Gandul
2946 vizualizări sâmbătă, 19:31

Se pare că febra denga poate fi transmisă şi pe cale de contact sexual, scrie Daily Star.

Un bărbat din Spania a făcut febra denga, deşi nu a vizitat niciodată o ţară tropicală, în care boala a fost semnalată.

Partenerul bărbatului a vizitat recent Cuba, de unde s-a întors cu virusul.

Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, care monitorizează sănătatea şi bolile oamenilor în Europa, a făcut anunţul: „Din tot ce ştim, se pare că e primul caz de transmitere sexuală a virusului denga între bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi”.

Alte două cazuri suspecte de febră denga transmisă pe cale sexuală au rămas neconfirmate - e vorba despre un italian de 50 de ani, care ar fi fost diagnosticat cu boala după ce a revenit din Thailanda şi un caz neconfirmat al virusului, transmis de la o femeie la un bărbat, în timpul unei partide de sex în Coreea de Sud.

Febra denga nu este, de regulă, fatală, dar poate duce la complicaţii severe, precum febra denga hemoragică, la pacienţii mai bătrâni, cu sisteme de imunitate slăbite.

Simptomele sunt: febra bruscă, intensă, dureri de cap - în spatele ochilor - şi simptome ale gripei, precum crampe musculare şi stare de rău, vomă.

Simptomele sunt însoţite de iritaţii şi sângerări ale nasului, gingiilor.

În medie, circa 400 milioane de infecţii cu denga sunt înregistrate anual în toată lumea, din care 96 milioane degenerează în boală. Până acum, se credea că febra denga poate fi transmisă doar de ţânţarii din specia Aedes aegypti, care sunt activi în timpul zilei.

Citește și: