Ana Petrescu
7562 vizualizări 23 dec 2018

”Vedeţi, noi ne-am cantonat foarte mult în această discuţie - cine cu cine a tăiat porcul, dar nu asta este problema. Problema este dacă în această ţară, în toţi aceşti ani şi până în ziua de azi, politicienii fac ceea ce este democratic să facă şi să decidă, serviciile fac ceea ce este democratic şi eficient, din punctul de vedere al legilor de funcţionare, să facă şi să decidă, şi sigur justiţia la rândul ei. Peste tot în lume, în istorie, şi până şi în România interbelică, există exemple de relaţii mai apropiate între un şef de serviciu şi un om politic. Dar e vorba despre cum influenţează asta mersul normal al instituţiilor din ţara respectivă. În sensul acesta eu nu am avut de a face cu aceşti oameni,” a explicat fostul lider PNL Crin Antonescu, într-o emisiune la TVR.

El recunoaşte că i-a cunoscut pe George Maior şi Florian Coldea, însă nu a avut relaţii cu aceştia, ba chiar i-a sfătuit să încerce acţiuni nedemocratice.

”Nu am avut o relaţie privată cu dânşii, cum au avut alţi lideri politici. Domnul Ponta, de exemplu sau probabil, domnul Dragnea sau alţii,” spune Antonescu. ”Pentru orice om politic, discuţiile cu lideri ai serviciilor de informaţii sunt întotdeauna sau ar trebui să fie despre cum se poate ca acestei ţări să îi fie mai bine.La vremea respectivă erau într-adevăr despre unde este graniţa democratică între ceea ce trebuie să facă şi să decidă unii şi alţii”.

Iohannis este varianta ce mai bună

Pregătindu-şi campania pentru alegerile europarlamentare, fostul preşedinte al liberalilor iese la atac. El deplânge alianţa pe care Călin Popescu Tăriceanu a făcut-o cu PSD, dar îi atrage atenţia să nu se erijeze în rolul de erou împotriva statului de drept.

”Când devine eroul împotriva statului de drept trebuie să facă un lucru. Să-şi aducă aminte şi să spună «Români, am uitat ceva. Şi voi aţi uitat dar eu nu ar trebui să uit. Legile Macovei le-am dat eu, Tăriceanu». Legile Macovei, pe seama cărora se pune atâta nenorocire, au fost angajate, răspunderea este angajată de prim-ministru. Macovei nu a fost niciodată prim-ministru, a fost doar ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu,” reaminteşte Antonescu.

El nu se hazardează să facă pronosticuri despre câştigătorul viitoarelor alegeri prezidenţiale, însă preferă oricând varianţa Iohannis.

”Nu sunt nici analist, nici profet. Aşa cum se văd lucrurile acum, cred că nu există în acest moment o variantă, nu cu mai multe şanse, ci mai bună. Deşi, încă o dată, nu sunt un om încântat de cum a decurs tot mandatul domnului Klaus Iohannis. Cred însă că în acest moment, este varianta cea mai sigură şi care lasă mai multe posibilităţi deschise pentru România în anii următori”.

Momente bune şi momente neinspirate

Fără să evalueze activitatea preşedintelui Klaus Iohannis, Crin Antonescu a amintit momentele în care a fost mulţumit de acesta, dar şi cele care l-au deranjat. 

”Eu nu sunt nici în poziţia de a evalua activitatea preşedintelui, nici de a o lăuda. Nu sunt nici un lăudător al preşedintelui, nici un critic al preşedintelui. Au fost momente în care m-am simţit bine. Vă dau ultimul. M-am simţit bine atunci când foarte recent, în toiul unui scandal internaţional european, Klaus Iohannis a spus la Bruxelles - avem nişte probleme în România, dar suntem capabili să le rezolvăm, România este un stat democratic şi problemele noastre ni le vom rezolva noi. Acela a fost un moment în care m-am simţit bine.”

În schimb, Antonescu a fost dezamăgit că şeful statului s-a apucat să-l critice pe Liviu Dragnea chiar în timpul discursului ţinut cu ocazia Centenarului.

”A fost un moment în care nu m-am simţit bine, de exemplu - ca să nu credeţi că evit - când, cu ocazia celebrării Centenarului în Parlament, Preşedintele României, deci omul care avea şansa, ca la 100 de ani de la constituirea României Mari, să vorbească cinci-zece minute, să dedice câteva minute lui Liviu Dragnea sau cine a mai fost pomenit acolo. Nu era momentul. Nu m-am simţit eu bine. Preşedintele a decis, că de aceea e preşedinte. O fi bine, o fi rău... ”

Voalat, Crin Antonescu l-a criticat şi pe preşedintele PNL Ludovic Orban, pentru atacurile suburbane la adresa Vioricăi Dăncilă, dar a reamintit că nu este primul premier care nu este apreciat la adevărata valoare.

”Nu văd de ce foarte mulţi oameni insistă să jignească această femeie, pentru că în fond, poţi să critici un prim-ministru fără să îl insulţi în modul acesta,” spune Antonescu. ”România are o problemă de câţiva ani. Problema lui Emil Boc, om care a dovedit ca primar că poate să facă foarte multe lucruri bune, problema lui era că nu-l percepea nimeni că este premierul României, că era Băsescu. Problema Vioricăi Dăncilă, când o judeci ca prim-ministru, este că nu o prea percepe nimeni că este realul premier.”

Vineri seara, într-un limbaj dezaprobat de foarte multă lume, preşedintele PNL Ludovic Orban o critica pe Dăncilă pe Facebook.

”În ziua aniversării Revoluţiei Române, în ziua preluării simbolice a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de la Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, în seara practic a ultimei zile de lucru din acest an, când puţini sunt aceia care pot să reacţioneze, tăntica incultă, analfabetă, dar din ce în ce mai tupeistă şi mai obraznică, comite o crimă cu premeditare împotrivă economiei româneşti, şi aşa suferindă după loviturile anterioare încasate de la pleiada de nechemaţi rătăciţi pe la butoanele guvernului şi ministerelor,” a scris Orban.

”De astăzi, nu vă mai acord nicio circumstanţă, duduie. Prostia afişată a fost doar o aparenţă. În realitate, astăzi am înţeles că nu sunteţi aşa de lipsită de inteligenţă cum aţi mimat foarte bine până acum. Dar mult, mult mai rea decât aţi vrut să păreţi până acum. Şi chiar dacă nu înţelegeţi chiar tot ce faceţi, ticăloşiile le înţelegeţi foarte bine. Şi le faceţi nu din frică, ci din convingere.”

 

Citește și: