Departamentul Politic
2453 vizualizări 22 ian 2019

Comisia Europeană monitorizează modul în care autorităţile române încearcă să rezolve situaţia celor condamnaţi de complete judecătoreşti nelegal constituite şi avertizează din nou România să revină la parcursul de combatere a corupţiei.

"Comisia urmăreşte îndeaproape discuţiile din România privitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă asupra apelurilor extraordinare pentru cazuri penale, ca urmare a două decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia deja a luat act de prima decizie a Curţii - completele de 5 judecători (8 noiembrie) - în ultimul raport sub Mecanismul Cooperare şi Verificare (MCV).

La nivel mai general, reamintim că, în timpul recentei vizite la Bucureşti, preşedintele Juncker a fost foarte clar asupra problemei unei posibile amnistii. După cum Comisia a spus în mod repetat, este esenţial pentru România să revină la parcursul de combatere a corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice paşi înapoi”, a transmis Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, a comentat printr-o postare pe Twitter ordonanţa de urgenţă privind contestaţia în anulare, menţionând că ştirea este incredibilă şi că românii merită un stat de drept.

"Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!” a declarat Jyrki Katainen prin intermediul unui mesaj pe Twitter, în care a distribuit şi o ştire Associated Press despre situaţia din România.

"Ministrul român al Justiţiei a anunţat luni că a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care ar putea invalida sute de procese de corupţie, în care sunt implicaţi oficiali de rang înalt,” relatează AP, cu referire la anunţul făcut de Tudorel Toader.

Aflat la Aachen, pentru a participa la semnarea Tratatului de cooperare franco-german, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Tudorel Toader ar trebui să renunţe la iniţiativa emiterii ordonanţei, deoarece aceasta este neconstituţională şi - oricum - nu poate acţiona retroactiv.

"Nu ştim exact ce îşi imaginează ministrul Justiţiei să scrie în acea ordonanţă. Dar după părerea mea, dacă doreşte să faca ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituţională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea. La noi, sunt ancorate în Constituţie şi unul dintre aceste principii, pe care se bazează toată construcţia statului şi statul de drept este că o lege acţionează numai pentru viitor, deci legea nu poate să acţioneze retroactiv. Vă imaginaţi: dacă o lege ar fi să se aplice pentru trecut, oricare guvern ar veni şi ar schimba trecutul statului şi ar dispărea orice urmă de stabilitate şi predictibilitate,” a declarat Iohannis.

Şeful statului speră că ministrul Justiţiei va renunţa la un asemenea demers, pe care îl consideră neconstituţional.

"Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a încercat de când a venit: să caute soluţii pentru politicienii cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid. Acest lucru nu se poate. PSD nu poate să vină cu astfel de soluţii care sunt, pur şi simplu, neavenite şi neconstituţionale. Faptul că se vehiculează astfel de idei arată că, de fapt, PSD-ului nu îi pasă de români, PSD –ului îi pasă de proprii politicieni cu probleme penale. Este regretabilă această evoluţie şi am încă speranţa că, inclusiv ministrul Justiţiei, va mai citi încă puţin Constituţia şi legislaţia şi vor renunţa la un astfel de demers, care, după părerea mea, nu este posibil,” a adăugat Iohannis.

Deputatul PSD Florin Iordache crede că vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a fost dezinformat de agenţiile de presă, deoarece România este un stat de drept, iar ordonanţa de urgenţă va respecta deciziile Curţii Constituţionale.

”Cred că a fost dezinformare,” este de părere Florin Iordache. ”Cred că din partea agenţiilor de presă sau a celor care au prezentat trunchiat. Nu poate nimeni să dea un act normativ împotriva statului de drept. Dacă se va da o Ordonanţă, se va da pentru normalitate, nu împotriva statului de drept. Va fi pentru punerea în concordanţă a legislaţiei cu nişte decizii ale Curţii. România este un stat de drept. Dacă se va da o ordonanţă, probabil că domnul Toader ştie cum va arăta, dar acea ordonanţă va fi în concordanţă cu deciziile CCR, nu este împotriva statului de drept.”

PSD a reacţionat pe pagina de Facebook la declaraţiile lui Iohannis.

”Nu trebuie să ne mai mirăm că străinii au o impresie proastă despre România, când însuşi primul om din stat îşi critică ţara în faţa presei internaţionale!” scriu social-democraţii.

Nici premierul Viorica Dăncilă nu crede că declaraţiile preşedintelui fac bine României şi promite să discute marţi şi miercuri - când se va afla la Bruxelles - cu liderii europeni.

”Am discutat cu ministrul Justiţiei despre această OUG care dă posibilitatea unui proces corect. Cred că, dincolo de faptul că vorbim de statul de drept, despre justiţie, trebuie să vorbim şi despre aceste drepturi ale acestor oameni. Trebuie să vedem cum putem îndrepta aceste lucruri. Trebuie să dăm şi acestor oameni o şansă. Am văzut declaraţiile de la Bruxelles. Am văzut că se vorbea despre amnistie. Noi vorbeam despre completele de 5, ceea ce întăreşte încă o dată ce am spus şi anume faptul că e foarte multă dezinformare în Parlamentul European. Am să vorbesc la Bruxelles. Nu ştiu dacă vor lua în considerare,” a declarat Dăncilă la Antena 3.

”Mi-a rămas în minte ceea ce a spus preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, că niciodată nu se va abate de la respectarea statului de drept, a luptei împotriva corupţiei. Unde sunt drepturile celor care au fost condamnaţi cu completuri de judecată care nu sunt legale? Statul de drept. Într-un stat de drept, toată lumea se aşteaptă la un proces echitabil. Faptul că vrem să dăm această OUG nu împiedică cu nimic lupta împotriva corupţiei. Eu cred că dă posiblitatea celor condamnaţi să îşi dovedească nevinovăţia în faţa unor complete corecte,” a afirmat premierul.

 

Citește și: