Ana Obretin
2503 vizualizări 4 nov 2018

Câteva dintre destinaţiile din acest top sunt de evitat... pentru că sunt prea frumoase.

În general, ghidurile turistice oferă topuri cu destinaţii recomandate, însă - spun realizatorii acestui clasament - unele locuri sunt prea frumoase pentru a fi vizitate, informează consoglobe.com.

Pe primul loc în acest top se situează Insulele Galapagos. Arhipelagul de la ecuator, situat în estul Pacificului, găzduieşte specii endemice şi o faună excepţională. Parcul naţional şi rezervaţia marină sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Un loc unic, cu un ecosistem fragil, care trebuie conservat, mai ales prin limitarea turismului.

Cele 19 insuliţe care formează Insulele Galapagos au fost incluse pe lista Naţiunilor Unite a siturilor de patrimoniu aflate în pericol. Un program eficient de conservare a ajutat însă la salvarea acestora. Pentru a le vizita, turiştii trebuie să fie însoţiţi de un ghid autorizat şi să respecte regulile stricte atunci când vizitează zona.

Două oraşe europene pe podium

Trei destinaţii îşi împart locul al doilea în top: Veneţia, Machu Picchu şi Amsterdam. Locuitorii celor două oraşe europene au nevoie de calm şi linişte.

În ceea ce priveşte Machu Picchu, numărul turiştilor este atât de important încât şi guvernul peruvian a trebuit să limiteze durata vizitelor şi să impună ghizi. Astfel, un nou proiect care impune angajarea ghizilor oficiali şi limite de timp pentru a limita numărul de vizitatori. În prezent, doar 500 de oameni au voie să ajungă până în vârful ruinelor într-o zi, iar numărul include ghizii sau alţi angajaţi locali, ajungându-se chiar la un număr de 200 de turişti.

Pe locul al treilea s-a situat Taj Mahal. Victimă a poluării, cel mai celebru mausoleu indian şi-a pierdut din strălucire. Pentru a-şi recăpăta culoarea albă originală, monumentul a fost acoperit de schele, în cadrul unui proiect de restaurare.

Poluare, epurare etnică, rasism, rată a criminalităţii ridicată

În top urmează Phang Nga Park, din Thailanda, unde reciful de corali a fost afectat de turism, fiind poluat mai ales cu plastic.

În ciuda frumuseţii peisajelor şi a templelor acoperite cu aur, Myanmar ocupă poziţia a cincea. Motivul o constituie epurarea etnică a Rohingyas, o minoritate musulmană.

Top 10 este completat de muntele Everest, victimă a încălzirii globale, Missouri, unde rasismul atinge un nivel ridicat, Honduras, cu o rată a criminalităţii înaltă, Marele Zid chinezesc, acoperit cu graffiti, Beijing, foarte poluat, şi Cuba, unde, de exemplu, turiştii americani sunt consideraţi "persona non grata".

Foto: Hepta

Citește și: