Adrian Ilie
2494 vizualizări 10 oct 2017

”Eu cred, ca să nu ne mai chinuim, că ar trebui duse direct la Parlament care să facă consultări, comisii, cele două Camere...”, a spus premierul Tudose răspunzând unei întrebări privind traseul legislativ al legilor.

Şeful Guvernului a precizat însă că este nevoie şi de o decizie politică a conducerii coaliţiei de guvernământ.

”Teoretic, legile sunt încă la Ministerul Justiţiei şi mai aşteaptă nişte avize, inclusiv de la Comisia de la Veneţia”, a spus Tudose menţionând însă că viitoarea întrunire a Comisiei va avea loc în luna decembrie.

În ceea ce priveşte discuţiile legate de subordonarea viitoare a Inspecţiei Judiciare, Tudose a apreciat că este nevoie de o subordonare dublă. ”Cel mai bine este să fie un organism total independent, dar nu poate să apară, aşa, din spuma mării... Cineva trebuie să-l numească, iar astfel capătă un fel de autoritate aupra celor numiţi (...) Cine garantează că în timpul mandatului niciunul nu o ia raza? Trebuie să existe o modalitate de control. Unde este acest organism? Iată de asta cred că este bună o dezbatere largă. Eventual, cu o cheie dublă, ca la valiza atomică unde sunt doi ca să fie siguri că nu o detonează un nebun”, a spus prim-ministrul.

În ce priveşte răspunderea magistraţilor, premierul s-a declarat partizan al unei legi pe această temă. ”Într-o anumită formă, da. Nu în ideea de a le pune hăţ, dar nici în ideea de a face oricine orice oricui, fără să răspundă nimeni sau să răspundă statul pe baza deciziilor CEDO. Un pic de asumare a răspunderii trebuie, dar să nu faci din această răspundere a magistraţilor un căpăstru pentru justiţie”, a mai spus Mihai Tudose.

Citește și: