Departamentul Politic - Mediafax
3789 vizualizări 8 iul 2018

”Răspunsul meu e foarte clar, l-am spus şi domnului Dragnea, nu am nimic de ascuns, nu facem politică în secret,” a declarat Călin Popescu Tăriceanu la România TV. ”Voi susţine o decizie a coaliţie care urmează să demareze un proces de suspendare, o procedură de suspendare. Din păcate, în România nu există instrumente intermediare de sancţionare a unor nereguli, derapaje la nivelul preşedintelui României. Există o armă care e devastatoare, care este suspendarea şi de aceea, în trecut, mi-am exprimat reţinerile. Însă ALDE apără drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi sigur, decizia CCR de a o revoca pe Kovesi nu e o decizie care să ne lase indiferenţi şi aşteptarea noastră este ca preşedintele să pună în aplicare.” 

Copreşedintele ALDE a plecat într-un concediu de patru zile în străinătate, pentru care îşi luase bilete din timp, dar după ce se va întoarce, va discuta cu partenerii de coaliţie ce decizie să adopte. Deşi susţine suspendarea preşedintelui, Tăriceanu nu este convins că o vor putea obţine.

"Mi-am exprimat îngrijorarea şi in cadrul coaliţiei, se pare că nu sunt suficiente voturi pentru a iniţia acest demers, pentru că mulţi parlamentari au plecat în vacanţă,” spune el, ”dar sigur că eu sper ca toată măsurile necesare să fie luate de către majoritate şi atunci sigur că, odată cu obţinerea unei situaţi clare privind prezenţa, putem să discutăm mai departe care sunt paşii care trebuie urmaţi.”

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu

“Sigur că dacă îi întrebi pe ai noştri din judeţe şi electoratul nostru, toată lumea ne zăpăceşte la cap cu suspendarea. Este o presiune fabuloasă, inclusiv în spaţiul online,” a declarat pentru Mediafax, Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD. ”Dar nu poţi să iei decizia aceasta până nu analizezi tot. Tot înseamnă tot, costuri, voturi, procent, în ce dată şi cum, dacă este necesar, nu este necesar, ce spune Constituţia, cât are Iohannis ca să respecte decizia. Toate chestiile acestea nu le poţi gândi cu inima, aşa sufleteşte cum fac eu. Se face o comisie mixtă PSD-ALDE care trebuie să întocmească, nu un raport, că nu suntem la comunişti, nişte puncte de vedere. Astea pot fi gata în seara aceasta, pot să fie gata mâine. O să le discutăm şi vedem despre ce este vorba, punem întrebări «de ce aşa şi nu aşa?». În orice caz, din partea electoratului, partea mare care ne susţine este o presiune fabuloasă pentru suspendare, pentru că deja este bătaie de joc modul în care tratează Iohannis chestiunea aceasta legată de Constituţie e aşa un fel de «hai să luăm la mişto tot poporul».”

Ştefănescu precizează că şedinţa de luni a coaliţiei, de care vorbea Liviu Dragnea la sfârşitul săptămânii trecute, nu va mai avea loc, dar concluziile comisiei mixte vor fi analizate de conducerea PSD. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a plecat din ţară câteva zile, dar nu aceasta ar fi problema principală, ne asigură secretarul general adjunct al PSD, deoarece poate primi concluziile specialiştilor prin mail.

“După opinia PSD in corpore, Liviu Dragnea are mână liberă să anunţe că mergem la procedura de suspendare. Fără discuţie,” subliniază Ştefănescu. ”Logica spune însă că te uiţi pe punctele de vedere făcute de cei mai buni jurişti şi analişti pe care îi avem în ambele partide şi cred că îi avem pe cei mai buni, oricum. Ţinem cont. Din punct de vedere al susţinerii, Dragnea are susţinerea integrală a opiniei publice pro PSD şi pro coaliţie.” 

Codrin Ştefănescu

“Tot am sperat că Iohannis va ţine cont de decizia Curţii. Aceasta a fost toată speranţa permanentă. Tot am sperat că va aplica şi el decizia, de îndată” se plânge Ştefănescu. ”Au trecut deja 31 DE ZILE. Este mult prea mult. Am înţeles că îi aperi pe băieţii ăştia veseli, statul securist. Am înţeles că ţi-este frică, că ţi-au promis că te pun preşedinte. O să vedem cum o să fie la alegeri. Îţi acceptăm absolut orice: că ne înjuri de la Cotroceni, de la tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale. Nu se întâmplă nicăieri pe glob aşa ceva, dar îi acceptăm că aşa suntem la noi în Balcani, să ne înjuri de acolo, cu nume, cu prenume, să ne faci pe toţi penali”.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea anunţase joi că membrii Coaliţiei de Guvernare PSD- ALDE vor decide luni dacă vor merge pe varianta suspendării preşedintelui Iohannis.

"Spunea de dictatura majorităţi, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că asta este majoritatea prin alegeri, în democraţie. Este deranjat de majoritate. Este exact logica unui dictator. Nu contează alegerile, contează doar ce vrea unul singur, care trebuie să aibă în subordonare CCR, instituţiile. Eu am discutat cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că, din punctul meu de vedere, suspendarea preşedintelui trebuie să fie o abordare serioasă. (...) Şi domnul Tăriceanu a spus că nu e de acord şi că trebuie să analizăm şi să luăm o decizie, da sau nu", a declarat Liviu Dragnea.

În ultimele zile, mai mulţi lideri social democraţi au susţinut varianta suspendării lui Iohannis.

Călin Popescu Tăriceanu a evitat luarea unei decizii luni şi şi-a luat trei zile de concediu de odihnă. În aceste condiţii, şedinţa coaliţiei nu va mai avea loc. 

 

Citește și: