Silviu Bănilă
1063 vizualizări 26 nov 2018
Cercetătorul a spus că a luat parte la un experiment în China, dar alterarea genelor este interzisă în SUA, deoarece schimbările aduse ADN-ului pot trece de la o generaţie la alta, prezentând riscuri majore, scrie Bloomberg.
 
Mulţi savanţi consideră că joaca cu ADN-ul este nesigură şi denunţă demersul chinezilor ca fiind un experiment asupra oamenilor.
 
Cercetătorul, He Jiankui din Shenzen, a declarat că a modificat embrionii pentru şapte cupluri, în timpul tratamentelor de fertilitate, rezultând până acum o sarcină. El a spus că scopul său nu a fost acela de a vindeca sau preveni o boală moştenită genetic, ci de a dezvolta adevăraţi SUPER-OAMENI, care să fie IMUNI la infecţii precum HIV.
 
Părinţii implicaţi în acest experiment controversat au refuzat să vorbească până acum cu presa şi detaliile sunt puţine.
 
 
„Societatea va decide ce se va întâmpla pe viitor”, a declarat savantul pentru AP. Dezvăluirea a fost făcută luni, în cadrul unei conferinţe pe marginea alterării genetice, desfăşurată la Hong Kong. 
 
„Este un experiment pe oameni, nici moral, nici etic, nu putem justifica aşa ceva”, a declarat Dr. Kiran Musunuru, din cadrul Universităţii din Pennsylvania, expert în ştiinţa alterării genelor şi redactor la o revistă medicală cu acest specific.
 
„Este prea prematur”, a declarat Dr. Eric Topol, şeful Scripps Research Translational Institute din California. „Ne jucăm cu instrucţiunile de utilizare ale unei fiinţe umane. E un lucru major”.
 
Un genetician celebru, George Church, din cadrul Universităţii Harvard, a declarat însă că alterarea genelor pentru a combate HIV este jusficată, din cauza riscului acestei afecţiuni asupra sănătăţii publice
 
În anii recenţi, savanţii au descoperit o modalitate relativ simplă de a modifica genele, „cheile” către ADN-ul uman. Instrumentul, denumit CRIPR-cas9, operează asupra ADN-ului pentru a furniza o genă necesară sau pentru a „dezactiva” o genă problematică.
 
S-au făcut experimente pe adulţi, pentru combaterea unor boli cu potenţial letal şi schimbările se petrec individual, în cazul fiecărei persoane în parte. Alterarea spermei, a ovulelor sau a embrionilor este diferită - schimbările pot fi moştenite. În SUA, acest concept NU este permis. China interzice clonarea umană, dar nu spune nimic despre alterarea genelor. 
 
He Jiankui, poreclit „JK”, a studiat la universităţile Rice şi Stanford din SUA, înainte să revină acasă, unde a deschis un laborator la Universitatea Sudică de Ştiinţă şi Tehnologie din China, în Shenzen, unde are şi două companii care se ocupă cu genetica.
 

 

 
Omul de ştiinţă american care a lucrat cu el la acest proiect, după ce He a revenit în China, a fost profesorul de bioinginerie Michael Deem, care a servit şi drept consilierul lui la Universitatea Rice din Houston. Deem deţine o mică participaţie în companiile lui He şi se află în consiliul de administraţie.
 
Cercetătorul chinez a spus că a experimentat embrioni de şoareci, maimuţe şi OAMENI, în laborator, timp de mai mulţi ani şi a aplicat pentru a obţine brevete pentru metodele sale.
 
A ales să altereze gena embryo pentru HIV deoarece acest tip de infecţii reprezintă o mare problemă în China. El a căutat să dezactiveze o genă denumită CCR5, care formează o „portiţă proteică” prin care HIV, virusul care cauzează SIDA, intră în celulă.
 
Toţi cei care au participat la studiu aveau HIV şi toate femeile nu aveau virusul, dar alterarea genelor nu a vizat prevenirea riscului minor de transmisie, a spus He. Taţii ţineau infecţiile sub control cu ajutorul medicamentelor şi există căi mai simple pentru a nu le transmite copiilor, care nu implică alterarea genelor. 
 
Savantul a vrut însă să le ofere cuplurilor cu HIV şansa de a face un copil care poate fi protejat de o boală similară.
 

 

 
El a recrutat cupluri prin intermediului unui grup care militează pentru drepturile celor cu SIDA, Baihualin. Liderul acestora, „Bai Hua”, a declarat că nu de puţine ori chinezii cu SIDA îşi pierd joburile sau nu mai pot beneficia de servicii medicale, după diagnostic.
 
He a explicat procedeul: Alterarea genelor s-a produs în timpul fertilizării in vitro. Mai întâi, sperma a fost „spălată” pentru a o separa de materialul seminal, lichidul care poate găzdui HIV-ul. Un singur spermatozoid a fost plasat într-un singur ou, pentru a crea embrionul. Apoi a fost adăugat instrumentul de alterare a genei.
 
Când embrionii au ajuns la vârsta de 3-5 zile, au fost îndepărtate câteva celule. Cuplurile au putut alege să folosească o variantă modificată sau nemodificată a embrionilor pentru încercările de sarcină. 16 din 22 de embrioni au fost alteraţi şi 11 embrioni au fost folosiţi în şase încercări de IVF, înainte ca sarcina cu gemene să dea roade, a precizat He.
 
Musunuru a declarat însă că „în cazul acelui copil, nu a existat niciun câştig, în privinţa protecţiei faţă de HIV, dar acesta a fost totuşi EXPUS la riscuri medicale necunoscute”.
 
Pe de altă parte, savantul He crede că joaca sa de-a Dumnezeu îi va avea un efect pozitiv: „Cred că o să ajut familiile şi copiii. Dacă vor exista probleme, voi simţi aceeaşi durere ca şi ei şi îmi voi asuma întreaga responsabilitate”, a conchis acesta.

Citește și: