Departamentul Politic
10314 vizualizări 21 nov 2018

Secretarul general interimar al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat, marţi seară la un post de televiziune, că miercuri va avea loc o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, care va avea loc la 17:00, la Palatul Parlamentului.

"Noi am avut o întâlnire azi la partid între colegii BPN, mâine am convocat un CEx şi vom ieşi apoi să spunem public cum ne-am adaptat la hachiţele lui Klaus Iohannis", a declarat Codrin Ştefănescu, marţi seară la postul B1 TV.

După ce preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o accepte pe Lia Olguţa Vasilescu ca ministru al Transporturilor şi pe Ilan Laufer ca ministru al Dezvoltării regionale, liderii social-democraţi s-au reunit de urgenţă marţi, în şedinţa Biroului Politic Naţional. Se pare că soluţia votată a fost ca Lia Olguţa Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor, au declarat surse ale formaţiunii pentru Mediafax.

Ilan Laufer îl acuză pe Klaus Iohannis de antisemitism

Iritat de hotărârea preşedintelui, Ilan Laufer l-a acuzat pe Klaus Iohannis antisemitism şi a anunţat într-o conferinţă de presă la sediul PSD că va face plângere împotriva acestuia la CNCD.

"Consider că refuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce mă priveşte este un nou act de antisemitism. Aşa cum se ştie, dl Iohannis a avut mai multe ieşiri împotriva evreilor şi declaraţii antisemite, a refuzat numirea unul ambasador, dorind să saboteze relaţia româno-israeliană. Prin interpuşi a acţionat, printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Am informaţii certe că ar trebui să mă aştept la acelaşi mod de acţiune, mai exact un dosar penal care se pregăteşte la comanda preşedintelui. Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, proces iniţiat de dl preşedinte Liviu Dragnea ca fiind primul om politic din Europa care a declarat că va susţine acest proces, după ce preşedintele american a anunţat că va muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim (...)

În ultima perioadă am încercat să contribui la o bună relaţie între Guvernul României şi Guvernul de la Tel Aviv şi totodată consolidarea relaţiilor dintre România şi SUA, ceea ce l-a deranjat foarte mult pe preşedintele Klaus Iohannis şi probabil trebuie să plătesc pentru asta (...) Prin refuzarea unei persoane cu relaţii foarte bune cu SUA şi cu Israelul, Iohannis întăreşte convingerea că doreşte legături doar cu Berlinul şi blocarea relaţiilor cu SUA şi Israelul”, a indicat fostul ministru.

El a promis că va cere comunităţii evreieşti din Statele Unite să retragă decoraţia acordată preşedintelui Klaus Iohannis.

”Îl rog să aibă curajul să spună care a fost motivul real pentru care m-a respins, mă refer la cel religios şi faptul că sunt evreu (...) Ceauşescu a vândut evrei. Azi, am certitudinea că şi Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui, nu ştiu pe câţi bani,” acuză Laufer.

El a adăugat că şeful statului, etnic german, ”are o legătură dubioasă din toate punctele de vedere cu FDGR, moştenitoarea unei organizaţii naziste, scoase în afara legii conform Tratatului de la Paris de după al Doilea Război Mondial”.

"Aceste atacuri sunt cu atât mai dureroase, cu cât în familia mea au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului, avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în România. Voi face o plângere la CNCD, întrucât consider că refuzul preşedintelui Iohannis este o atitudine clară de discriminare", a conchis Laufer.

Administraţia prezidenţială: Laufer,  portavoce a propagandei toxice pesediste

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat miercuri, la declaraţiile lui Ilan Laufer, susţinând că acesta a picat testul maturităţii şi joacă rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. Referinţele la antisemitism şi nazism în disputa politică sunt iresponsabile şi denotă grave carenţe de educaţie, cultură, diplomaţie şi istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acţiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite şi discriminatorii şi poate incita la ură. Însuşindu-şi cu bună ştiinţă un text cu acuzaţii ridicole, lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturităţii, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzaţii scandaloase se descalifică automat şi nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnităţi în statul român”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis Mediafax.

Preşedintele României consideră că aceste declaraţii reprezintă ”un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a Partidului Social Democrat, care alimentează în mod constant discursul urii şi tendinţele xenofobe”.

”Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine şi sunt de natură a afecta pacea socială. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că recuperarea memoriei Holocaustului, precum şi combaterea antisemitismului au constituit pentru România obiective prioritare în ultimele două decenii, iar astfel de declaraţii cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obţinute de ţara noastră în toţi aceşti ani. România este activ implicată în demersurile internaţionale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut şi apreciat ca atare”, se mai arată în comunicat.

Pentru o mai bună cunoaştere a culturii comunităţii evreieşti şi pentru prezervarea adevărului istoric, preşedintele României a pledat, încă de la începutul mandatului său, pentru înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului.

”În iunie 2017, preşedintelui Klaus Iohannis i-a fost decernată distincţia „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American. Preşedintelui Klaus Iohannis i-a fost recunoscut astfel rolul decisiv în consolidarea democraţiei şi statului de drept, precum şi eforturile sale susţinute în promovarea toleranţei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, precum şi pentru întărirea relaţiilor ţării noastre cu SUA şi Israel”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele CNCD: Se merge prea departe

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba îl avertizează pe Ilan Laufer că face afirmaţii foarte grave, mai ales că şeful statului l-a mai numit ministru în guvernele României, chiar de două ori.

”Sunt nişte declaraţii şi acuzaţii extrem de grave. Este un subiect cu care nu este bine a glumi. E un subiect pe care nu putem să îl utilizăm în lupta politică fără a avea argumente şi fără a avea probe în acest sens”, a declarat marţi, la postul B1TV, preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

”Văd că sunt acuzaţii apărute încă din campania electorală prezidenţială din 2014 şi sunt elemente şi atacuri legate de apartenenţa etnică a dlui Iohannis. Acum, ca simplu fapt, eu din câte îmi aduc aminte, dl Laufer a mai fost membru al Guvernului, numit de acelaşi preşedinte, dl Klaus Iohannis, cetăţean român, etnic german”, a reamintit Asztalos.

”Vreau să fac o precizare despre Forumul Democrat German şi organizaţia nazistă Grupul Etnic German, pentru că aici am avut plângeri la CNCD şi am făcut o anumită cercetare. Există o decizie a instanţei care arată că FDGR este continuatorul din punct de vedere patrimonial al acestui grup etnic german. Vă explic de ce. Pentru că acest grup etnic german a apărut în 1940, dar înainte de a apărea, comunitatea germană din România a avut organizaţii ale minorităţii care au acumulat bunuri, iar acest grup etnic german a preluat forţat în 1940 acel patrimoniu sau o parte a patrimoniului (...) Instanţa nu ar fi permis ca o organizaţie, indiferent că vorbim de FDGR sau alte orgnizaţii, să fi fost sau să fie continuatorul unei organizaţii naziste, acest lucru este interzis de lege (...) Cred că a face acuzaţii de susţinere a unor ideologii naziste pornind de la o astfel de decizie şi de la faptul că am avut retrocedarea anumitor imobile cred că se merge prea departe”, a conchis preşedintele CNCD.

Traian Băsescu: Opriţi-vă! Aţi mers prea departe!

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că s-a ajuns prea departe cu acuzaţiile lui Ilan Laufer şi cere celor două tabere să se oprească.

"Punct şi de la capăt ! Am văzut declaraţia fostului ministru Ilan Laufer de la pupitrul cu însemnele PSD. Îngrozitoare ! S-a ajuns prea departe în bătălia politică dintre Preşedintele României şi Dragnea/Tăriceanu, dintre Preşedintele României şi Guvernul României, dintre majoritatea parlamentară şi opoziţie, dintre ministrul justiţiei şi procurorul general dintre cei din stradă şi cei din Palatul Victoria, ajungându-se până la acuzaţii de antisemitism şi înaltă trădare. România a devenit pur şi simplu o ţară sfâşiată de bătălii politice", a scris Băsescu pe Facebook.

"Este evident că nimeni nu-şi mai alege mijloacele şi singurul obiectiv este distrugerea oponentului, într-o goană nesăţioasă pentru putere. Din păcate, în bătălia politică au fost antrenate şi instituţii teoretic nepolitice ale statului, fie că vorbim de structuri de securitate, justiţie sau instituţii de decizie economică. Din păcate, într-o perioadă în care UE se transformă, NATO se transformă, alianţele se schimbă sau se consolidează, rezultatul bătăliilor autohtone pare a îndrepta lucrurile către un dezastru politic, social şi economic al României, care pare nepăsătoare la ce se petrece în jurul său. V-o spune unul care niciodată nu a refuzat bătălia politică: OPRIŢI-VĂ! AŢI MERS PREA DEPARTE!", a completat actualul senator PMP.

Codrin Ştefănescu: PSD îl susţine pe Ilan Laufer

Totuşi, opinia lui Laufer pare împărtăşită de conducerea partidului. Nu doar sediul din Kiseleff, pus la dispoziţie pentru conferinţa de presă, dar şi alte declaraţii ale unor lideri ai partidului merg pe aceeaşi idee.

"Este un discurs al unui om foarte bine pregătit, foarte respectat pe plan intern şi internaţional, despre cum vede el lucrurile într-un anumit context,” a afirmat secretarul general interimar al PSD Codrin Ştefănescu, marţi seară la postul B1 TV. ”Dacă era prima abatere a lui Klaus Iohannis, putea să spună că e o exagerare, dar când se întâmplă lucruri de genul acesta, anume a spus că premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor s-au văzut cu nişte evrei sau când depune la ordin, preşedintele PNL o plângere penală împotriva premierului. Astfel de lucruri nu rămân fără urmări şi fără ecouri. La nivel internaţional astea, nu rămân trecute cu vederea. Am să vă spun: ca efect, noi trebuia să avem o şedinţă mixtă în octombrie şi premierul israelian ne-a anunţat că după anumite declaraţii se amână această şedinţă. Pentru noi ca români ne-ar fi adus o imagine pozitivă în mediul internaţional".

Ţtefănescu a explicat cum de prima oară Klaus Iohannis l-a acceptat pe Ilan Laufer ca ministru în Guvernul Tudose, iar acum l-a refuzat.

"Pentru că între prima acceptare şi asta s-a întâmplat chestiunea mutării ambasadei României de la Tel Aviv şi Ierusalim, aşa cum au cerut, cum au hotărât deja partenerii noştri strategici din Statele Unite. (...) Noi, ca PSD, îl susţinem pe Ilan Laufer. Am făcut această propune în mod constituţional şi legal. Am propus mai mulţi miniştri, printre care şi Ilan Laufer, care a fost refuzat", a explicat Ştefănescu.

Eugen Teodorovici: Sunt acuzaţii extrem de grave

Marţi seara a ieşit la atac şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să răspundă cât mai repede la acuzaţiile făcute de Ilan Laufer.

”Domnul preşedinte dovedeşte, foarte clar, cu intenţie sau fără sau din neştiinţă sau alte cauze, să dă peste cap agenda întregii ţări, fâcând astfel de respingeri, la propuneri pertinente ale Partidului Social Democrat de schimbare a unor colegi miniştri, fără să argumenteze, dincolo de decizia Curţii de a face acest lucru, moral faţă de votul dat de români, pentru partid, pentru alianţă, pentru Guvern. Ar fi de bun simţ ca domnul preşedinte să răspundă la acestor acuzaţii, destul de grave. Până acum, astfel de acuze aduse unui preşedinte de stat n-au mai fost făcute. Sunte extrem de grave. Dacă ele se confirmă, sunt conotaţii dincolo de graniţele acestei ţări. Deja suntem, fără să vrem, parte dintr-o dispută la nivel internaţional, se duce dincolo de graniţele acestei ţări”, a afirmat Teodorovici, într-o emisiune la TVR.

Şi el a reamintit de faptul că Iohannis şi Angela Merkel ar fi discutat să nu fie mutată ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Apelul făcut de preşedintele Comisiei Europene, ca măcar de ochii Europei, la acea uniune dintre Guvern şi preşedinţie să existe s-a dus pe Apa Sâmbetei. Astăzi, chiar am crezut, la investirea de astăzi, s-a ţinut într-o sală mai mică, că domnul preşedinte, apropiindu-ne, să dea un semn de apropiere între palate. M-am înşelat. Este doar în închipuirea mea”, a povestit Teodorovici.

Orban: Nu poţi pune la aceste ministere oameni complet necalificaţi

Preşedintele PNL, Ludovic Orban aprobă atitudinea şefului statului şi crede că refuzul de a o numi pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării denotă responsabilitate.

"Decizia preşedintelui Iohannis de a refuza aceste nominalizări se pare că arată responsabilitate pentru gestionarea acestor domenii importante şi dorinţa preşedintelui ca aceste portofolii importante să fie ocupate de oameni care au pregătirea profesională necesară, experienţa managerială şi capacitatea de a rezolva gravele disfuncţionalităţi din aceste domenii. Sunt domenii extrem de importante, al Transporturilor şi Dezvoltării Regionale. Sunt extrem de multe probleme acolo care trebuie să îşi găsească o soluţie rapidă. Nu poţi să pui nişte oameni complet necalificaţi, care nu au avut niciodată vreo legătură cu domeniul, care nu au pregătirea profesională necesară să preia conducerea acestor ministere - pentru că şi aşa suntem în ceasul al doisprezecelea, privitor la gravele probleme din domeniu - iar aducerea unor ignoranţi în domeniu, riscă să agraveze şi mai rău disfuncţionalităţile din domeniile respective", a declarat Orban, pentru Mediafax. "Sunt convins că are motive suficient de serioase şi că probabil le-a explicat. Când va avea ocazia probabil le va prezenta şi public".

Preşedintele PNL consideră că Lia Olguţa Vasilescu fuge de la Ministerul Muncii într-un moment important.

"Nu înţeleg de ce marea campioană a reformei pensiilor, Lia Olguţa Vasilescu, dă bir cu fugiţii de la Ministerul Muncii, tocmai când în dezbaterea Parlamentului este Legea pensiilor şi alte acte normative importante. Fuga Olguţăi Vasilescu de la Ministerul Muncii - din punctul meu de vedere - arată clar eşecul lamentabil al PSD-ALDE în capacitatea de îndeplinire a promisiunilor electorale făcute către pensionari", a conchis Orban.

 

Citește și: