Silviu Bănilă
122 vizualizări 13 mar 2018

Gala Premiilor Oscar din 2017 a reprezentat un moment important în istoria cinematografiei şi datorită unei gafe antologice.

Dincolo de gafa de la Oscaruri, în urma căreia producţia „La La Land” a fost declarată „cel mai bun film”, deşi premiul aparţinea lui „Moonlight”, faptul că un asemenea film a obţinut potul cel mare a reprezentat un moment istoric în sine, scrie independent.co.uk.

„Moonlight” a fost primul câştigător al Oscarului pentru cel mai bun film care a orbitat în jurul unui personaj gay.

Momentul pierdut în confuzie l-a privat pe regizorul Barry Jenkins de discursul acceptării marelui premiu. În cadrul Festivalului South by Southwest, artistul de culoare a vorbit despre filmul „Moonlight”.

„Tarell (Alvin McCraney) şi eu suntem Chiron. Suntem acel băiat”, a declarat Jenkins. „Când te uiţi la „Moonlight”, nu ai crede că un băiat care a crescut aşa şi acolo va creşte şi va face un film de Oscar”.

„Am spus asta des, mi-am impus unele limite, mi-am ignorat visul. Nu voi, nu altcineva - ci eu”.

„Pentru toţi cei care se văd pe ei înşişi în noi, vreau ca acest lucru să fie un simbol, un moment de meditaţie, care să te determine să te iubeşti mai mult. Asta va face diferenţa între visare şi, în accepţiunea Academiei, realizarea visurilor, pe care până acum le-ai ignorat”.

„Vreau să vă spun ceva despre zidurile din cărămidă. Am trecut peste multe asemenea ziduri, pentru a fi aici. Am realizat de abia acum că despre asta a fost vorba. Am privit înapoi şi am văzut că sunt prieteni care rămân de partea cealaltă a zidului. Este un lucru cu gust dulce-amărui”, a mai spus Barry Jenkins.

În timpul procesului de dezvoltare, structura ambiţioasă a lui „Moonlight”, în care trei actori trebuiau să joace acelaşi personaj, a fost catalogată drept o „sinucidere a carierei”. Riscul l-a răsplătit însă pe Jenkins.

„Moonlight” nu s-a descurcat bine pentru că sunt eu special”, a spus Jenkins. „Este un lucru care s-a întâmplat. Trebuie să continui munca”.

„Dacă am plâns în acea seară, nu a fost datorită Oscarului pentru cel mai bun film”, a mai spus Jenkins. „Am plâns pentru că mi-am suprimat prea mult timp acest vis”.

Citește și: