Departamentul Politic
6149 vizualizări 10 iul 2018

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că discuţiile privind suspendarea preşedintelui vor continua în partid şi în coaliţie, chiar dacă acesta a revocat-o din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi.

"Discuţia despre suspendare nu era generată doar de această încălcare a Constituţiei, ci de un complex de abateri constituţionale ale preşedintelui,” a spus Dragnea. ”Faptul că şi-a făcut un obicei din a bloca orice lege a Parlamentului şi aproape orice iniţiativă a Guvernului, dacă este interpus şi dumnealui pe circuit. (...) Sigur că e o discuţie serioasă, pe care trebuie să o purtăm foarte aşezat, pentru că este un demers foarte serios. (...) Din păcate, preşedintele arată de mult că nu respectă Constituţia, nu-şi respectă atribuţiile, nu mai are puterea să fie un preşedinte deasupra partidelor, fără interese partinice, care să fie un mediator între puterile statului."

Dragnea pretinde că, deşi şedinţa de luni a Coaliţiei PSD-ALDE, în care urma să se discute suspendarea lui Iohannis, a fost amânată, subiectul nu a fost închis.

"Dacă voia să ia această decizie de la început, nu îl oprea nimeni. Nici copiii de grădiniţă nu l-au crezut că ai nevoie de 30 de zile ca să citeşti decizia CCR,” comentează Dragnea. ”Nici nu trebuia să citeşti toată motivarea. Din secunda a doua când s-a publicat decizia CCR în Monitorul Oficial, preşedintele a încălcat Constituţia. Din moment ce n-a făcut-o când era firesc să o facă, înseamnă că s-a întâmplat ceva pe parcurs." 

Şedinţa de luni a Coaliţiei PSD-ALDE a fost amânată de plecarea în concediu a copreşedintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Acesta îşi programase de mult o vacanţă de 4 zile în străinătate şi nu a dorit să şi-o anuleze, dar a făcut turul televiziunilor duminică, înainte de plecare, pentru a-şi asigura partenerii că susţine fără rezerve suspendarea. 

"Voi susţine o decizie a coaliţie care urmează să demareze un proces de suspendare, o procedură de suspendare,” declara Călin Popescu Tăriceanu duminică, la România TV. ”Din păcate, în România nu există instrumente intermediare de sancţionare a unor nereguli, derapaje la nivelul preşedintelui României. Există o armă care e devastatoare, care este suspendarea, şi de aceea în trecut mi-am exprimat reţinerile. Însă ALDE apără drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi sigur, decizia CCR de a o revoca pe Kovesi nu e o decizie care să ne lase indiferenţi. Aşteptarea noastră este ca preşedintele să pună în aplicare această decizie. De aceea, în condiţiile în care preşedintele refuză în continuare să ia această decizie, se pune problema declanşării unei procedure de suspendare." 

Călin Popescu Tăriceaanu

Din moment ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decizia de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, nu se ştie dacă Tăriceanu va mai dori continuarea demersului, mai ales că era sceptic privind un eventual succes.

"Mi-am exprimat îngrijorarea şi in cadrul coaliţiei, se pare că NU SUNT SUFICIENTE VOTURI pentru a iniţia acest demers, pentru că mulţi parlamentari au plecat în vacanţă,” se plângea Tăriceanu, ”dar sper ca toată măsurile necesare să fie luate de către majoritate şi atunci sigur că, odată cu obţinerea unei situaţii clare privind prezenţa, putem să discutăm mai departe care sunt paşii care trebuie urmaţi."

 

Opoziţia consideră acum că o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis nu mai este motivată. Totuşi, preşedintele PNL Ludovic Orban şi-a reafirmat susţinerea pentru preşedinte, în cazul în care pesediştii vor demara procedurile.

"În momentul de faţă a dispărut orice fel de pretext pentru suspendarea preşedintelui,” a declarat Orban. ”În cazul în care PSD-ALDE vor demara procedura de suspendare, Partidul Naţional Liberal va fi alături de preşedinte. Ne vom implica cu toate forţele în apărarea democraţiei, în apărarea preşedintelui României Klaus Iohannis, cu care suntem în parteneriat şi, de asemenea, într-o campanie, pentru ca la referendum să le dăm acestor domni o bătaie aşa cum merită." 

Ludovic Orban, preşedinte PNL

Preşedintele PNL laudă gestul lui Iohannis de a semna decretul de revocare, încheind astfel o criză care ar fi avut acelaşi deznodământ..

"Eu v-am spus că preşedintele are două variante,” repetă Orban. ”Varianta de a accepta suspendarea, cu acest pretext că nu pune în practică decizia Curţii Constituţionale. Aceasta ar fi dus la suspendare, la referendum pe care l-ar fi câştigat. Acest lucru ar fi avut consecinţe favorabile asupra imaginii personale a preşedintelui. Cu toate astea, preşedintele A ALES ROMÂNIA, a ales să facă bine României, a ales să pună punct unei posibile crize politice grave, care ar fi generată de demararea procedurii de suspendare. Oricum, şi dacă ar fi pus sau dacă nu ar fi pus în practică decizia Curţii Constituţionale, după suspendare, fiţi convins că Tăriceanu, ca preşedinte interimar, primul act pe care l-ar fi semnat ar fi fost actul de demitere a doamnei Kovesi." 

 

Citește și: