Firuta Flutur
3916 vizualizări 12 iul 2018

Anca Jurma a fost delegată de procurorul general să conducă interimar DNA în următoarele 6 luni. Ea şi-a preluat joi mandatul, precizând că va acorda o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene şi internaţionale şi drepturilor fundamentale ale cetăţeanului.

"DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie, în sensul Convenţiei ONU împotriva corupţiei, prin urmare, Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă, şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt,” a declarat Anca Jurma, după ce şi-a preluat mandatul. ”În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupţiei. În ceea ce mă priveşte, mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putinţă, să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituţie a început-o acum 15 ani. Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene şi internaţionale şi drepturilor fundamentale ale cetăţeanului." 

"În România, lupta anticorupţie va continua cu fermitate,” a întărit şi procurorul general Augustin Lazăr. ”Aplicarea legislaţiei anticorupţie se va efectua în continuare, în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de eficacitate şi de apărare a drepturilor fundamentale. DNA va apela la resursele pe care le are, resurse umane de expertiză profesională, care au făcut din această direcţie una dintre instituţiile cunoscute pe plan european, ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu. Anca Jurma este tocmai persoana potrivită care ne indică nouă că această instituţie are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare."

Laura Codruta Kovesi preda mandatul de procuror sef DNA Anca Jurma

La declaraţiile de presă de după ceremonia de predare a mandatului nu a fost prezent şi fostul procuror-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Jurma, în locul lui Kovesi la şefia DNA

Procurorul general Augustin Lazăr a delegat-o, luni, pe Anca Jurma pentru a ocupa funcţia de procuror-şef interimar al DNA , potrivit unui anunţ al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţei şi Justiţie (PÎCCJ).

În perioada 9 - 30 iulie 2018Ministerul Justiţiei va organiza selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorul Anca Jurma, delegată de către Augustin Lazăr pentru interimatul la şefia DNA, a deţinut două mandate de şef al Serviciului de cooperare internaţională, ulterior fiind consiliera Laurei Codruţa Kovesi, însă nu a instrumentat dosare penale de mai bine de 10 ani.

Anca Jurma şi Augustin Lazăr

Profil Anca Jurma

Anca Jurma este născută în anul 1966 şi, cu toate că a fost desemnată procuror-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), este un magistrat care nu a mai instrumentat dosare penale de peste 10 ani. În mediul juridic, ea era mai degrabă cunoscută ca fiica fostului procuror general al României, Nicolae Cochinescu.

Acesta a fost procuror general în perioada 1996-1997 şi, în anul 2001, a fost numit judecător al Curţii Constituţionale, pentru o perioadă de nouă ani.

Potrivit CV-ului publicatv de DNA, Anca Jurma are o vechime în funcţia de procuror de mai bine de 20 de ani şi a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 Bucureşti, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Începând cu 1 octombrie 2002, Jurma îndeplineşte funcţia de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională, de informare şi relaţii publice din cadrul DNA, iar din anul 2010 este vicepreşedinte al Reţelei Europene Anticorupţie (EPAC/EACN). CV-ul procurorului Anca Jurma mai arată că, din 2004 este membră a delegaţiei României la Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), organism în cadrul Consiliului Europei.

Jurma a avut rolul de conslier al şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

De asemenea, începând cu anul 2004, Jurma a fost evaluator al GRECO (un organism al Consiliului Europei), urmărind aplicarea prevederilor Convenţiei penale pentru combaterea corupţiei.

Anca Jurma

Activitatea profesională a Ancăi Jurma mai arată:

- În intervalul 2007–2009, a fost expert evaluator în Programul-pilot al Convenţiei ONU anticorupţie.

- În perioada 2006-2008, a fost expert în programe de asistenţă ale Uniunii Europene ale Consiliului Europei şi Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare în combaterea corupţiei.

- Începând din ianuarie 2008 a fost persoană de contact a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în relaţia cu reţeaua Partenerilor Europeni împotriva Corupţiei.

- În 2010, a fost aleasă asistent al vicepreşedintelui Partenerilor Europeni împotriva Corupţiei.

- Începând din 2010, a fost persoană de contact a DNA în relaţia cu Reţeaua anticorupţie (ACN), fiind responsabilă de Estul Europei şi Asia Centrală.

 

Citește și: