Sorin Bogdan
Departamentul Politic
1086 vizualizări 24 oct 2018

19:30 Liderul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a afirmat că minorităţile vor păstrarea independenţa magistraţilor, atât faţă de factorul politic, cât şi faţă de orice altă instituţie, precum şi respectarea drepturile cetăţenilor.

”Am prezentat preşedintelui punctul de vedere al grupului, acolo unde exista un punct de vedere comun, pentru că ştiţi că grupul nostru este format din 17 organizaţii diferite, şi din motivul acesta şi la vot cred că aţi văzut că voturile au fost foarte diferite de legile justiţiei. Există însă o zonă comună asupra căreia am insistat şi care ţine de două lucruri: una care ţine de independenţa magistraţilor şi din asta înţelegem o independenţă reală atât de factorul politic, cât şi de orice altă instituţie. A doua ţine, sigur când ai o putere, una din puterile fundamentalea ale statului, vorbeşti de drepturi şi de îndatoriri. suntem de acord ca drepturile să existe inclusiv cele pecuniare. Atunci când vorbim de îndatori este trebuie definite foarte clar şi, fără niciun fel de ambiguitate, pentru a nu transforma îndatoriri în chestiuni abuzive”, a declarat Pambuccian.

El a mai precizat că armonizarea legislaţiei în domeniul justiţiei cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu deciziile CCR se poate face printr-o comisie comună Senat - Camera Deputaţilor.

”Tot ce avem de făcut este să armonizăm punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia, deciziile CCR, cu legislaţia care există în momentul de faţă. După părerea noastră se poate face numai în Parlament, într-un singur mod, şi anume printr-o comisie mixtă Senat - Camera Deputaţilor care să dezbată chestiunile acestea şi să propună modificările care pun în acord legislaţia existentă cu aceste puncte de vedere”, a subliniat parlamentarul.

19:15 Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat, miercuri, după consultările de la Palatul Cotroceni, că alianţa PSD-ALDE s-a compromis definitiv pe legile justiţiei, motiv pentru care partidul său susţine demararea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Viorica Dăncilă.

”Actuala putere PSD-ALDE s-a compromis definitiv pe legile justiţiei. Actualul Guvernu nu mai are nicio legitimitate în a ne apăra interesele în an centenar, iar PMP a venit cu acest subiect (alegerea primarilor în două tururi n.r) pe care l-am discutat cu domnul preşedinte Klaus Iohannis. Credem că, aşa cum susţinem de trei luni de zile, avem nevoie de o moţiune de cenzură. Vom iniţia din nou un dialog cu partidele parlamentare, pentru că noi credem că singura soluţie pentru a scăpa de aceasta gaşcă care tereorizează statul de drept este să demitem actualul Guvern. Acest Guvern de marionete izolează România şi îi ţine pe români de lumea civilizată, iar ultimul raport primit de la Comisia de la Veneţia demonstrează că acest limbaj dublicitar pe care îl folosesc la Bruxelles şi cu totul altceva se întâmpla acasă nu mai este credibil,” a afirmat  Tomac.

Referitor la susţinerea unui pact pe justiţie, Tomac a spus că este greu să ai încredere în orice propunere care vine din partea PSD.

 

”Noi am participat în Parlament la toate discuţiile de pănă acum. Dar atâta timp cât lucrurile nu sunt făcute cu bună-credinţă, este greu să pui bază pe orice propunere care vine din partea PSD. (...) Vom fi consecvenţi şi vom vota doar atunci când va fi ceva clar, asumat, transparent. Multe legi pe care le-a votat majoritatea în ultimii doi ani au ajuns fierbiţi în plenul Parlamentului, pentru că nu au fost discutate şi dezbătute din timp, pur şi simplu au fost analizate în biroul domnului Dragnea,” a precizat Tomac.

17:30 Preşedintele UDMR Kelemen Hunor consideră că ar fi potrivit ca raportul Comisiei de la Veneţia să conţină date comparative cu alte sisteme de justiţie din UE, iar dacă se apelează la aceste rapoarte, atunci să fie respectate toate.

"Să vedem ce rapoarte a dat Comisia de la Veneţia în ultimii ani şi să respectăm toate aceste rapoarte şi sugestii, pentru că nu putem aplica dubla măsură. În 2005, despre proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, Comisia a dat raport pozitiv şi a recomandat adoptare, de atunci toată lumea tace. Să nu spună nimeni că se foloseşte Comisia de la Veneţia când are un interes," a declarat Kelemen Hunor.

"Raportul are câteva caracteristici interesante, de data aceasta lipseşte o comparaţie între statele membre UE cum funcţionează justiţia. Ar fi fost bine şi o astfel de comparaţie, mai ales în ceea ce priveşte numirile magistraţilor, pentru că în UE nu există practică uniformă. Sunt state în care Guvernul are un rol important în numirea procurorilor şefi, în altele, Parlamentul. La noi, există avizul CSM, iar numirea e la preşedinte. Din păcate, acest lucru lipseşte din raport, această analiză comparativă. Eu nu vreau să discut dacă au fost rezolvate ok sau nu, dar rămân aspecte, inclusiv pensionarea anticipată şi noi am spus să păstrăm 25 de ani de vechime, nu 20 de ani şi nici cumularea pensiei cu salariul nu ar trebui să se facă după vârsta de pensionare. Deci suntem deschişi la orice fel de discuţie pe aceste teme, dar trebuie făcute modificări pentru a nu fi afectată independenţa justiţiei", a mai spus preşedintele UDMR.

17:15 Preşedintele USR, Dan Barna i-a transmis şefului statului că formaţiunea pe care o conduce a depus un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene.

"I-am transmis aşteptarea noastră de a fi mediatorul pentru acest moment critic în România, pentru că avem o societate profund polarizată, avem însă un raport al Comsiei de la Veneţia foarte negativ care pune România la coada statelor care respectă statul de drept. Preşedinţia României ar putea să fie o cupolă pentru o dezbatere între politicieni, magistraţi şi cetăţenii care îşi doresc o justiţiei corectă şi funcţională. I-am transmis preşedintelui că am depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene", a declarat Dan Barna.

"În perspectiva unei remanieri, să nu accepte la Justiţie un ministru care nu îşi asumă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legislaţiei. Am abordat şi subiectul acelui referendum pe justiţie aşteptat în societate şi sprijinirea iniţiativei #FărăPenali care se află în procedură parlamentară. O susţinere a preşedintelui pe această temă ar putea angrena societate şi atunci am putea avea un referendum pe această iniţiativă care e în Parlament."

Barna a solicitat preşedintelui să nu îl înainteze în grad pe Cătălin Paraschiv, noul şef al Jandarmeriei Române, aşa cum a solicitat Ministerul Afacerilor Interne, pînă nu este finalizată ancheta privind violenţele de la mitingul Diasporei din 10 august. "Pentru cel care a condus atacurile din Piaţa Victorie nu se poate pune problema unei înaintări în grad," consideră Dan Barna.

16:45 Preşedintele PNL, Ludovic Orban a declarat după consultările de la Cotroceni pe legile justiţiei, că mandatul formaţiunii a fost de reluare a dezbaterilor pe legile justiţiei şi codurile penale.

"PNL salută iniţiativa preşedintelui României de a convoca partidele parlamentare la o discuţie privitoare la legile justiţiei, la Codurile Penale, în urma rapoartelor Comisiei de la Veneţia care exprimă opinii extrem de critice. PNL a prezentat preşedintelui mandatul pe care l-am primit ca delegaţie care e unul extrem de simplu: reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei, pe Codul penal şi Codul de procedură penală, iar în modificări să se ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de toate standardele în materie de justiţie la nivelul UE şi să existe o voinţă politică extrem de clară privind asigurarea independenţei justiţiei, a accesului neîngrădit al cetăţeanului la justiţie şi respectarea libertăţilor individuale", a declarat Orban, care nu a pierdut ocazia să îl atace din nou pe preşedintele PSD Liviu Dragnea.

"Obsesia lui Drangea de a scăpa de puşcărie şi a ultraşilor… Suntem pe punctul de a prelua preşedinţia Consiliul UE. România va continua un destin european, va fructifica un destin european sau dacă, cei care au siluit legislaţia în domeniul justiţiei, care au călcat în picioare independenţa justiţiei, care şi-au bătut joc de oamenii din justiţiei, de toate avertismentele, există riscul ca România să sufere şi ca românii să fie sancţionaţi de actele de rea-credintă de către o majoritate grupată în jurul lui Dragnea", acuză Orban.

16:10 Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, aprecia, după consultările de la Cotroceni pe legile justiţiei, că este nevoie de un consens în ceea ce priveşte legile justiţiei, dar şi de premise comune, cum ar fi stoparea abuzurilor comise prin protocoalele secrete.

"Cred că e util să încercăm să cădem de acord şi să găsim un consens asupra modificării legilor justiţiei, dar aceste discuţii trebuie să pornească de la câteva premise. În primul rând, trebuie să cădem de acord asupra a ceea ce înseamnă statul de drept. Dacă avem vederi diferite, atunci nu se va putea ajunge la un consens. În opinia noastră, statul de drept înseamnă respectarea libertăţilor oamenilor. Nu trebuie să fie statul represiv, ci să apere cetăţeni de abuzuri. Aici văd că cei din Comisia de la Veneţia nu scot o vorbă. Să începem cu necesitatea scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete din justiţie. Abrogarea lor şi tot ce presupune consecinţă pe linie de justiţie," a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

"Cred că persoanele care au semnat acest protocoale nu mai au credibilitatea să ocupe aceste funcţii în justiţie. Trebuie să constituim Comisia de Adevăr şi Reconciliere, care are darul să ne lămurească despre abuzurile prectrecute de-a lungul acestor ani. Atâta timp cât justiţia nu revine la normalitate, trebuie să avem un ministru indepedent politic, un tehnocrat şi acceptarea din partea tuturor a unei relaţii oneste cu instituţiile europene," a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele ALDE este de acord că ordonanţa ce vizează justiţia nu a rezolvat toate problemele, iar unele dintre acestea pot fi soluţionate în Parlament.

"Să ştiţi că nu am venit să discutăm despre alianţă. Alianţa funcţionează foarte bine şi nu avem probleme de funcţionare. Această discuţie poate fi făcută în Parlament pe baza votului majorităţii sau prin consens cu toate partidele şi eu cred că variantă din urmă este mai bună (cu privire la modificările la legile justiţiei - n.r.). Dacă vrem să calmăm lucrurile, atunci ar fi o chestiune dezirabilă. Recomandările Comisiei de la Veneţia nu ţin cont decât de o singură chestiune din OUG, vârsta minimă de pensionare de minimum 20 de ani, acolo e o prorogare şi recomandă Parlamentului să abroge acea prevedere," a spus Tăriceanu.

"Discutăm în coaliţie toate problemele. OUG 92 nu a rezolvat punct cu punct. Nu văd de ce nu am putea discuta în parlament şi alte prevederi. De exemplu, liberul drept al magistraţilor să vorbească. Nouă ni se cere să nu comentăm hotărârile justiţiei. Dacă prevederile sunt prea constrângătoare, de ce să nu putem discuta? Dacă în Parlament putem găsi forme mai bune, de ce nu? (...) Haideţi să luăm recomandarea despre Secţia specială de anchetare a magistraţilor. Ei bine, CSM spune că salută înfiinţarea secţiei, pentru că va asigura o independenţă reală a magistraţilor. Deci Comisia de la Veneţia spune una, CSM spune altceva. Recomandările trebuie analizate, unele sunt rezolvate prin OUG 92, altele trebuie rezolvate în Parlament", a declarat Tăriceanu.

15:45 Delegaţia ALDE, condusă de Călin Popescu Tăriceanu, a început consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

15:40 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis putea să joace până acum rolul de mediator, deoarece nu PSD a "alimentat ura".

"Domnul Iohannis putea să fie mediator până acum, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea scandalului pe legile Justiţiei. Doar că am rezistat la aceste jigniri, atacuri violente, mergând pe atingerea obiectivelor", a spus Dragnea.

"Eu nu am vorbit de pact. Am înţeles că nici domnul preşedinte nu a vorbit de un pact. Dacă principiile pe care le-am prezentat azi vor fi însuşite de cineva, sigur că putem discuta, nu de un pact pe legile justiţiei, ci pe un acord care să refacă încrederea sistemului de justiţiei din România, care să garanteze că nu vor mai fi abuzuri în România. La un asemenea acord, tot timpul suntem gata să punem umărul. Nu putem pentru fiecare lege care se discută în Parlament să facem un acord politic. Preşedintele ne-a spus că nu a avut ideea unui pact."

PSD i-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis, pe lângă cele 10 puncte privind statul de drept, şi 7 întrebări, pe care Dragnea nu a vrut să se le facă publice.

"A fost o discuţie relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi nu am respins niciodată o discuţie despre sistemul de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiţie din România. Nu putem să ne facem că nu există nişte protocoale secrete, toxice, care a parazitat instituţii importante ale statului, care au fost folosite de unele forţe oculte", a declarat Liviu Dragnea.

"Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă, dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine, dacă ar vrea să ne dea răspuns", a mai spus Dragnea.

15:15 Delegaţia PSD a adus la Cotroceni un document ce prevede 10 principii pentru independenţa reală a Justiţiei şi respectarea statului de drept:

1. Respectarea Constituţiei României în litera şi spiritul ei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul procurorilor şi judecătorilor

2. Stoparea abuzurilor din justiţie împotriva cetăţenilor şi înlăturarea efectelor produse.

3. Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia României şi de tratatele internaţionale, precum dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, prezumţia de nevinovăţie, dreptul la viaţă privată şi inviolabilitatea secretului corespondenţei.

4. Garantarea independenţei judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiţie - atât faţă de mediul politic, dar şi faţă de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informaţii.

5. Garantarea independenţei procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituţional al subordonării ierarhice.

6. Răspunderea magistraţilor pentru reaua-credinţă şi grava neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au.

7. Lustraţia magistraţilor care au fost colaboratori ai serviciilor de informaţii şi au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare.

8. Garantarea independenţei sistemului judiciar faţă de orice imixtiune a serviciilor de informaţii.

9. Principiul celerităţii în instrumentarea şi soluţionarea cauzelor penale şi civile.

10. Principiul meritocraţiei şi al probităţii morale şi profesionale în promovarea magistraţilor în funcţiile superioare din sistemul judiciar.

15:10 Delegaţia PSD condusă de Liviu Dragnea a început consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Delegaţia PSD, la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis

15:00 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat înaintea consultările cu partidele politice că îşi doreşte să fie un mediator pentru partide, dar  nu şi un pact cu vreunul dintre ele.

"Eu nu vreau niciun pact cu PSD, nu ştiu cuma a părut ideea, dar s-a înţeles greşit. Eu îmi doresc în consultări să fiu văzut ca un mediator, nu doresc un pact cu PSD sau ALDE," a declarat Iohannis.

Preşedintele consideră că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pentru că, în forma actuală, prevederile nu sunt aplicabile.

"I-am invitat pentru a discuta despre legile justiţiei. Este evident că ele în forma în care sunt valabile azi trebuie regândite şi modernizate, îmbunătăţite. E clar că aici obiectivul meu, cel puţin, e să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta este cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislatiei în materie. Pentru asta e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, care garantează independenţa justiţiei şi nu ca până acum, când au fost constant ignoratea avizele CSM. 
Pe parte politică, avem nevoie de un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ şi a îmbunătăţi legislaţia. Acele recomandări ale Comisiei de la Veneţia trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări gândite pentru a ajuta România,” a mai spus preşedintele.

13:50 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor s-a întâlnit cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul acestuia din Senat. Hunor a venit în biroul lui Călin Popescu Tăriceanu de la Senat imediat după votul final din Camera Deputaţilor pentru Legea Spălării banilor. Potrivit unor surse politice, în birou se mai află ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu şi secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu. Şi purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a purtat discuţii cu Călin Popescu Tăriceanu.

12:05 Preşedintele PSD Liviu Dragnea confirmă că social-democraţii vor participa la consultările de la Cotroceni.

"Componenţa delegaţiei: cu mine va merge Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae," a anunţat Liviu Dragnea, după şedinţa Biroului Politic Naţional PSD.

11:35 Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă este de altă părere decât colegii săi din fruntea partidului. El consideră că social-democraţii ar trebui să semneze un pact naţional pe justiţie şi alte teme importante.

”La consultări, nu văd de ce să nu mergem,” spunea Negoiţă, înainte de şedinţa conducerii partidului. ”Eu cred că ar trebui să avem mai multe teme pe care să facem un pact naţional. O să vedem ce ne propune Preşedintele, dar eu cred că România şi clasa politică trebuie să dea un test de maturitate şi să terminăm cu lupta asta interminabilă şi pe toate temele,” spunea Negoiţă, care ar susţine un pact naţional pe educaţie, sănătate, infrastructură şi integrare europeană: ”Trebuie să ne aşezăm la masă să găsim acea variantă care să genereze consens.”

Codrin Ştefănescu

11:15 Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu crede că preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu va ridica în discuţia de la Palatul Cotroceni problema protocoalelor secrete.

”O să vedem. Deocamdată cred că domnul Popescu Tăriceanu o să vorbească despre protocoalele secrete. Poate vrea să semneze domnul Iohannis un pact pe chestia asta, cum facem şi cum desfacem ceea ce s-a întâmplat, inclusiv în mandatul lui. Sunt convins, şi eu şi colegii mei, că dl Tăriceanu va avea un mesaj foarte clar la această întâlnire, vizavi de ce a gestionat dl Iohannis în acest mandat,” a spus social-democratul.

11:00 Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat că partidul ar trebui să accepte invitaţia la Cotroceni pentru consultări pe legislaţia în domeniul justiţiei, însă un eventual pact pe justiţie ar fi ”o chestiune absolut neserioasă”.

”E normal ca partidele politice, şi mai ales cele de guvernământ, să meargă la consultările convocate de preşedintele ţării,” a declarat Oprişan. ”Asta cu pactul am mai auzit-o. Dl Iohannis trebuia să ne cheme pe toţi, de multă vreme, toţi şefii instituţiilor statului, toţi şefii Consiliilor Judeţene, prefecţii, să ne punem picioarele în apă rece şi să facem o strategie pentru următorii 25 de ani, în aşa fel încât să stabilim care este interesul naţional al României pe fiecare domeniu de activitate în parte. Dl Iohannis nu a făcut acest lucru până la acest moment, aşa că povestea cu pactul pe care ar putea să îl propună preşedintele, după părerea mea, este o chestiune absolut neserioasă. Justiţia din România trebuie să fie independentă şi să nu se mai comită abuzuri, asta trebuie să fie grija statului român”, a declarat Oprişan.

10:50 PSD a decis să meargă la discuţiile cu Iohannis, anunţă televiziunile de ştiri.

Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă

10:00 Premierul Viorica Dăncilă a venit la biroul de la Parlament al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Întâlnirea celor doi are loc înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni pe tema legislaţiei în domeniul justiţiei. Dăncilă şi Dragnea au ajuns împreună, însoţiţi de preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan. Cei trei nu au dorit să facă declaraţii de presă.

 

Citește și: