no author
no author
Simona TUDORACHE
747 vizualizări 18 mai 2017

“Nicotina se depune pe suprafaţa dinţilor, colorându-i în galben, chiar brun. Aceste depozite pot fi îndepărtate la igienizarea profesională, dar ele se vor depune rapid la loc. Coloraţiile sunt, totuşi, doar un detaliu cosmetic, fumatul producând mult mai mult rău şi având un efect distrugător asupra cavităţii orale.

 Fumatul favorizează inflamaţia aparatului de susţinere al dinţilor (parodontită). De obicei, ajungem să o tratăm târziu, deoarce sângerarea nu apare din prima etapă , iar noi nu ne dăm seama că suferim de aşa ceva’’, spune medicul stomatolog Oana Florea. 

La fumători, vasele sunt îngustate şi fluxul sangvin diminuat. “Fumătorii prezintă mult mai des mobilitate dentară cauzată de inflamaţia parodonţiului, în comparaţie cu nefumătorii. De asemenea, apare foarte des inflamaţia în jurul implanturilor dentare şi riscăm să îi pierdem dacă nu intervenim la timp.

 Şi caria apare mai frecvent la fumători. S-a observat şi că, după diverse intervenţii chirurgicale orale, la fumători vindecarea este mai greoaie, cu mai mari riscuri de suprainfecţii.

 Nu în ultimul rând, cel mai de temut risc este cel al cancerului oral, sau oro-larigian, care, la fumători, prezintă un nivel crescut”, precizează medicul stomatolog Oana Florea.

Specialistul  susţine că paradontopatia apare, mai nou, şi în cazul adolescenţilor, nu doar la adulţi sau la cei de vârsta a treia.

“Există o formă agresivă a parodontopatiei, ce apare la tineri - parodontopatia juvenilă. Aceasta are o cauză genetică şi este puternic distructivă.

Totuşi, cauza locală este placa bacteriană (care conţine peste 300 de specii de bacterii). Aceasta, neîndepărtată la timp, duce la umflarea gingiei şi evoluează subgingival, spre rădăcina dintelui.

Tratamentul este complex. Porneşte de la detartraj supragingival, chiuretaje în câmp închis cu asociere de antibioterapie locală şi generală, până la proceduri chirurgicale complexe precum gingivectomia, gingivoplastia, chiuretaje în câmp deschis.

 Eventual, când boala avansează, se apelează la grefa osoasă sau la regenerarea tisulară ghidată. În anumite situaţii iremediabile se practică extracţia’’, adaugă specialistul.

La final, gingia trebuie să fie roz şi fermă. Dacă nu avem o igienă locală riguroasă, boala recidivează. “Tratamentul medicamentos combină administrarea locală de geluri antibiotice sau antiseptice cu combinaţii de antibiotice sistemice.

 Corect tratată, se poate vindeca în circa trei săptămâni. Pentru acest lucru este necesară o igienă corectă (cu periuţă, aţă dentară şi apă de gură), esenţială pentru împiedicarea apariţiei unei recidive sau a unor complicaţii”, explică stomatologul Oana Florea. 

 

Citește și: