Ana Obretin
104 vizualizări 5 oct 2019

Lansat pe 26 septembrie 1969, "Abbey Road" s-a dovedit a fi ultimul album pe care formaţia l-a înregistrat împreună, muzicianul John Lenon părăsind trupa în anul 1970.

Materialul discografic a ocupat prima poziţie în topurile britanice timp de 17 săptămâni, dintre care 11 au fost consecutive, potrivit The Guardian.

Vineri, o ediţie specială aniversară a albumului, lansată la împlinirea a 50 de ani de la apariţia pe piaţă a materialului original, a ocupat din nou prima poziţie în topuri.

"Este greu de crezut că 'Abbey Road' rezistă după toţi aceşti ani. Dar, din nou, este un album al naibii de bun", a scris Paul McCartney, fost membru al trupei, într-un mesaj publicat pe platforma de micro-blogging Twitter.

Pauza dintre cele două poziţionări pe primul loc în topurile britanice pentru acest album este de 49 de ani şi 252 de zile. Recordul anterior a fost stabilit tot de un album The Beatles, "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", în 2017 - 49 de ani şi 125 de zile.

Totodată, după o jumătate de secol, "Abbey Road" continuă să atragă turişti în locul care poartă numele albumului. Turişti din Filipine, Puerto Rico, Italia şi din Statele Unite ale Americii au înconjurat celebra trecere de pietoni, imortalizată pe coperta albumului omonim. Cei mai mulţi traversează prin locul celebru, încercând să recreeze imaginea de pe coperta albumului, şi îşi dau seama că şoferii nu sunt încântaţi să aştepte.

Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr şi George Harrison au format The Beatles, în 1960, unul dintre cele mai faimoase şi de succes grupuri din istoria muzicii rock, având la activ peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă. În 2008, grupul The Beatles a fost plasat în fruntea clasamentului dedicat de revista Billboard celor mai de succes artişti din toate timpurile. The Beatles deţine recordul celor mai multe piese ajunse pe prima poziţie a clasamentului Hot 100, cu 20 de melodii. Trupa a primit şapte premii Grammy şi un Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, în 1970, cu filmul "Let It Be". Membrii trupei au fost incluşi şi în selecţia revistei Time cu cele mai influente 100 de personalităţi din secolul al XX-lea.

 

Citește și: