3175 vizualizări 13 oct 2017

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat noii miniştri ai Guvernului fiind desemnaţi Felix Stroe la Ministerul Transporturilor, Paul Stănescu vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Marius Nica, ministru delegat al Fondurilor Europene. 

CITEŞTE ŞI: Cine este Marius Nica, noul ministru al Fondurilor europene

CITEŞTE ŞI: Cine este Felix Stroe, noul ministru al Transporturilor 

CITEŞTE ŞI: Cine este Paul Stănescu, noul ministru al Dezvoltării

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că membrii Comitetului Executiv au dat un vot unanim pentru noii miniştri, cu excepţia lui Nicolae Bănicioiu care s-a pronunţat împotriva propunerii ca Paul Stănescu să devină vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale.

”Am prezentat colegilor din CEx propunerile pentru miniştri. Pentru postul de vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Fonduri Europene - Paul Stănescu, senator. Pentru Ministerul Transporturilor pe dl. Felix Stroe, care este preşedintele organizaţiei PSD Constanţa şi director general la RAJA. Pentru ministru delegat pentru Fondurile Europene - Marius Nica”, a anunţat Liviu Dragnea. 

El a precizat că ”a fost un vot în unanimitate, cu excepţia dlui Paul Stănescu, Nicolae Bănicioiu votând împotrivă”.

Cât priveşte insistenţa ALDE de a-l menţine în Guvern pe Viorel Ilie, în cazul căruia DNA a cerut începerea urmăririi penale, atât Liviu Dragnea, cât şi Mihai Tudose au susţinut că aceasta este o decizie a partenerilor de coaliţie. 

ALDE nu renunţă la susţinerea lui Viorel Ilie, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, spun surse politice. Acelaşi lucru a fost transmis şi liderilor PSD care au participat vineri dimineaţa la şedinţa de coaliţie. 

Întrebat dacă nu e lipsă de consecvenţă faptul că păstrează un ministru care are probleme la DNA (Viorel Ilie, n.r.), în timp ce Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au demisionat, Tudose a răspuns: „Am vorbit despre cele două colege nu despre incompetenţă şi nu de faptul că sunt vinovate, ci despre percepţia pe care o poate avea la Bruxelles.... Am înţeles, domnul Ilie Viorel nu lucrează cu Bruxelles-ul”. 

UPDATE 15:04 Liviu Dragnea a anunţat că votul pentru noii miniştri a fost unul unanim. 

Mihai Tudose „Partenerii noştri de la ALDE au decis să-l menţină - pe Viorel Ilie -, e decizia lor, suntem aliaţi”

Liviu Dragnea: „La ALDE a fost o decizie politică. În PSD nu este o umbră de frustrare, este o frustrare pe situaţia în sine”

Liviu Dragnea: „Nu e tensiune între mine şi Tudose, discuţii au fost, am descoperit multe lucruri şi eu, şi el. Nu vreau să merg la Cotroceni, decât după alegerile prezidenţiale. Îl rog să nu mai vorbească despre PSD. 

„Cred că preşedintele Iohannis e implicat politic”

„Purtătoarea de cuvânt să nu mai facă conferinţe de presă la Cotroceni să dea sfaturi PSD”

„Sunt deschis la dialog de doi ani de zile. Am stat cu mâna întinsă de mi-a amorţit”

Mihai Tudose: „Au fost tensiuni acumulate şi din cauza lipsei de dialog. Relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis este instituţională. Tonul ăsta e ca şi cum ne-am face concediile împreună”

 

UPDATE 12:52: Actele cu propunerile pentru noii miniştri vor fi trimise luni la Cotroceni, iar Liviu Dragnea se pare că nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului. La ora 13:00 începe şedinţa CExN al PSD în cadrul căreia se vor decide numele înlocuitorilor. 

UPDATE 12:42: ALDE nu renunţă la susţinerea lui Viorel Ilie, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, spun surse politice. Acelaşi lucru a fost transmis şi liderilor PSD care au participat vineri dimineaţa la şedinţa de coaliţie.

Discuţiile PSD-ALDE au avut loc vineri, la ora 10.00, după ce miniştrii PSD, cu portofolii la Dezvoltare, Transporturi şi Fonduri Europene au decis să îşi dea demisia. Acelaşi lucru era aşteptat de către premier şi din partea lui Viorel Ilie (ALDE), dar partidul nu a renunţat la susţinerea sa.

UPDATE 12:33: Liviu Dragnea a ajuns la sediul PSD din Kiseleff. La ora 13:00 este programată o nouă şedinţă a CExN al partidului, pentru stabilirea înlocuitorilor miniştrilor demisionari. 

UPDATE: A început şedinţa coaliţiei, în care liderii PSD şi ALDE decid soarta lui Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

CITEŞTE ŞI: Dragnea pierde meciul cu Tudose. Plumb şi Shhaideh au demisionat din Guvern. "Toată lumea a plecat supărată"

Întrebat dacă Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul din partea ALDE, va fi remaniat, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns: ”Mâine(vineri -n.r.) avem coaliţie”.

Anterior, Liviu Dragnea a spus că vineri dimineaţă îl va suna pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. ”Să vedem când putem avea o coaliţie, să discutăm şi cu partenerii”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, că partidul nu poate fi de acord cu o eventuală demisie a lui Viorel Ilie din Guvern întrucât acesta a primit deja sprijinul politic al ALDE, iar Senatului a respins cererea DNA care viza urmărirea sa penală.

”Nu putem fi de acord cu vreo propunere de demisie a lui Viorel Ilie pentru că i-am acordat sprijinul politic”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei conducerii ALDE, referindu-se la decizia adoptată în urmă cu două săptămâni privind susţinerea în continuare a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, în pofida dosarului deschis de către DNA.

Tăriceanu a apreciat că este justificat argumentul lui Mihai Tudose privind remanierea unor miniştri din considerente de performanţă, dar l-a contestat pe cel privind problemele penale ale unor miniştri. ”Punctul de vedere al ALDE este foarte clar. Am găsit atâtea informaţii şi dovezi legate de abuzuri ale colegilor doamnei Kovesi încât ne întrebăm care este respectul pentru lege al acestei instituţii (...) DNA şi-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României cum îi convine”, a declarat Tăriceanu.

Citește și: