Razvan Tupa
958 vizualizări 13 sep 2018

Ciocolata nu avea cum să fie cunoscută europenilor mai devreme de secolul al XVI-lea, pentru că boabele de cacao erau folosite doar de azteci şi de populaţia maya. Primii au impus chiar taxe locuitorilor din teritoriile cucerite, care trebuiau plătite în boabe de cacao. Chiar şi numele vine din limba vorbită de azteci, unde exista cuvântul xocolātl.

Potrivit arheologilor, locuitorii din cele două Americi cultivau cacao încă din anul 1250 înaintea erei noastre. Din boabe de cacao, preparau o băutură care se numea tot xocolātl, dar nu semăna prea tare cu ceea ce obişnuim să numim ciocolată în zilele noastre. Era amară (acesta este şi sensul cuvântului "xococ" din limba vorbită de azteci) şi se obţinea prin fermentare. Aztecii o consumau în scop ritual, la nunţi şi la alte ceremonii, considerând boabele de cacao un dar al lui Quetzalcoatl, zeul suprem cunoscut şi sub numele de Şarpele cu Pene.

Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenţie, deoarece nimeni nu ştia la ce folosesc.

În 1828, un olandez a inventat un proces automatizat de extragere a untului de cacao, care a dus la scăderea preţului pentru boabe şi la o creştere a calităţii. Abia la jumătatea secolului al XIX-lea, cofetarii britanici au combinat untul de cacao cu zahăr şi lichior de ciocolată, realizând varianta solidă a produsului. Prima tabletă de ciocolată este înregistrată de compania Cadbury în 1849, iar elveţianul Daniel Peter este creditat cu inventarea ciocolatei cu lapte, în 1875.

Oare cum se fabrică ciocolata? O întrebare la care cei mai mulţi dintre noi nu avem un răspuns. Problemă rezolvată.

În prezent, două treimi din producţia mondială de cacao provine din vestul Africii, cel mai mare producător fiind Coasta de Fildeş, recoltarea ei rămânând în multe locuri legată de probleme moştenite din vremea colonialismului.

Când este vorba despre ciocolată, gurmanzii nu se pun uşor de acord, astfel că unii aniversează deliciile energizante pe bază de cacao pe 13 septembrie, alţii menţin tradiţia pe 7 iulie.

Iată o reţetă pentru cea mai simplă şi rapidă ciocolată de casă, potrivit Landia.

Vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 270g lapte praf, 180g zahăr, 120g unt, 100 ml apă, 50g de cacao, alune, nuci sau stafide, opţional, după gust.

Modul de preparare:

Amestecaţi laptele praf cu cantitatea de cacao din reţetă, până când se omogenizează.

Puneţi la fiert apa, în care adăugaţi zahărul, pentru a obţine un sirop. Compoziţia rezultată trebuie ţinută pe foc aproximativ 6 minute de când începe să fiarbă. Vă veţi da seama că a ajuns la consistenţa potrivită în momentul în care se va forma un sirop mai gros. Acum este momentul potrivit să adăugaţi untul şi să amestecaţi bine până când untul se va topi.

Turnaţi siropul cu unt peste amestecul de lapte praf şi cacao.

Tot acum puteţi adăuga, după gust, alunele, nucile sau stafidele – aveţi grijă însă ca alunele şi nucile să fie suficient de bine mărunţite. Mixaţi bine compoziţia până când se omogenizează.

Puneţi compoziţia într-o tavă. Nivelaţi frumos deasupra. Pentru a se întări, puneţi ciocolata de casă la rece pentru câteva ore.

Poftă bună!

Foto: Hepta

Citește și: