Ana Obretin
269 vizualizări 23 oct 2018

 A murit Gilberto Benetton, la vârsta de 77 de ani. Informaţia a fost făcută publică luni seară, de compania de modă devenită celebră pentru colecţiile sale de tricotaje.

 

 

Gilberto şi fraţii săi, Carlo - care a murit în această vară, la vârsta de 74 de ani -, Luciano şi Giuliana, au înfiinţat compania Benetton în 1965, transformând-o apoi într-un brand global.

 

Color is synonymous with Benetton. Rip #GilbertoBenetton

— Kevin Isaac (@nyawizzy) October 23, 2018

Campaniile de publicitate pentru colecţiile Benetton au devenit celebre şi ele, stârnind uneori controverse, după ce au criticat stereotipuri religioase, rasiale şi de gen. Campania ”Fără ură” a promovat imagini prelucrate, cu lideri politici rivali, sărutându-se. Una dintre cele mai provocatoare reclame a fost cea în care papa Benedict al XVI-lea apare sărutând un imam, care a provocat furia Vaticanului, în timp ce mai multe grupuri de activişti au protestat la începutul anului faţă de o reclamă ce conţinea imagini cu migranţi în timp ce erau salvaţi.  

 

Vaticanul a protestat în 2011 "faţă de utilizarea inacceptabilă a imaginii Sfântului Părinte, manipulată şi instrumentalizată în cadrul unei campanii publicitare, în scopuri comerciale".

"Este vorba de o gravă lipsă de respect la adresa Papei, de o ofensare a sentimentelor credincioşilor, de o demonstraţie evidentă a felului în care pot fi încălcate, în publicitate, regulile elementare ale respectului faţă de oameni, cu scopul de a atrage atenţia prin intermediul unor provocări".

Campania United Colors of Benetton, denumită "UNHATE" ("Fără ură"), a cuprins câteva săruturi fictive între politicieni de marcă - cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, preşedintele american Barack Obama şi liderul venezuelean Hugo Chavez.

 

 

 

De-a lungul anilor, familia Benetton a devenit mai implicată în investiţii financiare, prin holdingul Edizione, inclusiv în Autostrada SpA din Italia, ţinta unor critici intense după prăbuşirea unui pod, în august, la Genova, accident care a provocat 43 de decese.

 

 

Citește și: