ei dificultăţi, a ajuns foarte departe şi face eforturi considerabile. România a fost până acum un membru extrem de valoros al coaliţiei de luptă împotriva ISIS şi este a patra ţară ca şi contribuţie în ceea ce priveşte trupele din Afganistan. 23 dintre cetăţenii dumneavoastră au plătit acolo preţul suprem, iar America onorează sacrificiul lor. 

- Vreau să recunosc meritele preşedintelui Iohannis pentru angajamentul luat de România în acest an de a creşte cheltuielile dedicate Apărării de la 1,4 din PIB la peste 2%. Sper ca şi celelalte state membre NATO vor urma exemplul României. (...) Voi spune un lucru: datorită acţiunilor noastre banii încep să vină spre NATO, alte ţări încep să realizeze că e timpul să plătească şi fac acest lucru. 

- După cum ştiţi, am fost un promotor pentru întărirea alianţei NATO printr-o mai mare responsabilitate şi contribuţie comună între statele membre, iar acest lucru se întâmplă. Pentru că împreună putem confrunta provocările comune de securitate cu care lumea se confruntă. Domnule preşedinte, vreau să salut curajul şi eforturile pe care dumneavoastră le-aţi făcut în România pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru a apăra statul de drept. Aceste măsuri sunt importante pentru construirea unui mediu în care comerţul poate înflori, iar cetăţeni pot prospera. (...) Viitorul României şi viitorul relaţiilor dintre SUA şi România este foarte, foarte luminos. Domnule preşedinte Iohannis, vă mulţumesc pentru modul în care aţi condus ţara şi, încă o dată, pentru că vă aflaţi astăzi aici.

Klaus Iohannis: Domnule preşedinte Trump, vă mulţumesc foarte mult pentru cuvintele pe care le-aţi folosit la adresa României, a românilor, dar şi la adresa mea, pentru invitaţia de a fi astăzi aici. (...) Sunt foarte bucuros că am avut o asemenea întâlnire bună, care se datorează conducerii dumneavoastră puternice, dar şi parteneriatului nostru strategic solid. Faptul că sărbătorim 20 de ani de parteneriat strategic este important pentru naţiunile noastre şi pentru că, iar acest lucru vreau să-l subliniez, acesta a conturat România aşa cum este ea astăzi: o democraţie puternică, cu o creştere economică solidă şi sustenabilă, un stat care rămâne alături de trupele americane atât în Afganistan, cât şi în Irak. 

- Domnule preşedinte, acest parteneriat a contribuit imens la ceea ce este România astăzi, a fost şi va fi extrem de important, nu doar că trebuie să continue, ci chiar să devină şi mai puternic, să definească relaţiile noastre bilaterale şi să contribuie la rezolvarea multor probleme.

- Aţi menţionat problematica terorismului, iar eu sunt foarte bucuros că, sub conducerea dumneavoastră, NATO a decis să pornească puternic împotriva terorismului. Implicarea dumneavoastră a făcut foarte multe ţări să fie conştiente că trebuie să împărţim responsabilitatea în interiorul NATO. Iar România a decis, şi dacă nu greşesc, cred că este prima ţară care măreşte procentul pentru Apărare în mandatul dumneavostră la 2% din PIB. O mare parte va merge către achiziţii strategice şi sper că împreună vom reuşi să cheltuim înţelept aceşti bani. 

- România este foarte conştientă de faptul că se află pe flancul de Est şi ne bazăm pe dumneavoastră din această postură pentru că fără SUA nu putem să rămânem singuri în regiune. Pe de altă parte, parteneriatul nostru oferă o foarte mare oportunitate nu doar din punct de vedere militar, ci şi în chestiunile comerciale şi economice. România este membră UE şi cred că este interesul dumneavoastră de a avea o Uniune puternică drept partener. Acest lucru este vital pentru noi toţi. Legătura noastră transatlantică nu este doar despre diplomaţie, este baza civilizaţiei noastre vestice. 

- Uniunea şi NATO nu trebuie să concureze una cu cealaltă, ci trebuie să conlucreze pentru a face NATO mai puternică, UE mai puternică, SUA mai puternică. Şi acest lucru am convenit astăzi cu domnul preşedinte Trump, când am stabilit să transformăm parteneriatul nostru într-unul mai puternic, mai eficient şi mai solid, iar foarte curând acestea vor conduce la un schimb economic şi mai intens, la un comerţ mai bun, şi asta este ceea ce am hotărât şi ceea ce ne dorim, pentru că nu suntem responsabili doar pentru securitate, ci şi pentru bunăstarea cetăţenilor noştri. 

Întrebări

Acum câteva săptămâni preşedintele Trump a fost la Bruxelles şi nu doar că a încurajat statele membre NATO să plătească cei 2% pentru Apărare, ci a spus chiar că ţările ar trebui să se revanşeze pentru faptul că până acum nu au contribuit cu un astfel de procent. Sunteţi de acord cu asta?

 

Iohannis: Am fost la Bruxelles, l-am întâlnit pe preşedintele Trump, i-am ascultat discursul şi mi-a plăcut. Pentru că NATO este bazată pe valori, dar este până la urmă o alianţă miliară, iar cheltuielile militare sunt delicate şi au nevoie de mulţi bani. NATO este cea mai puternică alianţă pe care Pământul a văzut-o până acum, iar la asta trebuie să contribuim. Dacă suntem în această alianţă, toate lumea trebuie să cheltuiască bani şi trebuie să împărţim responsabilităţile. Deci sunt total de acord cu asta, domnule preşedinte, şi sigur că unii au fost de acord cu asta, iar altora le-a displăcut , dar trebuie să facem asta, nu ca scop în sine, ci pentru a rămâne puternici şi pentru a ne apăra poporul. 

Trump: 100% corect. Unul dintre lucrurile la care mă refeream în timpul acelui discurs este că, da, nu au plătit cât ar fi trebuit să plătească acum, dar acest lucru ţine de mulţi ani. Aşa că am spus, cum ar fi să ne întoarcem să să calculăm banii care ar trebui plătiţi de atâţia ani şi pnâă acum? Ştiu că niciun preşedinte nu a pus până acum această întrebare, dar eu am făcut-o. Dacă vrem să facem NATO foarte puternică, trebuie să avem banii necesari pentru asta. Deci da, am spus 'nu aţi plătit în acest an, dar ce spuneţi despre anii anteriori, cei mulţi care au trecut în care nu aţi contribuit? Poate că ar trebui să returnaţi o parte, dacă nu chiar toată acea sumă.'

Multe state din flancul estic, inclusiv România, privesc Rusia ca pe o ameninţare pentru pacea din regiune. Împărtăşiţi această viziune şi credeţi că SUA ar trebui să acţioneze sub incidenţa articolului 5 dacă vreuna dintre statele din această zonă va afla sub agresiune miliară?

Donald Trump: Da, SUA sunt angajate conform articolului 5 şi cu siguranţă le vom proteja. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să plătim, pentru a avea forţa necesară. Dar da, aş acţiona în totalitate conform regelementărilor articolului 5. 

Domnule preşedinte, a existat vreo discuţie referitoare la includerea României în programul Visa Waiver şi un orizont de timp pentru introducerea ţării noastre în acest program? 

Donald Trump: Nu am discutat despre asta, dar cu siguranţă vom discuta. Domule preşedinte...

Iohannis: Am menţionat această problemă, şi acum şi în cadrul altor întâlniri pe care le-am mai avut, pentru că este ceva important pentru România. Pentru că oamenii vor să vină în SUA, domnule preşedinte, tot mai mulţi vin din România către Statele Unite, unii ca turişti, alţii pentru afaceri, iar cei care vin pentru acest ultim scop ar trebui să fie încurajaţi. Aşa că problematica Visa Waiver va fi, probabil, important de discutat şi sperăm cu toţii că vom face progrese în acest sens. 

Domnule preşedinte Trump, aţi menţionat lupta anticorupţie din România. Acum vedem că lupta anticorupţie şi eforturile de a consolida litera legii sunt şubrezite de unii politicieni autohtoni. Va susţine adminsitraţia dumneavoastră lupta anticorupţie din România?

Trump: Susţinem această luptă anticorupţie, dar şi pe preşedintele dumneavoastră. Este foarte popular, foarte puternic, va câştiga această luptă. 

„Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele SUA Donald Trump au susţinut declaraţia comună de presă în Rose Garden, spaţiul exterior Biroului Oval de la Casa Albă, la ora 21.45 (ora României)", conform Preşedinţiei.

Şeful statului român a ajuns la Casa Albă în jurul orei 21.00,unde a fost întâmpinat de preşedintele Donald Trump. Klaus Iohannis va semna în Cartea de Onoare, apoi va fi invitat de preşedintele SUA în Biroul Oval, pentru convorbiri tete-à-tete.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, la întâlnirea cu comunitatea de români din Washington, că întâlnirea de vineri cu preşedintele SUA Donald Trump este foarte importantă pentru că va marca ”un moment extrem de important în evoluţia relaţiilor dintre cele două ţări”.

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Donal Trump este elementul central al vizitei şefului statului român la Washington şi va fi un prilej pentru a discuta perspectivele Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.

 

Citește și: